Sielun valoa ei voi vangita

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Sherko Bekäs on kansainvälisesti tunnettu, tuottelias kurdirunoilija. Sherko syntyi vuonna 1940 Suleimaniassa runoilijaperheeseen ja kuoli Tukholmassa 4.8.2013. Hänet on haudattu Suleimanian keskustassa sijaitsevaan Vapauden puistoon. Sherkon isä Faiq Bekäs (1905-1948) oli oman aikansa vaikutusvaltainen runoilija. Sherko menetti isänsä 8-vuotiaana. Sherko Bekäs julkaisi ensimmäisen runonsa 17-vuotiaana ja ensimmäisen runoteoksensa Bagdadissa vuonna 1968. Sherko on modernin kurdirunouden isä. Hän kirjoitti 1970-luvulta kuolemaansa saakka modernia runoutta, jossa on vapaa rytmi ja erittäin voimakkaita kielikuvia.
Bekäs julkaisi elämänsä aikana 43 teosta. Lisäksi häneltä on jäänyt julkaisematta yksi laaja käsikirjoitus. Bekäsin runoja on käännetty useille kielille. Hän on saanut myös kansainvälisiä palkintoja runoistaan, muun muassa Tucholsky-palkinto vuonna 1988. Sherko perusti vuonna 1998 Serdem-kustantamon, joka on alansa suurin toimija Kurdistanissa. Sherko on kuvaillut elämänsä aikana kurdikansan vaikeita oloja. Hän taisteli koko elämänsä ajan neljään osaan revityn Kurdistanin yhtenäistämisen ja itsenäisyyden puolesta. Runoissaan ja muulla toiminnallaan hän puolusti demokratiaa, tasa-arvoa ja humanismia. Hänen kotinsa oli turvattomille naisille turvakoti. Hän eli ja kuoli paremman maailman puolesta. Vuonna 1992 hän toimi jonkin aikaa Kurdistanin itsehallintoalueen kulttuuriministerinä. Hän erosi tehtävästään vastalauseena sanomalehtien lakkautuksille ja sananvapauden rajoituksille.
Sherko oli teräväkynäinen kulttuurivaikuttaja ja runouden Mount Everest. Runoissaan Sherko kritisoi rohkeasti ja syvästi mieskulttuuria, taantumuksellisuutta ja taikauskoa. Siksi islamistit painostivat häntä ja langettivat hänelle fatwa-kuolemantuomion 90-luvun puolivälissä. Bekäsin runot ovat ajankohtaisia. Runot kuvaavat Kurdistanin kansan kamppailun lisäksi kaikkien tämänhetkisten maailman sotapakolaisten tuntoja monin tavoin. Tähän ensimmäiseen suomenkieliseen julkaisuun on koottu Sherko Bekäsin runoja hänen Pikkupeilejä -runokokoelmastaan sekä pitempiä runoja muista teoksista.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

Sherko Bekäsin runoja

Ilmestymisaika

Sivumäärä

438

Kieli

Kääntäjä