Docventures 2017 kirjavinkit, viikko 1: Lo and Behold / Murros

Teema
8.9.2017

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

 

Docventuresin dokumenttien ohella myös Kirjasampo ja Helmet-kirjasto laajentavat maailmankuvaasi! Olemme tuottaneet dokkareiden teemoihin sopivia kirjavinkkejä sekä kauno- että tietokirjallisuudesta. Joka viikko nostamme verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavissa esille kyseisen viikon Docventures-teemaan liittyvät vinkit.

Kaunokirjalliset teokset on näissä artikkeleissa linkitetty Kirjasammon tietoihin ja tietokirjat Finna-palveluun.

Makupalat-sivuston linkkikokoelma tietoyhteiskunnasta: Makupalat-kokoelma - tietoyhteiskunta

 

Viikko 1: Lo and Behold / Murros

 

Kaunokirjallisuus

 

Daniel Kehlmann: Maine (2011), alkuteos Ruhm (2009)

Saksalaisen Daniel Kehlmannin kertomuskokoelman muotoon kirjoitettu romaani käsittelee identiteettiä ja teknologian kehityksen vaikutusta ihmissuhteisiin. Humoristisesti ja ironian kautta käydään läpi vakavia teemoja, kuten väärän puhelinnumeron saamisen myötä tapahtuvaa identiteetin varastamista.

 

Viktor Pelevin: Kauhukypärä (2005), alkuteos Šlem uzasa (2005)

Venäläiskirjailija tulkitsee uudelleen Minotauroksen myyttiä romaanissaan, jossa joukko ihmisiä kommunikoi keskenään nimimerkein chat-yhteydellä. Pelkkään dialogiin perustuvan kirjan henkilöt keskustelevat myytistä voimatta käyttää internetiä tai eksyä aiheesta henkilökohtaisuuksiin.

 

Harry Salmenniemi: Texas, sakset (2010)

Verkkokeskusteluja, hakukonetuloksia, lehtitekstejä ja tv-ohjelmien materiaaleja runoudeksi muuntanut kokoelma palkittiin arvostetulla Kalevi Jäntin palkinnolla. Lukemattomin tavoin risteytyvät tekstikatkelmat tarjoavat lukijalle välillä kauniita, välillä kauheita tunnelmia, ja rivien välistä nousee yhteiskunnallista kantaaottavuutta.

 

Jaakko Markus Seppälä: Lemen (2015)

Tulevaisuuteen sijoittuvan romaanin tyylilajiin sekoittuu elementtejä kyberpunkista, dystopiasta ja teknotrilleristä. Globaalit yhtiöt ovat ottaneet vallan ja tietoverkot muodostavat tekoälyjen hallitsemia rinnakkaistodellisuuksia. 

 

Tietokirjallisuus

 

Karl Polanyi: Suuri murros : aikamme poliittiset ja taloudelliset juuret (2009, 2. painos 2016)

Alkujaan vuonna 1944 julkaistu talous- ja yhteiskuntatieteiden klassikko on melkeinpä ajankohtaisempi kuin koskaan. Teos käsittelee markkinatalouden nousua ja kirjoittajan ”markkinayhteiskunnaksi” nimeämän järjestelmän syntyä. Polanyi ennusti, että mikäli markkinamekanismin annetaan ohjata maailmaa, seurauksena on yhteiskunnan tuhoutuminen.

 

Joona Salminen (toim.): Muuttuvan maailman etiikka : STKS:n symposiumissa marraskuussa 2009 pidetyt esitelmät (2010)

Artikkelikokoelmassa pohditaan mm. globaalin talouden, arvoliberalismin ja digitaalisen tiedonvälityksen eettisiä ulottuvuuksia.

 

George Monbiot: How did we get into this mess? Politics, equality, nature (2017)

Ison-Britannian johtaviin yhteiskuntakriitikoihin lukeutuvan journalistin visionäärinen teos paitsi analysoi missä olemme ihmiskuntana epäonnistuneet, esittelee kiinnostavia ajatuksiaan siitä millaisia ratkaisuja meillä voisi olla paremman tulevaisuuden saavuttamiseksi.

 

Olli Tammilehto: Tuhokehitys poikki : yhteiskunnan olomuodon muutos (2017)

Ilmastonmuutos, demokratian kriisi, globaali epätasa-arvo… Lista nykymaailman ongelmista on pitkä, ja uhkaavasti kohti tuhoa vievän kehityksen kulun muuttaminen riittävän ajoissa vaikuttaa mahdottomalta. Pitkän linjan kansalaisaktivisti, tutkija Olli Tammilehto, tarjoaa tuoreimmassa teoksessaan kuitenkin yllättävän toivon kipinän. Hänen mukaansa yhteiskunnassa on aiemminkin tapahtunut nopeita muutoksia, joten uudenlainen, parempi maailmanjärjestys on yhä saavutettavissa

 

Martin Ford: Robottien kukoistus : teknologia ja massatyöttömyyden uhka (2017)

Robotisoitumisen uhkakuvia ennustava kirja pohtii, kenelle tulevaisuudessa enää on töitä, kun robotit tekevät samat tehtävät ja tarvitsevat niihin vain murto-osan aikaa.

 

Kaunokirjallisuusvinkit: Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo
Tietokirjallisuusvinkit: Helmet-kirjaston henkilökunta