Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Nälkätalvena

Kokoteksti
Linkki vie kokotekstiin Kirjasammon ulkopuolelle.

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Väinö Katajan toista sataa vuotta kadoksissa ollut oikea esikoisteos. Alun perin vuonna 1895 Satakunta-lehdessä nurkkanovellina venäläisten klassikoiden hyvässä seurassa julkaistu teos on tuotteliaan Tornionlaakson mestarikirjailijan 39. kirja. Aiemmin kirjailijan esikoisteoksena on pidetty kuusi vuotta myöhemmin, vuonna 1901 ilmestynyttä Irja-romaania. Nälkätalvena-teos oli lehtijulkaisun tahtiin ilmeisesti painettu jo kirjaksi, mutta jostakin syystä jäänyt silloin ilmestymättä. Siksi sitä ei ole aiemmin tunnettu Katajan julkaisutiedoissakaan, joissa mainitaan sinänsä mittavasta tuotannosta 38 kirjaa: 24 romaania, seitsemän novellia tai novellikokoelmaa sekä seitsemän näytelmää. Nyt romaaneja on siis 25. Ainoa kirjaksi sidottu kappale löytyi sattumalta kirjallisuuden keräilijän kotikirjastosta Ulvilasta. Julkaisematta jäämisen yhtenä syynä saattoi olla sensurointi, mutta arkistoista ei löydy sellaiseen vahvistusta. Väinö Katajan (1867-1914) kuolemasta tulee syksyllä 2014 kuluneeksi 100 vuotta.

Kirja kertoo erään 1800-luvun kesän sadon menettämisen seurauksista pohjoisen kyläyhteisössä, joka muistuttaa Katajan myöhempien kirjojen tapahtumien keskeistä paikkaa Heinärantaa, Katajan kotikylää Ylitornion Nuotiorantaa. Teoksessa viriävät jo ne arkipäivän huumorin ja romantiikan teemat, joista Kataja myöhemmin tunnettiin. Kun Euroopassa puitiin vastikään hevoslihakohua, Katajan kirja kuvaa sellaista jo 120 vuotta sitten.

Muun muassa aikalaistensa Juhani Ahon ja Ilmari Kiannon arvostama Väinö Kataja oli 1900-luvun alun luetuimpia kansankirjailijoita. Hänen Koskenlaskijan morsian -kirjaa myytiin aikoinaan yli 50 000 kappaletta ja siitä on tehty kahdesti elokuva.

Kirja julkaistaan muuttamattomassa, vanhahtavassa kieliasussa. Mukana kirjailijaesittely (Marjatta Järvinen), selityksiä Katajan kieleen ja käsitteisiin (Tuomo Korteniemi) sekä kirjan löytöhistoria (Tapio Aho). Myös Katajan elämänpiirin kuvitusta.

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

katovuoden kuvaus

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

224

Kustantaja

Kieli

Lisätietoja

Teos on julkaistu vuonna 1895 nurkkanovelleina Satakunta-lehdessä.