Päivä päivältä

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Robert Lowell (1917–1977) oli kiistelty ja monipuolinen yhdysvaltalainen runoilija, joka julkaisi 17 teosta. Häntä pidettiin aikanaan yhtenä maansa runouden suurimmista nimistä.

Lowell oli aseistakieltäytyjä ja Vietnamin sodan äänekäs vastustaja, joka kärsi koko aikuisikänsä kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Elämän ja rakkauden rajallisuus askarrutti Lowellia varsinkin myöhemmällä iällä. Hän sai Pulitzer-palkinnon kahdesti.

Päivä päivältä keskittyy Lowellin viimeiseksi jääneeseen, laajaan kokoelmaan Day by Day. Runot on valikoinut ja suomentanut helsinkiläinen Kimmo Räntilä, jonka viimeisin, oma runokokoelma Merileijonien eteen ilmestyi 2016. Räntilä on myös käsikirjoittaja, toimittaja ja viestintäkouluttaja.

Lowell tuli tunnetuksi ns. tunnustuksellisesta runoudesta (confessional poetry), mutta runoilija itse kavahti termiä.
Lowellin mukaan henkilökohtaisuuden illuusio syntyy keksimisestä ja järjestämisestä – ei pakkomielteisestä tai terapeuttisesta tunnustuksellisuudesta.

Anna Hollstén pohtii kirjan jälkisanoissa Lowellin merkitystä tunnustuksellisessa runoudessa ja sitä, miksi suomalainen tunnuksellisuus 1960-70-luvuilla kanavoitui erityisesti proosaan, jolloin varsinaista tunnustuksellista runoutta ei syntynyt lainkaan. Tänä päivänä omaelämäkerrallinen ja autofiktiivinen lavarunous ja Lowell voivat kohdata hedelmällisesti.

Lowellia ei juuri tunneta Suomessa, häneltä lienee aiemmin ilmestynyt vain yksi runo suomeksi, vuonna 2007 Tuli&Savu -lehdessä.

(Kustannusliike Parkko)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

204

Kääntäjä

Lisätietoja

Runot valikoitu teoksista Life studies for The Union Dead, History, For Lizzie and Harriet ja Day by day.