Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Keskustelu

Osallistu kommentointiin teossivulla.

TuomasA

31.12.2014

Siri Kolun kirjapari PI - pelko ihmisessä / IP - ihmisen puolella tuli luettua kirjailija Salla Simukan heittämän nuortenkirjahaasteen myötä. En nyt aivan ehtinyt takarajaan, eli jouluaattoon mennessä kehumaan kirjaa julkisesti, mutta pieni myöhästyminen ei haitanne.

Teosten tyylilaji on nuortenkirjallisuudessa hyvin yleinen dystopia, ja kirjojen maailmassa Suomeen (ja maailmalle laajemminkin) on iskenyt mystinen P-influenssa. Siihen sairastuneet eristetään ja kuljetetaan luoliin ja laitoksiin. Päähenkilönä on 16-vuotias Pilvi, vaikka paljon tarinaa kerrotaan myös tämän veljen Petrin ja entisen parhaan ystävän Mimosan kautta.

Kirjoista tulee melko paljon mielleyhtymiä edellä mainitun Simukan Jäljellä / Toisaalla -kirjapariin johtuen lähinnä kaksiosaisuudesta, dystopiagenrestä ja keskeisestä henkilöstä, joka on molemmissa tapauksissa teini-ikäinen ns. tavallinen tyttö, joka kehittyy ja päästää esille myös potentiaalinsa sankarillisiin tekoihin. Häiritsevästi yhtäläisyyttä ei ollut, ja näissäkin teoksissa Siri Kolun kertojanääni on aivan omanlaisensa. Intertekstuaalisuutta on erityisen runsaasti, kun elokuvien ja musiikin maailmasta on lainattu paljon kirjojen tarinaan sopivia pätkiä.

Ennen muuta kirjoilla on vahva sanoma, jota ei tarvitse syvältä rivien välistä kaivella. Rasismi ja rotuerottelun tematiikka on jatkuvasti läsnä. Toisaalta paljon käsitellään luottamusta ja petetyksi tulemista ihmissuhteissa. Rakastettuja ja sielunkumppaneita löydetään ja menetetään, mutta löytävätkö väkevimmät tunteet tiensä esteiden ja vaikeuksien läpikin? Myös oikeuksistaan taisteleminen ja vastaisku koettuun sortoon käsitellään monelta kantilta. Vaikka mieli tekisi kostoiskuun ja hyökkäyssotaan, voiko tämän mielihalun taltuttaa ja ryhtyä rakentamaan uutta järkevältä pohjalta, ja minkälaisten hirmutekojen jälkeen tämä on edes mahdollista? Onko inhimillistä olla kykenemättä sovitteluun?

Tarinan puhti riitti hienosti koko kirjaparin 600 sivun ajan, ja ensimmäisen kirjan loputtua toinen piti saada käsiinsä heti! Suosittelen näitä lämpimästi kaikille, kotimainen nuortenkirjallisuus on selvästi voimissaan.