Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kymmenen virran maa

Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Tällaista kokonaisesitystä vuoden 1918 sisällissodasta Lapissa ei ole ennen kirjoitettu.

Vuoden 1918 sisällissota oli Lapissa lyhyt. Se ratkesi pitkälti helmikuun alussa Tervolassa, missä valkoiset pysäyttivät junan, jolla Kemin punakaartilaiset olivat menossa Rovaniemeä valtaamaan.

Sen jälkeen muutamassa päivässä kaikki punakaartilaiset ja venäläiset sotilaat riisuttiin aseista pohjoisessa. Sodan viattomat uhrit johtivat myös julmuuksiin ja koston kierteeseen puolin ja toisin.

Mauri Hastin romaani Kymmenen viran maa kuvaa realistisesti herrasväen, tilallisten, maattomien ja muun työväen elämää sotaa edeltävänä aikana Kemijokivarressa. Kerronnan keskiässä on kirkkoherran Ervamaan ja torppari Setä-Matin vilpitön kanssakäyminen, joka kestää myös kevään traagisissa vaiheissa.

Vuoden 1918 sodan tapahtumiin ja seurauksiin Lapissa perehtynyt varatuomari Tuomo Pekkala luonnehtii kirjan olevan merkittävä historiallinen romaani: ”Se tempaisee mukaansa alusta lähtien niin, ettei sitä malttaisi ennen loppua laskea kädestään”.

Mauri Hast on aikaisemmin julkaissut palkitun sotakirjan Pappapataljoona (2011).

(Väylä)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
286
Kustantaja