Docventures 2017 kirjavinkit, viikko 6: Do Not Resist / Turvallisuus

Teema
8.9.2017

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

 

Docventuresin dokumenttien ohella myös Kirjasampo ja Helmet-kirjasto laajentavat maailmankuvaasi! Olemme tuottaneet dokkareiden teemoihin sopivia kirjavinkkejä sekä kauno- että tietokirjallisuudesta. Joka viikko nostamme verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavissa esille kyseisen viikon Docventures-teemaan liittyvät vinkit.

Kaunokirjalliset teokset on näissä artikkeleissa linkitetty Kirjasammon tietoihin ja tietokirjat Finna-palveluun.

Makupalat-linkkikokoelma: Aseet

 

Viikko 6: Do Not Resist / Turvallisuus

 

Kaunokirjallisuus

 

Jari Järvelä: Tyttö ja pommi (2014)

Palkitun kirjailijan ensimmäisessä (Metro-trilogian aloittavassa) dekkarissa turvallisuuspalvelun ja graffitintekijöiden välinen vastakkainasettelu kärjistyy pahaksi koston ja väkivallan kierteeksi. Nuori Metro lähtee menetyksensä jälkeen taisteluun aseenaan spraymaalipullo ja seinä, eikä kostotoimien kohteeksi joutunut vartijakaan aio jäädä alakynteen. 

 

Anja Kauranen: Pelon maantiede (1995)

Kahden lapsen äiti aloittaa kurssin, jolla ryhmä naisia ponnistelee pitkin öistä kaupunkia rankoissa fyysisissä harjoituksissa, analysoi pelkojaan ja käy läpi naisiin kohdistuvan väkivallan historiaa. Vähitellen harjoitukset muuttuvatkin harkituiksi iskuiksi, oikeus otetaan omaan käteen ja koston hurmio vie mukanaan.

 

Bertha von Suttner: Aseet pois (1895), alkuteos Die Waffen nieder! (1889)

Nobelin rauhanpalkinnolla 1905 palkitun Bertha von Suttnerin aateromaaniklassikko on yksi tunnetuimmista pasifistisista kirjoista. Teos kertoo ennakkoluulottoman ja voimakkaasti tuntevan naisen, vaimon ja äidin, näkökulman sotien runtelemasta elämästä Itävallassa. 

 

Mary Willis Walker: Kuollut hiljaa makaa (1999), alkuteos All the Dead Lie Down (1998)

Amerikkalaisdekkaristin kirja sijoittuu Teksasiin, jossa ollaan juuri äänestämässä lakialoitteesta, joka lisäisi tavallisten kansalaisten mahdollisuuksia puolustaa itseään ampuma-aseella. Toimittaja Molly Cates on paikalla, ja eräiden kasvojen näkeminen herättää hänessä ikävät muistot isän itsemurhasta, jota Molly päättää alkaa uudelleen tutkia. 

 

Tietokirjallisuus

 

Kaikesta huolimatta turvallista: Helsingin turvallisuustutkimus 2015

Helsingin kaupungin tietokeskuksen tuore tutkimus turvallisuuden tunteesta ja luottamuksesta poliisiin osoittaa, että esimerkiksi kaupunginosien välillä on eroja koetussa turvallisuudessa, mutta rikoksen uhriksi ei jouduta useammin kuin aikaisemmin. Tutkimusaineisto on kerätty vuodenvaihteessa 2015-2016, ja raportti on julkaistu maaliskuussa 2017.

 

Paul Cornish & Kingsley Donaldson: 2020 : world of war (2017)

Maailmassa on tällä hetkellä lukuisia uhkia, jotka realisoituessaan horjuttavat vakavasti turvallisuutta. Tässä kirjassa kansainvälisen turvallisuuden huippuasiantuntijat analysoivat näitä uhkatekijöitä ja hahmottelevat mahdollisia seurauksia.

 

Jaakko Iloniemi, René Nyberg ja Petri Hakkarainen: Trump, Putin, Merkel ja Suomi (2017)

Suurvaltojen arvaamattomat johtohahmot ja Euroopan yhtenäisyyttä horjuttavat kriisit vaikuttavat myös Suomen vakauteen ja turvallisuuteen. Kokeneet diplomaatit tarjoavat oman valistuneen näkemyksensä siitä, mihin maailma on menossa.

 

Leena Malkki ja Jukka Paastela (toim.): Terrorismin monet kasvot (2007)

Teos avautuu oleellisen kysymyksen äärellä: sen määrittelyllä, mitä on terrorismi ja kuka on terroristi. Millaisia tavoitteita terroritekojen takana olevilla liikkeillä on ollut? Millaisia yleisiä harhaluuloja terroriin liittyy? Kirjassa käsitellään yleisimpiä terrorismiin liitettyjä väitteitä ja oletuksia, luodaan katsaus terrorismin ja terroritekojen historiaan – myös yksittäistapausten valossa – sekä Suomessa että muualla maailmassa ja pohditaan, miten terrorismi on muuttanut muotoaan aikojen saatossa.

 

Amartya Sen: Identiteetti ja väkivalta (2009)

Nobel-palkitun taloustieteen professorin Amartya Senin filosofinen pohdinta. Sen kyseenalaistaa oletuksen, että ihmisellä on vain yksi identiteetti – esimerkiksi uskontoon tai kulttuuriin perustuva – joka ohjaa häntä esimerkiksi väkivallantekoihin. Sen huomauttaa, että vahva yhteisöllinen tunne saattaa johtaa vastakkainasetteluihin ja ristiriitoihin. ”Identiteettien yhteentörmäyksistä jalostettu väkivalta näyttää toistuvan ympäri maailmaa yhä sinnikkäämmin”, Sen kirjoittaa.

 

Kaunokirjallisuusvinkit: Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo
Tietokirjallisuusvinkit: Helmet-kirjaston henkilökunta