Docventures 2017 kirjavinkit, viikko 2: La Cicciolina / Populismi

Teema
8.9.2017

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Docventuresin dokumenttien ohella myös Kirjasampo ja Helmet-kirjasto laajentavat maailmankuvaasi! Olemme tuottaneet dokkareiden teemoihin sopivia kirjavinkkejä sekä kauno- että tietokirjallisuudesta. Joka viikko nostamme verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavissa esille kyseisen viikon Docventures-teemaan liittyvät vinkit.

Kaunokirjalliset teokset on näissä artikkeleissa linkitetty Kirjasammon tietoihin ja tietokirjat Finna-palveluun.

Makupalat-sivuston linkkikokoelma teemasta: Populismi

 

Viikko 2: La Cicciolina / Populismi

 

Kaunokirjallisuus

 

Andrea De Carlo: Macno (1988), alkuteos Macno (1984)

1980-luvulla tv-ajan poliitikon käsite oli pinnalla, ja italialaisen Andrea De Carlon romaanissa pohdittiin, onko joukkoja puheillaan hurmaava diktaattori todella sorretun kansan pelastaja. Asiaa selvittää kirjassa hinnalla millä hyvänsä haastattelun tahtova reportteri, josta tulee myös diktaattorin rakastaja. 

 

Pirjo Hassinen: Popula (2012)

Eksyneiden ihmisten kaipuu yhteisöön kaihertaa Pirjo Hassisen romaanin henkilöitä, joista osa päättää liittyä oikestopopulistiseen Popula-puolueeseen. Muukalaisvihan tielle joutuu tuolloin esimerkiksi Afrikasta adoptoitu perheenjäsen.

 

Michel Houellebecq: Alkeishiukkaset (2000), alkuteos Le particules élémentaires (1998)

IMPAC-palkittu teos kuvaa kahden hylätyksi lapsina tulleen veljeksen aikuiselämää. Toinen heistä etsii onnea elämäänsä pornosta, seksistä ja nopeasta tyydytyksestä - myös populismia pidetään yksinkertaisena ratkaisuna monimutkaisiin ongelmiin.

 

Pirkko Saisio: Kohtuuttomuus (2008)

Saision romaanin kertoja on epävarma syrjästäkatsoja, jonka erittäin karismaattinen Hän tempaisee yhtäkkiä keskelle julkisuutta. Kertoja alkaa seurata Häntä, profeettamaista hahmoa, jonka takia lopulta jättää kaiken ja kaksikko päätyy television voimalla politiikkaan.

 

Tietokirjallisuus

 

Owen Bennett: The Brexit Club (2016)

Brittitoimittajan raportti Ison-Britannian kansanäänestyksestä, joka johti EU:sta irtautumiseen. Bennett kertoo Brexit-kampanjan tapahtumat sisäpiirin näkökulmasta.

 

David Goodhart: The road to somewhere: the populist revolt and the future of politics (2017)

Syväluotaus Brexit-Britanniaan ja sen kahtia jakautuneeseen kansaan. Toimittaja-kirjailijan näkemykset populismin nousun syistä ovat relevantteja myös suomalaisessa keskustelussa ”kahdesta ääripäästä”.

 

Johanna Korhonen: Kymmenen polkua populismiin : kuinka vaikenevasta Suomesta tuli äänekkään populismin pelikenttä (2013)

Suurelle yleisölle suunnattu, pamfletin muotoon puettu kannanotto populistiseen politikointiin. Korhonen näkee vihapuheen ja tarkoitushakuisen pelonlietsonnan keskeisinä populismin tunnusmerkkeinä. Hänen mukaansa nimenomaan pelko on merkittävin yksittäinen tekijä esimerkiksi Perussuomalaisen puolueen suosion takana.

 

Jan-Werner Müller: What is populism? (2016)

Yleistajuinen esitys populismin olemuksesta. Runsaat esimerkit niin Euroopasta kuin Amerikan mantereelta taustoittavat analyyttisia huomioita populistipuolueiden viime vuosina kasvaneen suosion syistä ja mahdollisista seurauksista.

 

Timo Vihavainen: Barbarian paluu : Euroopan auringon laskiessa (2017)

Emeritusprofessori tutkailee esseekokoelmassaan yhteiskunnan nykytilaa aatehistoriallisessa valossa. Pureva, jopa tarkoituksellisen provosoiva puheenvuoro eurooppalaisen sivistysvaltion puolesta.

 

Matti Wiberg (toim.): Populismi. Kriittinen arvio (2011)

Teoksessa ruoditaan nykypopulismin syitä ja juuria sekö esimerkiksi sitä, miksi ”kansan tahdon” selvittäminen ja noudattaminen ei ole niin yksinkertaista kuin miltä populistijohtajat saavat sen kuulostamaan. Kirjoittajina on seitsemän suomalaista alan asiantuntijaa.

 

Kaunokirjallisuusvinkit: Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo
Tietokirjallisuusvinkit: Helmet-kirjaston henkilökunta