Urheilukirjallisuus

Genreen liittyviä linkkejä ja tietoja

Kilpaurheiluun liittyvä fiktio oli varsin niukkaa 1800–1900-luvuille asti, jolloin monet anglosaksiset runoilijat käsittelivät toisinaan jotakin urheiluun liittyvää aihetta. Nämä teokset jäivät kuitenkin kirjallisesti varsin vaatimattomiksi.

Suomessa ensimmäisenä urheiluaiheisena romaanina pidetään Väinö Katajan kirjaa Heinäkuun olympialaiset (1914). Jalmari Finne pilaili urheiluinnostuksen kustannuksella anarkistisessa lastenkirjassa Kiljusten vallankumous (1921). 1920-luvulla alkoi urheilukirjallisuuden varsinainen korkeasuhdanne.

Urheilu on keskeistä myös nyrkkeilyä harrastaneen Yrjö Jylhän runokokoelmassa Viimeinen kierros (1931) sekä Urho Karhumäen näytelmässä Juoksijan rata (1932) ja romaanissa Avoveteen (1936), jolla hän voitti kultamitalin Berliinin olympialaisten taidekilpailussa.

Uudempaa urheilufiktiota Suomessa edustavat mm. Jorma Ojaharjun Avustajat kehästä, ensimmäinen erä (1968), Laila Hietamiehen Elämän huipulla (1974), Jarkko Laineen Futari (1977), Veijo Meren Jääkiekkoilijan kesä (1980) ja Anja Kaurasen Pimeää vain meidän silmillemme (1987). Kilpahiihtäjänä esiintynyt Marko Tapio kirjoitti postuumina julkaistun romaanin Tarina viidestä kilometristä (1985). Pyöräilyä ja jalkapalloa harrastava Jukka Pakkanen on julkaissut romaanin Viimeinen kilometri (1984). Myös Pentti Haanpää on veijarinovelleissaan kuvannut urheilun "hupaista turhuutta" ja hulluutta. Juhani Peltosen henkilöhahmoihin kuuluu urheilusankari Elmo (1978).

Lähde:
Hosiaisluoma, Yrjö: Kirjallisuuden sanakirja (2003)

Toim. huom.: Urheilukirjallisuus on varsin suosittu genre lasten- ja nuortenkirjallisuudessa, ja suurin osa nykypäivänä julkaistavasta kaunokirjallisesta urheilukirjallisuudesta onkin yleensä suunnattu lapsille tai nuorille.

Tuomas Aitonurmi

Genreen liittyvät kirjahyllyt

Urheilukirjallisuutta

Vkirsei136
14.10.2018
Urheilu on ollut kautta aikain yksi seuratuimpia ja suosituimpia asioita maailmalla. Sen pitkä historia takaa korkean suosion vuosikymmeniksi eteenpäin. Urheilu on vaikuttanut yhteiskuntaan siten, että siitä on tullut vakava asia.

Hyllyssä 29 kirjaa

Tutustu hyllyyn Urheilukirjallisuutta

Kirjalla kuntoon! - urheilukirjoja nuorille

Katja
23.1.2017
Kirjalla kuntoon - urheilukirjoja nuorille

Hyllyssä 37 kirjaa

Tutustu hyllyyn Kirjalla kuntoon! - urheilukirjoja nuorille

Hokkarihemmot

KimmoL
14.4.2016
Kevät etenee pikavauhtia ja niin tunteet kaukalossa. Kotimaisen Liigakevään kunniaksi Kirjasampo esittelee tuttuun tapaansa teoksia laidasta laitaan.

Hyllyssä 15 kirjaa

Tutustu hyllyyn Hokkarihemmot

Urheilua ja kirjallisuutta

KimmoL
8.8.2012
Tässäpä urheilukirjallisuutta laidasta laitaan.

Hyllyssä 13 kirjaa

Tutustu hyllyyn Urheilua ja kirjallisuutta