Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kuninkaan Gustafva

Tyyppi

romaanit

Tekijä

Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Tuletteko vuoteeseeni, Demoiselle?” Näin alkoi noin 30-vuotiaan Gustafva Björklundin pitkä suhde Ruotsin ensimmäisen Bernadotte-sukuisen kuninkaan Kaarle XIV Juhanan kanssa. Salaisesta suhteesta jäi vain vähän jälkiä, vaikka Gustafva synnytti kaksi Carlsson-nimen saanutta tyttöä.
Gustafva Björklund oli 1800-luvun puolivälin ehkä maineikkain tukholmalainen ravintoloitsija ja ruokakirjailija, jonka teoksesta Kokbok för Husmödrar otettiin useita painoksia ruotsiksi ja myös suomeksi. Hänen monipuolinen reseptiaarteistonsa poikkesi monista aikalaisten kokoelmista. Hän muun muassa käytti äärimmäisen tarkkoja mittoja ja antoi tarkat valmistusohjeet lukuisille herkuille, joista tavalliset ruotsalaiset eivät osanneet edes haaveilla, mutta joihin Lilla Sällskapet -nimisen herrainklubin asiakkaat pääsivät tutustumaan.
Köyliönkartanossa syntyneen, mutta lähes koko ikänsä Ruotsissa asuneen Gustafvan loistelias ja monia vaiheita sisältänyt elämä päättyi köyhyydessä vuonna 1862. Hänen tarinansa on yhdistelmä totta ja tarua.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

Gustafva Björklund, mestarikokki, keittokirjailija ja kuninkaan rakastajatar

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

139

Kustantaja

Kieli