Kirjoitetut vuodet

Tyyppi

esseekokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Matti Virtanen on ollut tieteellisen aikakauslehden toimittajana 32 vuotta, ensin Alkoholipolitiikka-lehdessä ja sitten sen lavennuksen eli Yhteiskuntapolitiikan päätoimittajana. Työn ohella hän on tehnyt kuusi kirjaa, useita tieteellisiä artikkeleita ja muita tekstejä sekä vetänyt harrastuksenaan kymmenen vuotta pienkustantamoa.

Tämä kirja on kokoelma VIrtasen tekstejä vuosien varrelta, ja sen tekemisen tärkein motiivi oli tämä: "Kokoelma sisältää monenlaisia ja monin eri tyylein tehtyjä tekstejä, artikkeleista esseihin, kolumneihin ja blogeihin. Näin kirja pyrkii olemaan paitsi yhden kirjoittavan subjektin ajallisesti kehittyvä tekstielämäkerta myös jotain enemmän. Yksi tämän käsikirjoituksen kommentaattoreista, yhteiskuntahistorian professori emeritus Matti Peltonen luonnehti sitä näin: ’Tästähän on tulossa yhteiskunnallisen ja yhteiskuntatieteellisen kirjoittamisen ’opas’ muistelman muodossa, oppikirja ilman opettavaisuutta.’ Minusta tämä oli osuva pelkistys siitä, mitä itse asiassa olen halunnut tavoitella. Parhaitenhan periaatteessa voi ’opettaa’ näyttämällä, miksi ja miten on itse eri tilanteissa todella toiminut ja kirjoittanut."

Virtanen taustoittaa kirjoittamisiaan omalla henkilöhistoriallaan ja hiukan Suomenkin kehityksellä. Olennaisin tuki ja apu on aina ollut vaimo Outi Virtanen. Ja rinnalla kulkee koko perhettä ja myös sukupolvia yhdistävä maantieteellinen ja mentaalinen tukikohta, Sammatin kesäparatiisi - ensin Vilpola ja sitten Sädeniemi.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

288

Lisätietoja

Valokuvat: Kalervo Koski [ja muita]

Sarjamerkintä