Erälounas

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Millaista oli elää lapsuuttaan 1980-luvun alkuvuosina Itä-Suomen maaseudulla pienessä kylässä? Millainen oli se kadonnut nostalginen maailma pienten poikien silmin katsottuna, jolloin alkeelliset elektroniikkapelit olivat uusinta huutoa ja kun melkein jokaisesta kyläpahasesta löytyivät vielä posti, koulu ja kauppa?

Näihin kysymyksiin saamme valotusta Mikko Haaksluodon esikoisteoksessa Erälounas. Kirjan kolme novellia ovat elämänmakuisia kertomuksia kaverusten Vesan, Anssin ja Jarkon toilailuista kahden kesän ajalta. Ala-astetta käyvät poikaset keksivät itse omat leikkinsä ja harrasteensa, eivätkä vanhemmat erityisemmin jaksa aina seurata heidän tekosiaan. Pojilla on suuri idoli, viitisen vuotta vanhempi Jari Oinonen, joka kertoo heille elämän suuria totuuksia nauraa räkättäen ja ohjailee heitä milloin mihinkin uusiin seikkailuihin. Ajan myötä pienempien poikien silmät alkavat kuitenkin avautua, kun he joutuvat huomaamaan esikuvassaan vastenmielisiä ja pelottaviakin puolia.

Savolaista murretta puhuvat pojat ovat elämänjanoisia ja uteliaita, eivätkä he jää mitään vastoinkäymistä liioin suremaan. Uskonnolliseen ahdistukseen ja orastavaan seksuaalisuuteen liittyvät kiperät kysymykset herättävät päähenkilön Vesan mielessä paljon päänvaivaa, mutta silti lapsuuden vapaus ja huolettomuus kantavat häntä eteenpäin.

Mikko Haaksluoto on 41-vuotias ja asuu nykyään Kotkassa. Koulutukseltaan hän on rakennusinsinööri. Pöytälaatikkoon kirjoittamista Mikko on harrastanut jo pitkälti yli 20 vuotta.

(Scrabe Kustannus)

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

188

Kieli