Kylän kollit

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Mikko Haaksluodon toisessa kirjassa Kylän kollit eletään ja seikkaillaan samaisessa Salokylän eteläsavolaisessa maalaismiljöössä kuin hänen esikoisteoksessaan Erälounas. Veljesten Vesan ja Pekan sekä muutamien muiden syrjäkylän poikien elämää seurataan ja tarkkaillaan vajaan kymmenen vuoden aikavälillä teoksen viidessä kertomuksessa. Ensimmäisessä tarinassa Vesa on vasta menossa kouluun, ja viimeisessä tarinassa 80-luku on jo vaihtunut 90-luvuksi ja Vesan oppivelvollisuus on päättymässä.

Kun lapsuus alkaa muuttua teini-iäksi, uskovaisen kodin pojat joutuvat väistämättä törmäyskurssille, kun he kohtaavat yhä enenevässä määrin maallisemman maailman ja muut elämän realiteetit ensi-ihastumisineen ja alkoholikokeiluineen. Vellokset kapinoivat voimakasta herätyskristillistä kotitaustaansa vastaan, mutta ovat siinä kuitenkin auttamattomasti kiinni kuin täit tervassa. Haparoivat lähestymiset vastakkaista sukupuolta kohtaan ja näistä kokemuksista seuranneet
pettymykset tekevät kipeää kovuuden ja karskiuden taakse peitetyssä herkässä sisimmässä.

Kieku Kaiku Pesosen ja Sirkkelin kaltaiset värikkäät persoonat sekä kiinteä kaveripiiri tuovat kuitenkin iloa ja vaihtelua poikien elämään. Taustalla soi menevä rock’n roll –samoin kuin sen saatanallisesta sisällöstä ja muustakin moraalittomuudesta varoitteleva helluntailaisten tekemä puhekasetti.

Kylän kollit on itsenäinen jatko-osa teokselle Erälounas.

(Scarabe Kustannus)

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

252