Jarkko Laine -palkinnon ehdokkaat 2020

Kirjahylly

6 kirjaa

3.9.2020
|Kaikki kirjahyllyt

Kaikki kaunokirjallisuuden lajit huomioiva Jarkko Laine -palkinto jaetaan viidennen kerran. Palkinto myönnetään kolmen edellisen kalenterivuoden aikana julkaistulle, haastavalle kotimaiselle kaunokirjalliselle teokselle. Raati nimeää vuosien 2017–2019 kaunokirjallisista teoksista kuusi palkintoehdokasta:


Mari Ahokoivu: Oksi (Asema 2018)
Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys (Siltala 2019)
Susinukke Kosola: Varisto (omakustanne 2018)
Miki Liukkonen: O (WSOY 2017)
Matias Riikonen: Iltavahtimestarin kierrokset (Teos 2019)
Jaana Seppänen: Outokuoriaiset (WSOY 2019)


(Lisätietoa teoksista saat perustelujen lisäksi alhaalta kansikuvia klikkaamalla.)

Raadin perustelut:

Mari Ahokoivun Oksissa käsitellään äitisuhteen ikiaikaista raadollisuutta, kun erilainen karhunpentu etsii paikkaansa myyttisessä, väkivaltaisessakin varjomaailmassa. Mestarillisen kuvitustyylin mustavalkoisuuden rikkovat tuli, veri, revontulet ja nauhoina virtaavat laulut. Järkyttävän kaunis ja eeppinen sarjakuvaromaani yhdistää Miyazakin estetiikkaa ja suomalaisen kansantaruston kuolemakuvastoa sekä lumoaa omaleimaisuudellaan.

Susinukke Kosolan Varisto. Tutkielma tyhjyydestä hyllyjen takana on lyriikan muotoa ja sisältöä uudistava, eksistentialistinen teos, pamfletti väärinymmärretyistä käsitteistä identiteetti ja autenttisuus. Runoeepos irtautuu typografian kahleista mustilla ja punaisilla pölkky- ja käsialakirjaimilla, ja laajasti ajassa ja tilassa liikkuva teksti ilmestyy tyhjyydestä kuin alkuräjähdyksen jälkeen tähtisumujen punaisten pisteiden keskeltä.

Miki Liukkosen O kuvaa riippuvaisuuksien, neuroosien ja pakko-oireiden täyttämää maailmaa ja yksinäisyyttä ihmispaljouden ja -suhteiden keskellä. Tempoilu sosiaalisen median, viihteen ja teknologian verkoissa johtaa kaikkien muiden tarinoiden sisälle, eikä omasta elämästä saa enää otetta. Kotimaisen kirjallisuuden ainutkertainen teos uudistaa romaanikerrontaa ja katsoo samalla ennakkoluulottomasti tulevaisuuteen.

Juhani Karilan Lappiin sijoittuva Pienen hauen pyydystys ammentaa kansanuskomuksista poikkeuksellisen tuoreesti ja on maagista realismia herkullisimmillaan. Erikoislaatuisia hahmoja peijoonista riivaajahattaraan vilisevä tarina on viihdyttävä kuin veijariromaani, johon on taitavasti ujutettu murhamystiikkaa. Hilpeästi soljuva kerronta ei peitä vaan korostaa vakavia teemoja: ihmisen suhdetta luontoon, oman itsen etsimistä, syyllisyyttä ja rakkautta.

Matias Riikosen pienoisromaani Iltavahtimestarin kierrokset on tarkkanäköistä, omaperäistä, tunnelmallista ja vangitsevaa öisen Helsingin kuvausta. Katuja kävelevän minäkertojan ajatukset ja havainnot sekoittuvat pakottomasti historian ja kulttuurin yksityiskohtiin ja kerrostumiin, ja vastaan voi tulla sadan byrokraatin alitajunnan sanaton huuto, roskalavalla uivia delfiinejä tai tiiliseinän reikä, joka johtaa Ullanlinnan ja Kaivopuiston ohi pimeän meren vintille. 


Jaana Seppänen kirjoittaa naiseudesta, politiikasta ja kirjallisuudesta omin sanoin ja ajatuksin, ja pakottaa lukijan ulos turvallisista karsinoista. Esseistiikka on vapaan ajattelun puolustamista, sotaa kliseitä vastaan, ja Outokuoriaiset edustaa tätä ihannetta parhaimmillaan. Seppäsen outokuoriaisia ovat E. M. Cioranin, Clarice Lispectorin ja Louis-Ferdinand Célinen kaltaiset ihmispsyyken yöpuolen louhijat. Samaa vaarallista hohtoa on hänen omissa teksteissään. 

Viidennen palkintoraadin puheenjohtajana toimii tuottaja Jouni Tulonen, ja raatiin kuuluvat professori Leena Kirstinä, media-asiantuntija Riitta Monto, kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen, kirjailija, teematuottaja Paula Havaste sekä kirjailijat Jari Järvelä, Anu Kaaja, Tommi Melender ja Joni Pyysalo. 


Jarkko Laineen seuran hallinnoimaa kirjallisuuspalkintoa rahoittavat Otava, Otavan Kirjasäätiö, Turun kaupunki, Turun yliopisto ja WSOY:n kirjallisuussäätiö. 10 000 euron lisäksi palkintoon kuuluu taiteilija Mika Linto-Vaaran veistämä Muovinen buddha.  


Raadin valitsema voittaja julkistetaan Turun pääkirjastossa la 26.9. klo 15.00 alkavan kirjallisuusmatinean päätteeksi.

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo