Kirjallisuuspalkintoja jaettu Helsingin Kirjamessuilla 2016

Ajankohtaista
1.11.2016

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Helsingin Kirjamessuilla 2016 jaettiin useita kirjallisuusalan palkintoja. Tässä uutisessa on koosteet yhdeksästä palkinnosta.

 

Helsingin Kirjamessujen Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinto Kirsti Mäkiselle

Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinto jaetaan vuosittain osoituksena lukemisharrastuksen hyväksi tehdystä työstä. Tänä vuonna tunnustuksen ja Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron palkinnon sai kouluneuvos ja kirjailija Kirsti Mäkinen. Voittajan valitsi raati, johon tänä vuonna kuuluivat Suomen Kustannusyhdistyksen puheenjohtaja Timo Julkunen, toimittajat Suvi Ahola ja Sanna Nikula, kirjailijat Sofi Oksanen ja Jari Tervo, Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen ja Siltala Oy:n tiedottaja Reetta Ravi. Perusteluista: "Pitkän uransa aikana Mäkinen on ehtinyt johdattaa hyvin erilaisia lukijoita kirjallisuuden maailmaan, monella eri tavalla. Mäkinen toimi äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorina liki neljäkymmentä vuotta, ja Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun oppilaat muistavat hänet innostavana ja innostuneena opettajana. Koululaisten lisäksi Mäkinen on ehtinyt koulia myös lukuisten suomalaisten journalistien kielenkäyttöä."

Suomen Kirjasäätiön Alvar Renqvist -palkinto Harri Haanpäälle

Suomen Kirjasäätiö perusti vuonna 1998 Alvar Renqvist -palkinnon tunnustukseksi ansioituneelle kustannustoimittajalle. Palkinto jaettiin tänä vuonna 19. kerran ja sen suuruus on 3 000 euroa. Palkintolautakunnan jäseninä toimivat tällä kertaa kustannusjohtaja Minna Castrén, kustannusjohtaja Anna Baijars ja kustantaja Anna-Riikka Carlson. Vuoden 2016 Alvar Renqvist -palkinto myönnettiin kustannuspäällikkö Harri Haanpäälle. Perusteluista: "Haanpää työskenteli WSOY:ssä vuodesta 1990 vuoteen 2011. Vuoden 2012 alusta Harri Haanpää on toiminut Like Kustannuksen kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannuspäällikkönä. Rosa Liksom, Sofi Oksanen, Jari Tervo, Asko Sahlberg, Riikka Ala-Harja, Antti Tuomainen – Haanpää tunnetaan näiden ja lukuisten muiden keskeisten suomalaiskirjailijoiden kustannustoimittajana ja luottohenkilönä. Hänen työpanoksensa merkitys suomalaisen nykykirjallisuuden kannalta on keskeinen."

Valtion ulkomainen kääntäjäpalkinto norjalaiselle Turid Farbregdille

Opetus- ja kulttuuriministeriö on jakanut valtion ulkomaista kääntäjäpalkintoa vuodesta 1975 lähtien. 15 000 euron palkinto jaetaan vuosittain ansioituneelle suomalaisen kirjallisuuden kääntäjälle Kirjallisuuden vientikeskus FILIn ehdotuksen perusteella. Tänä vuonna palkinnon sai norjalainen Turid Farbregd. Perusteluista: "Kääntäjä, filosofian kandidaatti Turid Farbregd on kääntänyt norjaksi suomalaista kirjallisuutta vuosikymmeniä. Hänen käännöstyönsä on saanut aivan uuden intensiteetin 2010-luvulla: Farbregd on julkaissut useita käännöksiä vuodessa, muun muassa Sofi Oksaselta, Antti Tuomaiselta ja Pajtim Statovcilta. Kirjat ovat löytäneet lukijoita ja saavuttaneet menestystä Norjassa: Katja Ketun Kätilön (Jordmora) käännös sai Norjassa Vuoden käännöskirja -palkinnon, Tommi Kinnusen Neljäntienristeyksen (”Der fire veier møtes”) ensimmäinen painos myytiin hetkessä loppuun ja Juha Itkosen kirja-arvion yhteydessä norjalaislehti julisti elettävän suomalaisen kirjallisuuden kultakautta."

Mondo-lehden Vuoden matkakirja 2016 on Kai Vaalion Zombailut

Matkailulehti Mondo valitsi tämän vuoden parhaaksi matkakirjaksi Kai Vaalion teoksen Zombailut – Tummaa paahtoa (Johnny Kniga). Palkinto jaettiin nyt 14. kerran. Kirjan todettiin olevan oivaltava yhdistelmä sarjakuvaa, tietokirjaa ja matkakuvausta. Perusteluista: "Zombailut on uranuurtaja: sarjakuvamuotoon tehty matkakirja. Sen tyyli on rehellinen ja hauska. Hienointa on, että Vaalio on onnistunut pukemaan sarjakuvamuotoon runsaasti matkailijalle hyödyllistä tietoa." Vuoden matkakirja -kunniamaininnat saivat Katja Ketun, Meeri Koutaniemen ja Maria Seppälän teos Fintiaanien mailla (WSOY), joka kertoo suomalaissiirtolaisten ja intiaanien jälkeläisistä, sekä Mikko Takalan, Tommi Anttosen ja Sami Rekolan ruokakirja Street Food (Readme.fi).

Suomen Tolkien-seura Kontu ry:n Kuvastaja-palkinto Emmi Itärannalle

Suomen Tolkien-seura Kontu ry:n vuosittain parhaalle suomalaiselle fantasiakirjalle jakama Kuvastaja-palkinto myönnettiin Emmi Itärannan romaanille Kudottujen kujien kaupunki (Teos). Muut ehdokkaat voi katsoa esim. Kirjasammon kirjahyllystä. Raati luonnehti voittajateosta: “Hieno ja eheä kokonaisuus, kaunista kieltä.”, “Omaperäistä fantasiaa, ilman kliseitä, sopii myös niille jotka eivät fantasiasta muuten perusta, mutta haluavat lukea hyvää kirjallisuutta.”, "Tarinassa on luonnon- ja ympäristönsuojelullisia elementtejä riiston ja resurssien loppuunkäytön merkeissä.”, “Kiehtova ja nokkelasti luotu maailma, esim. miten painajaisia pidetään painaja-olennon aiheuttamina.”

Äidinkielen opettajain liiton Nuori Aleksis -palkinto Elina Hirvoselle

Äidinkielen opettajain liitto jakaa vuosittain Suomen Kulttuurirahaston tuella Nuori Aleksis -palkinnon. Palkintosumma on 1 500 euroa ja voittajan valitsee toisen asteen opiskelijoista koostuva raati. Tänä vuonna palkinnon sai Elina Hirvonen romaanistaan Kun aika loppuu (WSOY). Loppuraadin perusteluista: "Sivumääräänsä nähden suuri kirja puhuttelee tärkeillä teemoillaan. Se onnistuu käsittelemään niin ajankohtaisia aiheita kuin ikuisuuskysymyksiäkin. Kirjassa tarkastellaan muun muassa ilmastonmuutosta, oman paikan etsimistä, vanhemmuutta ja vastuuta. Hirvonen kirjoittaa asioista, joita tuntuu olevan mahdotonta pelastaa jättäen kuitenkin toivonkipinän lukijalle."

Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinnot Anu Hopialle, Teemu Keskisarjalle, Jouni Laaksoselle, Helena Telkänrannalle ja Kirsi Vainio-Korhoselle

Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämät Tietokirjailijapalkinnot ovat suuruudeltaan 8 000 euroa, ja ne myönnetään tunnustuksena laajasta ja ansiok­kaasta tietoteostuotannosta. Palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Tänä vuonna palkinnon sai viisi tietokirjailijaa. Otteita perusteluista:
"Elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia on tutkimustyönsä ohessa kirjoittanut ja luennoinut ruoanlaiton kemiasta 1990-luvun puolivälistä lähtien. – – Kun tieteen tekijöiden intohimona on selvittää ruoanvalmistuksessa tapahtuvien ilmiöiden syitä ja seurauksia, keittiömestareiden ja meidän kotikokkien intohimona on valmistaa herkullisia ruokalajeja. Anu Hopia on erinomainen esimerkki tutkijasta, joka on kansanomaistanut tieteen tuloksia meidän kaikkien iloksi."
"Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti Teemu Keskisarja on noussut 2010-luvulla yhdeksi luetuimmista suomalaisista historioitsijoista. – – Keskisarjan sarkastinen huumori on läsnä hänen kirjoissaan, joita on nautinto lukea. Ei siis ole ihme, että Keskisarjan kirjoja ostetaan, lainataan ja luetaan runsaasti."
"Retkeilytoimittaja ja -kirjailija Jouni Laaksonen on julkaissut 11 kirjaa, jotka ovat alansa perusteoksia. – – Laaksosen kirjoissa näkyy ammattimainen ote. Hän on myös ahkera kirjoittaja, pätevä luontokuvaaja ja kysytty esiintyjä alan tapahtumissa. Hän on kolunnut pohjoisen merkittävimmät erämaat ja retkikohteet moneen kertaan ja suorittanut erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinnon. Jouni Laaksosen teokset ovat alansa peruskirjoja, joita kukaan retkeilijä tai vaeltaja ei voi jättää huomiotta."
"Biologi ja tietokirjailija Helena Telkänrannan erikoisalaa ovat eläinten käyttäytyminen ja mielen toiminnan tutkimus. – – Vuosi 2016 on ollut Telkänrannalle palkintosadetta, sillä muutkin kuin Suomen tietokirjailijat ry ovat huomanneet hänen ansionsa: Helena Telkänrannassa yhdistyvät tutkijan ote, tiedetoimittajan havainnollisuus ja tietokirjailijan taito esimerkillisellä tavalla."
"Turun yliopiston Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhonen on perehtynyt tutkimustyössään sukupuolihistoriaan ja naisten työn historiaan. Ajallisesti hänen useat teoksensa liittyvät 1700–1800-lukuihin, ja valokeila on suurten historiallisten käänteiden sijaan kohdistettu arkisiin asioihin ja aikakauden henkisen ilmapiirin kuvaamiseen. – – Kirsi Vainio-Korhosen teokset perustuvat vankkaan arkistotutkimukseen. Viranomaisasiakirjojen lisäksi hän käyttää yksityisempää aineistoa, kuten kirjeitä ja päiväkirjoja. Vainio-Korhonen kirjoittaa tavalla, jota kuka tahansa suomalainen voi lukea. Tämä on suuri ansio."

Kristilliset kustantajat ry:n Vuoden kristillinen kirja -palkinto Saara Kinnuselle

Vuoden kristillinen kirja 2016 on Saara Kinnusen teos Isän kaipuu (Perussanoma). Voittajan valitsi Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, joka perusteli valintaansa: "Moni kirja puhutteli – kaikki vähän eri tavalla. Kinnusen Isän kaipuu kuitenkin kosketti erityisellä tavalla eikä vähiten siksi, että luin sitä viiden lapsen isänä ja myös perhekriisin kokeneen ison sisarussarjan vanhimpana. – – Kirja saa miettimään isyyden merkitystä ja arvoa. Se saa tuntemaan valtavaa kiitollisuutta siitä, että saa olla isä. Se on myös muistutus siitä, ettei isällä ole tärkeämpää tehtävää kuin isyys." Yleisöäänestyksessä eniten ääniä sai Jouko Ikolan kirjoittama Hyvyyttä on (Kirjapaja).

Suomen Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinto Joensuun kirjallisuustapahtumalle

Kirjailija kiittää -palkinto on perustettu tunnustukseksi henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai projektille, joka on edistänyt merkittävällä tavalla suomalaista kirjallisuutta ja lukemisharrastusta. Palkinto on teos kuvataiteilija, kirjailija Hannu Väisäsen Kirjailijaliitolle tekemästä sarjasta Kaksivärikala. Vuoden 2016 Kirjailija kiittää -palkinnon sai Joensuun kirjallisuustapahtuma. Perusteluista: "Joensuun kirjallisuustapahtuma on monin tavoin esimerkillinen kirjallisuustapahtuma. Se edistää kirjallisuutta alueellisesti ja valtakunnallisesti ja tarjoaa kirjojen tekijöille ja lukijoille mahdollisuuden kohtaamiseen. Järjestelyt ovat osaavat ja vieraanvaraiset, ja tapahtumassa esiintyville kirjailijoille on alusta asti maksettu työstään asianmukaiset esiintymispalkkiot. Näin järjestäjät paitsi vaalivat sivistystä ja kirjallisuutta, myös osoittavat ymmärtävänsä syvällisesti kirjailijan työtä ja arvostavansa sitä."

 

Lisätietoja:
Helsingin Messukeskus: Vuoden 2016 Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinto kirjailija Kirsti Mäkiselle
Otava: Alvar Renqvist -palkinto kustannuspäällikkö Harri Haanpäälle
OKM: Valtion ulkomainen kääntäjäpalkinto norjantaja Turid Farbregdille
Mondo: Vuoden matkakirja 2016
Suomen Tolkien-seura: Kuvastaja-palkinto Emmi Itärannalle
ÄOL: Nuori Aleksis -palkinto Elina Hirvosen teokselle, Kun aika loppuu (WSOY, 2015)
Suomen tietokirjailijat: Tietokirjailijapalkinnot jaettiin viidelle ansioituneelle kirjailijalle Helsingin Kirjamessuilla 29.10.2016
Vuoden kristillinen kirja 2016 on Isän kaipuu
Suomen Kirjailijaliitto: Suomen Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinto Joensuun kirjallisuustapahtumalle

 

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo