Paratiisimatka ja muita novelleja

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Poika rakentaa sanomalehtipaperista kuumailmapallon, vanhasta kasvihuoneen ovesta hankipurjeveneen ja hylätyistä kieseistä majan puiden latvoihin. Uteliaisuus ja kokeilunhalu kiehtovat, mutta niillä on hintansa: ”Poika tunsi yksinäisyyttä, joka naulitsi hänet tähän maailmaan lopullisesti.”

Antti Saaren novelleissa maailmaa tarkastellaan pienen pojan, varttuvan nuoren, perheellisen miehen tai naisen näkökulmasta. Hevosen lähtö kuvaa pojan kokemusta hänen joutuessaan saattelemaan vanhaa hevosta teurasautoon. Tiheää kerrontaa edustaa novelli Hevonen, jossa ahdistunut nuori päähenkilö näkee ehtoolliskirkossa tuon uljaan eläimen. Ensilumi on herkkä kuvaus maalaispojan rakastumisesta. Simpukat puolestaan kertoo poikien halusta löytää helmi.

Tyyni realismi voi sisältää myös fantastisia piirteitä. Näin on erityisesti novellissa Kehystäjä. Siinä perheenisä saa kyvyn luoda fyysisten kehysten lisäksi aineettomia kehyksiä. Lopulta hän saa suuren tehtävän: juhlaviikkojen päätteeksi hänen on luotava tuomiokirkon ympärille kehykset. Teemana novellissa on luovuus ja siihen suhtautuminen. Jännitystä tarjoavat novellit Kaksoisagentti ja Pimeässä. Jälkimmäisessä näkökulma on nuoren naisen, äidin. Kafkamaisella tarinalla on pelkoa herättävät kehykset.

Miehen ja naisen suhde tulee esille monessa novellissa, erityisesti kokoelman loppupuolella. Kommunikaatio on vaikeaa: ”Mäkelä alkoi tajuta, ettei naisen perimmäiseen maailmaan ollut miehellä pääsyä, siitä näki vain välähdyksiä.” Niminovellissa Paratiisimatka mies ja vaimo lähtevät marjaretkelle ja päätyvät paratiisilliseen paikkaan suomalaisen järven rannalle. Nousuvesi-novelli kuvaa pariskuntaa, joka lähtee 30-vuotishäämatkalle Eurooppaan hakemaan uutta asuntovaunua – uudistamaan liittoaan.

Antti Saari kirjoittaa eleettömän kirkkaasti. Paratiisimatka ja muita novelleja tarjoaa näkymän maailmaan, jossa lähisokeus, vierauden tunne ja ymmärtämisen vaikeus ovat arkipäivää mutta jossa rakkaus kantaa eteenpäin.

(Nordbooks)

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

191

Kustantaja

Kieli