Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Hertha, eller en själs historia

Fulltext
Extern länk till en webbsida där du kan läsa verket i fulltext.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Fredrika Bremer röjde väg för den realistiska romanen i vårt land och hon blev den första svenska skönlitterära författaren med världsrykte.
När Hertha publicerades 1856 så stod Sveriges kvinnor fortfarande under sina mäns eller fäders förmyndarskap. Endast som änkor kunde de uppnå myndighet över sitt eget liv och egendom. Hertha var ett viktigt inlägg i den debatt som ledde fram till en reform på detta område. Men romanen är inte endast en kvinnohistorisk klassiker ävensom litterärt verk förtjänar den att uppmärksammas, bland annat för sina livfulla skildringar av borgerligt vardagsliv och för sina kvinnoporträtt.

(baksidestext, 1986)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Exakt tidpunkt

Ämnesord

Originalspråk

Textutdrag

"Ingenstädes -- säger ett ordspråk -- går det underligare till än i denna världen." Men ingenstädes i denna världen gick det väl underligare till än en afton i vår goda stad Kungsköping år 18..; ty där var ett stort sällskap församlat och där hörde man ordas så här:

"Nu, mitt herrskap, måste vi ta ihop på skarpa allvaret! Alla grupperna i ordning! Kamelior, Resedor och Rosor, församlen er i detta hörn; ljusalfer och troll i det andra, mitt emot. Gudar och gudinnor, träden fram -- Olympen till höger, Walhalla till vänster. Jupiter, överste Jupiter, var är han? ... Står och skakar hand med Odin, minsann. Överste Jupiter, hör hit. vad har ni att göra i Walhalla? Ni hör till olympiska avdelningen. Fru Frigga, var så god och tag reda på Odin och hans folk. Vi måste hålla ordning i världen."
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

teckning ur det verkliga lifvet

Utgivningstid

Sidantal

317

Förlag

Språk

Lisätietoja

2 vol.
Första gången publ. i Nya teckningar utur hvardagslifvet. [D. 9] (Bonnier, 1856)
Nya uppl.:
Bonnier, 1923 (2 vol.)
Askild & Kärnekull, 1971 (i serien "Aktuella klassiker")
Minerva, 1986

Ingår i samlingsverket

Undertitel

teckning ur det verkliga lifvet

Utgivningstid

Språk