Keskustelu

Osallistu kommentointiin teossivulla.

Tuomas Aitonurmi

6.6.2014

Päätin nykypäivän nuortenkirjallisuuteen viime aikoina tutustuessani, että jotakin Salla Simukalta on pakko lukea, kun menestystä ulkomaita myöten on tullut ja seminaarissa, johon osallistuin, myös kehuttiin monia hänen teoksiaan. Koska Lumikki-trilogian kirjoja ei ollut kirjastossa paikalla, nappasin mukaan tämän kirjaparin.

Jäljellä ja Toisaalla kertovat samaa tarinaa, mutta eri näkökulmista. Itse luin ensimmäiseksi Jäljellä-tarinan, mikä mielestäni onkin "oikea" järjestys, vaikka yhteisniteessä voisikin aloittaa kummasta päästä vaan. Lukija viedään lähitulevaisuuteen ja nuorten ihmisten maailmaan, jossa he huomaavat yllättäen painajaismaisesti olevansa yksin ilman muita ihmisiä. Päähenkilö, tamperelainen Emmi löytää jonkin ajan kuluttua muitakin "jäljelle" jääneitä, ensin 16-vuotiaan tytön ja hetken kuluttua 18-vuotiaan pojan. Lopulta he matkustavat Helsinkiin katsomaan, onko siellä vielä muita.

Toisaalla-teos sitten selittää nuoren nörtin, Samuelin sanoin, mistä kaikessa olikaan oikein kysymys. Teosten hahmot ovat hyvin omanlaisiaan ja erittäin uskottavia, heidän tuntemuksensa kuvaillaan hyvin todenmukaisesti. Kirjojen tarina on mahtava, kekseliäs ja jännittävä. Vanhoihin klassisiin satuihin viittaaminen on myös mainio keksintö. Kerronta on mukaansatempaavaa ja saa suorastaan ahmimaan sivuja eteenpäin. Myös tarinan kantaaottavuudesta suoritusyhteiskuntaa kohtaan annan täydet pisteet. Teokset sopivat sekä nuorille että vanhemmille, tytöille ja pojille yhtäläisesti. Kuten jossakin kirjablogissa oli jo aiemmin todettu: aivan jäätävän hyvää kirjallisuutta.