Viattomuuden ja kokemuksen lauluja

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Runoilija, kuvataiteilija ja mystikko William Blake (1757-1827) kuuluu maailmankirjallisuuden ja taidehistorian suuriin, alati uusia sukupolvia puhutteleviin nimiin. Songs of Innocence ja Songs of Experience ilmestyivät yhteisniteenä vuonna 1794. Kokoelman runoissa kiteytyy blakelainen maailmankatsomus, jossa sirot ja valoisat, kepeätkin kertomukset sekoittuvat jylhiin ja ilmestyskirjamaisiin näkyihin. Runojen todellisuus venyttää ihmiselämän vastakkaisuuksia äärimmilleen. Lapsen luovuus & aikuisen suunnitelmallisuus, viattomuuden keveys & kokemuksen taakka, pyyteetön rakkaus & synkentävä syyllisyys, hehkuva luonto & kivinen kaupunki. Blaken maailmassa vastakohdat avaavat itseänsä toistensa kautta; päivä & yö, itku & nauru, avoimuus & pidättyneisyys. Verho myös tämän- ja tuonpuoleisen välillä on raollaan ja väli on valoa täys. Teos sisältää William Blaken alkuperäisen teoksen kuvituksen.

Säveltäjä, runoilija ja kulttuurityöläinen Niilo Rantala (s. 1995) on ihaillut Blaken tuotantoa koko pienen ikänsä ajan. Suomennos syntyi kuin pakosta.

Kirjasta löytyy lisäksi pitkäaikaisen Blake-asiantuntija Pertti Veltto Virtasen essee Blakesta sekä filosofi ja kirjailija Torsti Lehtisen lyhyt johdatus blakelaiseen filosofiaan.

(Käsite)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

osoitus ihmissielun kahdesta vastakkaisesta luonnosta

Ilmestymisaika

Sivumäärä

139

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä