Huuhkajia ja helmareita

Tyyppi

sarjakuva-albumit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Suomen palloliitto perustettiin vuonna 1907. Sen lähes tuhanteen jäsenseuraan kuuluu yli 140 000 rekisteröityä pelaajaa. Palloliitto on harrastajamäärältään Suomen suurin urheilun lajiliitto. Joka viikko noin puoli miljoonaa suomalaista on tekemisissä jalkapallon kanssa. Palloliitto täytti 2018 komeat 111 vuotta. Sitä juhlistaa Pauli Kallion käsikirjoittama ja Pentti Otsamon piirtämä sarjakuvakirja Huuhkajia ja Helmareita, joka käsittelee suomalaisen jalkapallon lähihistoriaa rakkaudella ja asiantuntemuksella.

Juhlakirjan yksitoista tarinaa kertovat mm. huuhkajan vierailusta Olympiastadionille, Gijonin ihmeestä, naisten EM-kotikisoista, IFK Mariehamnin yllätysmestaruudesta ja Tinja-Riikka Korpelan saavutuksista Bayern Münchenissä. Esipuheen kirjoitti futistohtori Sami Kolamo.

Kirja sai nimensä aikuisten maajoukkueilta, mutta sen sivuilla pelaa koko jalkapalloperhe: nuorisomaajoukkueet, Veikkausliiga, Suomen cup, alasarjat, junioriturnaukset, futsal, eurocupit ja ulkomailla menestyvät suomalaishuiput. Sarjakuvissa esiintyy liuta perinteisiä seuroja: HJK, Valkeakosken Haka, Rovaniemen Palloseura, IFK Mariehamn, Tampereen Ilves, Myllykosken Pallo sekä KPV ja GBK Kokkolasta, mutta ruutuihin pääsevät myös pienemmät tekijät, kuten Sievi FS, Espoon GFT, Joensuun SC Riverball, Lapuan Virkiä, Oulaisten Huima ja Nivalan FC Ysikaks. Päähenkilöinä nähdään mm. takavuosien maajoukkuetähdet Jari Litmanen, Jussi Jääskeläinen, Hannu Tihinen, Anne Mäkinen ja Laura Österberg Kalmari. Tämän hetken huipuista ruutuihin kirmaavat Linda Sällström, Juliette Kemppi, Teemu Pukki, Tim Sparv ja Kasper Hämäläinen. Panu Autio, Timur Inapshba ja Jarmo Junno edustavat futsalia. Roy Hodgson, Mixu Paatelainen, Markku Kanerva, Marianne Miettinen ja Anna Signeul jakavat valmennuksellista viisautta. Tarinoiden käänteet seuraavat mahdollisimman tarkkaan todellisia tapahtumia, mutta jokaisessa sarjassa vilahtaa hahmoja, jotka ovat tuttuja Kallion ja Otsamon FC Palloseura -sarjakuvasta. He tuovat kokonaisuuteen jatkuvuutta ja iloista jalkapallohulluutta.

(Suuri Kurpitsa)

S. 6-11: Muistijälkiä Suomi-futiksen lähihistoriasta / Sami Kolamo.

Kirjallisuudenlaji

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

Suomen palloliitto 111 vuotta

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

56

Kustantaja

Kieli

Lisätietoja

Sarjakuvat on julkaistu aiemmin Palloliiton nettisivuilla v. 2017.