Lastenkirjallisuus

Genreen liittyviä linkkejä ja tietoja

 

Lastenkirjallisuus

Lastenkirjallisuus on lapsille ja nuorille kirjoitettua kirjallisuutta, joka elää ja kehittyy vuorovaikutuksessa aikuisten kirjallisuuden kanssa.

Lastenkirjat ovat yleensä suhteellisen lyhyitä ja niiden sanasto ja lauserakenne on yksinkertaisempi kuin aikuisille tarkoitetussa kirjallisuudessa. Niissä käsitellään lapsille tuttua kokemusmaailmaa ja viljellään runsaasti fantasiaa. Kuvituksella on merkittävä tehtävä. Lastenkirjallisuuden alalajeja ovat sadut ja muut fantasiakertomukset, satunäytelmät, kuvakirjat, lastenrunot ja lorut. Lastenkirjallisuuteen sisältyy myös lasten tietokirjallisuus.

Ensimmäiset suomalaiset lastenkirjat olivat puhtaasti opettavaisia ja opastivat uskonnolliseen elämänkatsomukseen, kuten piispa Jacob Tengströmin Läse-Öfning för Mina Barn (1795) jaTidsfördrift för Mina Barn (1799, Ajanviete Lapsille). Lastenkirjallisuuden uusi vaihe koitti 1850-luvun puolivälissä, jolloin ilmestyi ensi kerran suomeksi Zacharias Topeliuksen, H. C. Andersenin ja Grimmin veljesten satuja. 1880-luvulta alkaen lastenkirjailijoiden määrä kasvoi huomattavasti. Lajin uranuurtajia olivat esim. Julius Krohn, Alli Nissinen, Arvid Lydecken, Anni Swan ja Raul Roine. Myös kuvataiteilijana ja kuvittajana tunnettu Tove Jansson (1914–2001) Muumi-kirjoineen lienee nykyään tunnetuin kirjailijamme maailmalla, ja Iastenkirjallisuus on vähin erin saavuttamassa ansaitsemansa paikan kirjallisuusinstituutiossa ja kirjallisuuden kaanonissa. Muita tunnettuja lastenkirjailijoita ovat mm. Kirsi Kunnas, Asko Martinheimo, Kari Hotakainen, Tuula Kallioniemi sekä Sinikka ja Tiina Nopola.

Lähde:
Tieteen termipankki 11.12.2015: Kirjallisuudentutkimus: lastenkirjallisuus.
(Tarkka osoite: http://www.tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:lastenkirjallisuus.)

Satu

Satu on mielikuvitukseen perustuva, tavallisesti moniepisodinen, usein opettavainen kertomus, jolle on ominaista selväpiirteinen ja pitkälti vakiintunut juonirakenne.

Saduissa kerrotaan maagisista ilmiöistä, taioista ja sankarien yliluonnollisista seikkailuista, usein myös epäonnisista tapahtumista, joista selvitään onnellisesti. Maailmankirjallisuuden tunnetuin satukokoelma lienee 700-luvulta 1500-luvulle asti täydentynyt arabiankielinen Alf laila wa-laila (Tuhat ja yksi yötä).

Huomattavia sadunkerääjiä olivat mm. Jakob ja Wilhelm Grimm. Suomalaisten kansansatujen kerääjänä merkittävän päivätyön teki Eino Salmelainen, joka toimitti yli 600-sivuisen teoksenSuomen kansan satuja ja tarinoita (1852-66, laaj. l. 1955). Tunnettuja satukirjailijoita ovat mm. Charles Perrault ja H. C. Andersen, Suomessa Zacharias Topelius, Anni Swan ja Tove Jansson.

Lähde:
Tieteen termipankki 11.12.2015: Kirjallisuudentutkimus: satu.
(Tarkka osoite: http://www.tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:satu.)

Loru, lastenloru

Loru on luettava tai laulettava, sanaleikkeihin ja toistoon perustuva runo; tyypillinen lastenkirjallisuudessa

Loruille on ominaista nopea, helposti tarttuva rytmi, usein myös alkusoinnun hyödyntäminen. Iso osa loruista on suullista kansanperinnettä. Monet lorut liittyvät lasten leikkeihin tai peleihin, kuten englantilainen hokema "one, two/ buckle my shoe/ three, four,/ shut the door " tai kotoisempi "ulle dulle doff/kinkke laade koff ", jonka taustalla häämöttävät latinan lukusanat "unus duo tres quattuor quinque". Itäsuomalaisen kielipiirin laajimmalle levinneitä loruja on kysymys- ja vastausketju, jonka yksi muunnelma alkaa:

    Ken söi kesävoin?
    Hiiri söi kesävoin.
    Missä hiiri? Aitan alla.
    Missä aitta? Veteh vieri.

Loruja on hyödynnetty varsinkin lastenkirjallisuudessa. Lastenkirjallisuuden varhaisteoksia edustavat Edward Learin lorukirjat Book of Nonsense (1846) ja Nonsense Songs and Stories (1870), joiden pikkurunoja luonnehtii mielikuvituksellisuus ja irrationaaliset juonikuviot. Loruja on käytetty elementtinä myös muussa kirjallisuudessa: esimerkiksi englantilaisen Agatha Christien (1890- 1976) dekkarissa Ten little Niggers (1939, Kymmenen pientä neekeripoikaa) tapahtumat seuraavat romaanin alussa esitetyn lastenlorun järjestystä.

Kotimaisen kansanperinteen tunnettuja lastenloruja ovat mm. "Oli ennen Onnimanni", "Körö körö kirkkoon" ja "Entten tentten teelika mentten". Tunnetuin lasten runokirjamme, Kirsi KunnaksenTiitiäisen satupuu (1956) on nimenomaan lorukirja. Kunnaksen lisäksi tunnettuja suomalaisia lastenlorujen tekijöitä ovat Marjatta Kurenniemi, Kaarina Helakisa ja Eppu Nuotio.

Lähde:
Tieteen termipankki 11.12.2015: Kirjallisuudentutkimus:loru.
(Tarkka osoite: http://www.tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:loru.)

Kuvakirja

Kuvakirja on useimmiten leikki-ikäisille lapsille tarkoitettu kuvitettu teos, jossa ei ole lainkaan tekstiä tai korkeintaan lyhyt suorasanainen tai runomuotoinen teksti.

Nykyaikaisen kuvakirjan edeltäjiä ovat tšekkiläisen kasvatustieteilijän Johann Amos Comeniuksen oppikirja Orbis pictus (1658, Suuri opetusoppi) ja Johann Basedowin siitä tekemä mukaelma Elementarwerk (1771–1774), jonka on kuvittanut Daniel Chodowiecki. Romantiikan aikakaudella kuvakirjan suosio kasvoi voimakkaasti. Ensimmäisiä maailmankuuluja kuvakirjoja ovat saksalaisten Heinrich Hoffmannin Struwwelpeter(1847, Jörö-Jukka) ja Wilhelm Buschin Max und Moritz (1865, Maks ja Morits). Sittemmin kuvakirjan tekijöinä mainetta ovat saavuttaneet esim. yhdysvaltalainen Walt Disney, ruotsalainen Elsa Beskow sekä suomalaiset Venny Soldan-Brofeldt ja Tove Jansson.

Lähde:
Tieteen termipankki 11.12.2015: Kirjallisuudentutkimus:kuvakirja.
(Tarkka osoite: http://www.tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:kuvakirja.)

Kirjahyllyt

Lukumatka muille maille - lastenkirjallisuus

Käyttäjän Katja kuva
Katja 16.11.2018

Tee ilmastoteko ja lähde lukumatkalle! Näiden lastenkirjojen mukana pääset matkalle eri puolille maailmaa. 

Tutustu kirjahyllyyn

Vapaaksi stereotypioista – tietokirjoja lapsille

Käyttäjän Katja kuva
Katja 10.9.2018
Tampereen kaupunginkirjaston Metson lasten ja nuorten osaston Tuija, Merita, Mervi, Elisa, Liisa ja Niina kokosivat vinkkilistan nuorille teoksista, joissa sukupuolten moninaisuus, seksuaalinen suuntautuminen ja erilaisuus nostetaan ansiokkaasti esiin väh
Tutustu kirjahyllyyn

Vapaaksi sukupuolittuneista stereotypioista - lastenkirjat

Käyttäjän Katja kuva
Katja 10.9.2018
Tampereen kaupunginkirjaston Metson lasten ja nuorten osaston Tuija, Merita, Mervi, Elisa, Liisa ja Niina kokosivat vinkkilistan lapsille teoksista, joissa sukupuolten moninaisuus, seksuaalinen suuntautuminen ja erilaisu
Tutustu kirjahyllyyn

Seksuaalinen suuntautuminen, sateenkaariperheet, erilaisuus - lastenkirjat

Käyttäjän Katja kuva
Katja 10.9.2018
Tampereen kaupunginkirjaston Metson lasten ja nuorten osaston Tuija, Merita, Mervi, Elisa, Liisa ja Niina kokosivat vinkkilistan lapsille teoksista, joissa sukupuolten moninaisuus, seksuaalinen suuntautuminen ja erilaisu
Tutustu kirjahyllyyn

Uimaan - kuvakirjoja uimisesta

Käyttäjän Katja kuva
Katja 3.7.2018

Uimataito on tärkeä taito, mutta joskus vesi ja ajatus uimisesta voi pelottaa ja paljon. Tähän hyllyyn on koottu kuvakirjoja, joista voi löytyä apua veteen ja uimiseen totuttautumiseen.

Tutustu kirjahyllyyn

Puutarhanhoitoa lastenkirjoissa

Käyttäjän Katja kuva
Katja 20.6.2018

Voi mitä kaikkea touhua puutarhassa onkaan! Näiden kirjojen parissa on mukava tutustua puutarhanhoitoon.

Tutustu kirjahyllyyn

Jalkapalloa lastenkirjoissa

Käyttäjän Katja kuva
Katja 11.6.2018

Tässä hyllyssä jalkapalloa lastenkirjoissa.

Tutustu kirjahyllyyn

Kesäloma helppolukuisissa kirjoissa

Käyttäjän Katja kuva
Katja 15.5.2018

Tässä hyllyssä helppolukuisia kirjoja, joissa vietetään kesälomaa.

Tutustu kirjahyllyyn

Lastenkirjat: Tunteet

Käyttäjän Vaasan kirjasto kuva
Vaasan kirjasto 4.4.2018

0-3 vuotta

 

Genechten, Guido van:  Riku   2000     erilaisuus, kanit, kiusaaminen

Genechten, Guido van: Rikun kaverit  2004   arkuus, erilaisuus, kiusaaminen, ystävät

Tutustu kirjahyllyyn

Lastenkirjat: Adoptio

Käyttäjän Vaasan kirjasto kuva
Vaasan kirjasto 4.4.2018

Coran, Pierre: Minun perheeni (1997)

Goyeryd, Ingvor: Sarika, tyttö Intiasta (2003)

Heikkilä, Petra: Ilvekset kuin veljekset  (2004)

Jeram, Anita: Ja nyt kaikki yhdessä (1999)

Kallio, Katja: Bibi muuttaa Suomeen  (2005)

Tutustu kirjahyllyyn

Alkukevään lanu-lukuvinkkejä

Käyttäjän Katja kuva
Katja 26.3.2018

Tässä Sivupiirin lukuvinkit alkuvuoden uutuuksista, vaikkapa pääsiäisen lukemiseksi. Näiden tarinoiden mukana saa kokea kaikki tunteiden kirjot, huippuhyviä kirjoja kaikki!

 

Tutustu kirjahyllyyn

Lasten LukuVarkaus -ehdokkaat 2018

Käyttäjän Katja kuva
Katja 28.2.2018
On jälleen se aika vuodesta, kun julkistetaan Lasten LukuVarkaus 2018 -palkinnon ehdokkaat. Palkinnosta kisaa kuusi kirjaa, jotka aikuisten esiraati valitsi viime vuonna ilmestyneiden lastenromaanien joukosta. 
 
Tutustu kirjahyllyyn

Luonto lainassa - kirjastojen luontoviikko 5. - 11.2.2018

Käyttäjän Katja kuva
Katja 30.1.2018

Luonto lainassa -teemaviikkoa on vietetty kirjastoissa jo vuodesta 1999 lähtien. Tänä vuonna viikon teemana on "metsä kutsuu sinua". Luonto on lainassa, pidetään siitä yhdessä huolta!

Tutustu kirjahyllyyn

Sivupiirin joululahjavinkit 2017

Käyttäjän Katja kuva
Katja 18.12.2017

Tähän hyllyyn on kerätty Sivupiirin toimittajan lasten- ja nuortenkirjallisuusvinkit pukinkonttiin tai muuten vaan ostettavaksi tai lainattavaksi.

Tutustu kirjahyllyyn

Retrolastenkirjat, jotka kannattaisi lukea myös omille lapsille

Käyttäjän Katja kuva
Katja 24.10.2017

Lastenkirjallisuuden kriitikko ja tutkija Päivi Heikkilä-Halttunen laati Kodin Kuvalehdelle listan aikaa kestäneistä ja edelleen ääneen lukemisen arvoisista lastenkirjoista, joita

Tutustu kirjahyllyyn

Elämä kirjassa - kirjailijoiden elämää

Käyttäjän Katja kuva
Katja 18.9.2017
Kirja-Suomi 2017 -hankkeen syyskuun teema on "Elämä kirjassa". Sivupiirin teemaviikon kirjahyllystä löytyy kirjoja, joissa pääsee kurkistamaan kirjailijoiden elämään.
 
Tutustu kirjahyllyyn

Ulf Stark (2.7.1944 - 13.6.2017)

Käyttäjän Katja kuva
Katja 13.6.2017

Ulf Stark (2.7.1944 - 13.6.2017) oli ylistetty ja pidetty ruotsalainen lastenkirjailija. Stark kirjoitti lukuisia kirjoja sekä tv-, elokuva- ja teatterikäsikirjoituksia. Hänet on palkittu useilla kirjallisuuspalkinnoilla (mm.

Tutustu kirjahyllyyn

Dekkariviikko: salapoliisikirjoja lapsille

Käyttäjän Katja kuva
Katja 12.6.2017

Dekkariviikon vinkkihyllystä löytyy pähkinöitä purtavaksi perheen pienimmille, keksitkö ratkaisut ennen kirjojen salapoliiseja? Jännittäviä hetkiä kirjojen parissa!

Tutustu kirjahyllyyn

Suomi100 - kirjavinkkejä lapsille

Käyttäjän Katja kuva
Katja 30.3.2017
Tämä vinkkilista on peräisin Helmet.fi-sivustolta, Helmet-alueen kirjastolaisten kokoama kattaus lastenkirjoista, jotka tarkastelevat Suomea eri nä
Tutustu kirjahyllyyn

Tietokirjoja kouluun! - Lukuvinkkejä alakouluun ja esiopetukseen

Käyttäjän Katja kuva
Katja 27.3.2017
Hyllyssä ovat kaikki teokset, jotka on esitelty Suomen tietokirjailijoiden ja Lauri Jäntin säätiön julkaisemassa Tietokirjoja kouluun!
Tutustu kirjahyllyyn

Tietokirjoja alakouluun: harrastukset

Käyttäjän Katja kuva
Katja 27.3.2017
Tässä hyllyssä ovat Suomen tietokirjailijoiden ja Lauri Jäntin säätiön julkaiseman Tietokirjoja kouluun!
Tutustu kirjahyllyyn

Lasten LukuVarkaus -ehdokkaat 2017

Käyttäjän Katja kuva
Katja 1.3.2017

Lasten LukuVarkaus 2017 -palkintoehdokkaat.

Tutustu kirjahyllyyn

Historiallisia romaaneja lapsille

Käyttäjän Katja kuva
Katja 10.2.2017

Tässä hyllyssä 2000-luvulla ilmestyneitä historiallisia lastenromaaneja.

Tutustu kirjahyllyyn

Toivoa kirjallisuudesta: lasten kuvakirjat

Käyttäjän Katja kuva
Katja 25.1.2017

Lasten kuvakirjoja, joissa käsitellään vaikeita aiheita lempeästi ja toiveikkaasti. Vinkit: Mirja Luukkanen/Helmet.fi.

Tutustu kirjahyllyyn

Kirjalla kuntoon! - lastenkirjoja ruoasta

Käyttäjän Katja kuva
Katja 24.1.2017

Kirjalla kuntoon! - lastenkirjoja ruoasta

Tutustu kirjahyllyyn

Myönteistä minäkuvaa lasten- ja nuortenkirjoissa

Käyttäjän Katja kuva
Katja 12.1.2017

Lasten- ja nuortenkirjoja, joissa rakennusaineita myönteiselle minäkuvalle.

Tutustu kirjahyllyyn

Hyviä ihmissuhdemalleja lasten- ja nuortenkirjoissa

Käyttäjän Katja kuva
Katja 9.1.2017

Lasten- ja nuortenkirjoja, joissa on hyviä ihmissuhdemalleja.

Tutustu kirjahyllyyn

Hyvät yhteistyömallit lastenkirjoissa

Käyttäjän Katja kuva
Katja 9.1.2017

Lastenkirjoja, joissa esitetään tapoja toimia yhdessä ja muistutetaan yhteistyön voimasta.

Tutustu kirjahyllyyn

Kerronnaltaan selkeitä lastenkirjoja

Käyttäjän Katja kuva
Katja 27.12.2016

Lastenkirjoja, jotka ovat kerronnaltaan selkeitä.

Tutustu kirjahyllyyn

Käytännönläheiset ja arkiset lastenkirjat

Käyttäjän Katja kuva
Katja 27.12.2016

Käytännönläheisiä ja arkisia lastenkirjoja.

Tutustu kirjahyllyyn

Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintoehdokkaat

Käyttäjän Katja kuva
Katja 13.12.2016
Suomen Nuorisokirjailijat ry:n Topelius- ja Arvid Lydecken -palkinnot jaetaan joka vuosi korkeatasoiselle nuorten- ja lastenkirjalle, Topelius-palkinto nuortenkirjalle ja Arvid Lydecken -palkinto lastenkirja
Tutustu kirjahyllyyn

Kuvakirjoja joulun odotuksesta ja valmisteluista

Käyttäjän Katja kuva
Katja 21.11.2016

Joulun odotusta ja valmistelua kuvakirjoissa.

Tutustu kirjahyllyyn

Tunnetaitoja ruokkivia lastenkirjoja

Käyttäjän Katja kuva
Katja 14.11.2016

Lastenkirjoja, joissa käsitellään tunnetaitoja.

Tutustu kirjahyllyyn

Vastuullisia, arvomaailmaltaan muita kunnioittavia lastenkirjoja

Käyttäjän Katja kuva
Katja 14.11.2016

Lastenkirjoja, joiden henkilöt suhtautuvat ihmisyyteen arvostavasti ja hyväksyvät toiset sellaisina kuin ovat.

Tutustu kirjahyllyyn

Ympäristöteemoja käsitteleviä lastenkirjoja

Käyttäjän Katja kuva
Katja 14.11.2016

Lastenkirjoja, jotka käsittelevät ympäristöteemoja.

Tutustu kirjahyllyyn

Tietoa tarjoavia lastenkirjoja

Käyttäjän Katja kuva
Katja 14.11.2016

Informatiivisia ja opettavaisia lastenkirjoja.

Tutustu kirjahyllyyn

Optimistisia lastenkirjoja

Käyttäjän Katja kuva
Katja 14.11.2016

Lastenkirjoja, joiden tarinat antavat toivoa paremmasta maailmasta tai kannustavat yrittämään olosuhteista riippumatta.

Tutustu kirjahyllyyn

Mielikuvitusta rikastuttavia lastenkirjoja

Käyttäjän Katja kuva
Katja 14.11.2016

Lastenkirjoja, jotka rikastuttavat mielikuvitusta.

Tutustu kirjahyllyyn

Humoristisia kirjoja lapsille

Käyttäjän Katja kuva
Katja 14.11.2016

Humoristisia lastenkirjoja.

Tutustu kirjahyllyyn

Stereotypioita rikkovia lastenkirjoja

Käyttäjän Katja kuva
Katja 14.11.2016

Lastenkirjoja, joissa rikotaan stereotypioita.

Tutustu kirjahyllyyn

Onnistumisen kokemuksia lastenkirjoissa

Käyttäjän Katja kuva
Katja 14.11.2016

Lastenkirjoja, joissa onnistumisen kokemuksia.

Tutustu kirjahyllyyn

Ajatuksia herättäviä kirjoja lapsille

Käyttäjän Katja kuva
Katja 11.11.2016

Lastenkirjoja, joiden tarina tai ote kannustaa kriittiseen ajatteluun, herättää keskustelua tai esittää vaihtoehtoisia maailmankuvia.

Tutustu kirjahyllyyn

Lastenkirjat, jotka vanhempien olisi hyvä lukea lapsilleen

Käyttäjän Katja kuva
Katja 18.10.2016

Päivi Heikkilä-Halttusen Kodin Kuvalehteen laatima lista kirjoista, jotka kaikkien vanhempien olisi hyvä lukea lapsilleen.

Tutustu kirjahyllyyn

Roald Dahl - 100 vuotta syntymästä

Käyttäjän Katja kuva
Katja 13.9.2016

Tässä hyllyssä Kirjasammosta löytyvät Roald Dahlin lastenkirjat.

Tutustu kirjahyllyyn

Kesäloma kuvakirjoissa

Käyttäjän Katja kuva
Katja 26.5.2016

Tässä hyllyssä otos lasten kuvakirjoja, joissa ollaan kesälomalla.

Tutustu kirjahyllyyn

Kirjava Kettu 2016 on Roope Lipastin Viikinkisolmu

Käyttäjän Katja kuva
Katja 20.4.2016

Tässä hyllyssä Kirjava Kettu 2016 voittaja Roope Lipastin Viikinkisolmu ja muut ehdokaskirjat.

Tutustu kirjahyllyyn

Lukuviikko 2016: Monta tietä tarinaan - Pelit

Käyttäjän Katja kuva
Katja 15.4.2016

Tässä hyllyssä Lukuviikko 2016 -julisteen Pelit -raiteen kirjat, sarjoista hyllyssä mukana vain ensimmäinen tai mainittu kirja.

Tutustu kirjahyllyyn

Lukuviikko 2016: Monta tietä tarinaan - Musiikki

Käyttäjän Katja kuva
Katja 15.4.2016

Tässä hyllyssä Lukuviikko 2016 -julisteen Musiikki -raiteen kirjat, sarjoista hyllyssä mukana vain ensimmäinen tai mainittu kirja.

Tutustu kirjahyllyyn

Lukuviikko 2016: Monta tietä tarinaan - Elokuvat

Käyttäjän Katja kuva
Katja 15.4.2016

Tässä hyllyssä kirjoja, joihin Lukuviikko 2016 -julisteen Elokuvat -raiteen elokuvat pohjautuvat tai viittaavat.

Tutustu kirjahyllyyn

Lukuviikko 2016: Monta tietä tarinaan - Televisio

Käyttäjän Katja kuva
Katja 15.4.2016

Tässä hyllyssä kirjoja, joihin Lukuviikko 2016 -julisteen Televisio -raiteen ohjelmat pohjautuvat tai viittaavat, sarjoista mukana vain muutama kirja. 

Arthur Conan Doyle - Sherlock Holmesin parhaita ja Sherlock Holmesin seikkailut

Tutustu kirjahyllyyn

Kirjavinkkarit: #pojatkinlukee - myös alakoulussa

Käyttäjän Katja kuva
Katja 24.3.2016

Maiju-vinkkarin lista Kirjavinkkariyhdistyksen blogista, postauksesta #pojatkinlukee - myös alakoulussa (23.3.2016).

Tutustu kirjahyllyyn

Ritva Toivola 26.2.1942 - 20.3.2016

Käyttäjän Katja kuva
Katja 21.3.2016

Lasten- ja nuortenkirjailija ja kääntäjä Ritva Toivola kirjoitti yli 40 lasten- ja nuortenkirjaa.

Tutustu kirjahyllyyn

Katti Matikaisen kirjamylly 10. Näkökulmia

Käyttäjän Katja kuva
Katja 17.2.2016

Kirjoissa pieni voi olla suurin! Sivupiirin suosituksia Katti Matikaisen kirjamyllyn 10. jakson teemaan sopivista kirjoista.

Tutustu kirjahyllyyn

Katti Matikaisen kirjamylly 9. Lukeminen lisää sanavarastoa

Käyttäjän Katja kuva
Katja 10.2.2016

Onko sanavarasto komerossa vai korvien välissä? Katti Matikaisen esittelemät kirjat ja Sivupiirin suosituksia Katti Matikaisen kirjamyllyn 9. jakson teemaan sopivista kirjoista.

Tutustu kirjahyllyyn

Katti Matikaisen kirjamylly 8. Kirja on polku

Käyttäjän Katja kuva
Katja 3.2.2016

Kirjapolku johdattaa Katti Matikaisen salaperäisiin maailmoihin. Sivupiirin suositukset Katti Matikaisen kirjamyllyn 8. jakson teemaan sopivista kirjoista.

Tutustu kirjahyllyyn

Katti Matikaisen kirjamylly 7. Kirja on kaveri

Käyttäjän Katja kuva
Katja 28.1.2016

Katti Matikainen saa kirjasta kaverin. Sivupiirin suositukset Katti Matikaisen kirjamyllyn 7. jakson teemaan sopivista kirjoista.

Tutustu kirjahyllyyn

Katti Matikaisen kirjamylly 6. Kirja havahduttaa

Käyttäjän Katja kuva
Katja 20.1.2016

Katti Matikainen tutustuu ajatuksia havahduttaviin, peräti hämäriin kirjoihin. Sivupiirin suosituksia Katti Matikaisen kirjamyllyn kuudennen jakson teemaan sopivista kirjoista.

Tutustu kirjahyllyyn

Katti Matikaisen kirjamylly 5. Kirjallisuudesta saa voimaa

Käyttäjän Katja kuva
Katja 15.1.2016

Katti Matikainen kokeilee, voiko kirjoilla kasvattaa mieltä kuin lihasta. Sivupiirin suositukset Katti Matikaisen kirjamyllyn viidennen jakson teemaan sopivista kirjoista.

Tutustu kirjahyllyyn

Katti Matikaisen kirjamylly 4. Kirja on peili

Käyttäjän Katja kuva
Katja 7.1.2016

Kirjassa kiukkuleijona saa kissan kasvot. Katti Matikainen tunnistaa kirjoista tuttuja tunteita. Sivupiirin suositukset Katti Matikaisen kirjamyllyn neljännen jakson teemaan sopivista kirjoista.

Tutustu kirjahyllyyn

Katti Matikaisen kirjamylly 3. Kirja on muurinmurtaja

Käyttäjän Katja kuva
Katja 7.1.2016

Katti Matikaisen prinsessaleikit menevät mönkään, mutta onneksi prinsessoja on monenlaisia! Sivupiirin suositukset Katti Matikaisen kirjamyllyn kolmannen jakson teemaan sopivista kirjoista.

Tutustu kirjahyllyyn

Katti Matikaisen kirjamylly 2. Lukeminen kehittää kieltä

Käyttäjän Katja kuva
Katja 23.12.2015

Katti Matikainen selvittää kasvaako kieli lukiessa!
Sivupiirin suositukset Katti Matikaisen kirjamyllyn toisen jakson teemaan sopivista kirjoista.

Tutustu kirjahyllyyn

Katti Matikaisen kirjamylly 1. Kirja on portti seikkailuun

Käyttäjän Katja kuva
Katja 18.12.2015

Seikkailuun ei ole pitkä matka, kun porttina on kirja!
Sivupiirin kirjasuositukset Katti Matikaisen kirjamyllyn ensimmäisen jakson teemaan sopivista kirjoista.

Tutustu kirjahyllyyn

Tätä en lapselleni lue!

Käyttäjän ekupari kuva
ekupari 14.5.2014

Hylly perustuu Lastenkirjainstituutin näyttelyyn Tätä en lapselleni lue! Sensuuritapauksia ja paheksuttuja lastenkirjoja

Tutustu kirjahyllyyn