Docventures 2016 kirjavinkit, viikko 6: New Run / Toivo

Teema
2.9.2016

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Docventuresin dokumenttien ohella myös Kirjasampo ja Helmet-kirjasto laajentavat maailmankuvaasi! Olemme tuottaneet dokkareiden teemoihin sopivia kirjavinkkejä sekä kauno- että tietokirjallisuudesta. Joka viikko nostamme verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavissa esille kyseisen viikon Docventures-teemaan liittyvät vinkit.

Kaunokirjalliset teokset on näissä artikkeleissa linkitetty Kirjasammon tietoihin ja tietokirjat Finna-palveluun.

 

Viikko 6: New Run / Toivo

 

Kaunokirjallisuus

 

Elina HirvonenKauimpana kuolemasta (2010)

Elina Hirvonen kuvaa toisessa romaanissaan Afrikan elämää. Pienessä kylässä eläneet ystävykset Bessy ja Esther joutuvat eroon Bessyn vanhempien kuoltua. Myöhemmin Esther on päässyt kaupunkiin opiskelemaan ja hän etsii edelleen ystäväänsä löytäen vain kurjuutta. Onnellinen aika lähetystyöntekijä Johnin kanssakin jää lyhyeksi. Myöhemmin lapsuutensa Afrikassa asunut suomalainen Paul palaa kotiseuduilleen ja kohtaa Estherin. Menneisyyden tragedia ja rakkaus katulapseen yhdistävät heidät. Ehkä toivoa on sittenkin, vaikka epävarmuus on ainoa varma asia elämässä.

 

Tahar Ben JellounSokaiseva pimeys (2002), alkuteos Cette aveuglante absence de lumière (2000)

Marokkolainen Tahar Ben Jelloun on kirjoittanut jo vuosia kertomuksia pakolaisuudesta ja tullut täten erittäin ajankohtaiseksi kirjailijaksi. Sokaiseva pimeys puolestaan keskittyy hänen kotimaansa historiaan ja poliittisten vankien kohteluun. Romaanin kertoja oli yksi kolmesta hengissä selviytyneestä vankityrmässä, johon oli teljettynä aluksi 23. Kertoja vietti 20 vuotta epäinhimillisessä ahtaudessa. Miten hänen mielensä kuitenkin selvisi vahvana ja vapaana tuosta koettelemuksesta? Usko ja toivo antoivat vangeille voimaa kestää painajaismaista tilannetta.

 

Alice MunroLiian paljon onnea (2010), alkuteos Too much happiness (2009)

Kanadalaisen novellin mestarin kokoelma ilmestyi suomeksi kolme vuotta ennen kirjailijan Nobel-palkintoa. Tarinat kertovat tekijälleen tyypillisesti ihmisten elämän käänteistä. Henkilöt kohtaavat vastoinkäymisiä, suurta surua ja ovat menneisyytensä vainoamia, mutta pienet sattumukset usein kääntävät asiat paremmiksi, tai ainakin luovat toivoa siitä, että ne voivat kääntyä. Munro tavoittaa juuri nuo hetket maagisesti ja tapahtumat ovat joskus yllättäviäkin. Suurienkin tunteiden kuvaus on hienovaraisen tarkkaa.

 

Art SpiegelmanMaus I (1990) ja Maus II (1992), alkuteos Maus (1980–1991)

Genrensä edustajaksi poikkeuksellista huomiota kerännyt sarjakuvaromaani kertoo kahdessa aikatasossa juutalaisperheen tarinaa natsivainoista ja keskitysleiriltä sekä muutama vuosikymmen toisen maailmansodan jälkeen. Spiegelman kertoo teoksessa omasta perheestään. Hänen isänsä selvisi keskitysleirillä monesta tukalasta tilanteesta kerättyään jotakin, mitä pystyi kauppaamaan tilaisuuden tullen. Tämä selviytymiskeino jää hänellä niin sanotusti päälle, ja vielä vanhanakin isä hamstraa tavaraa kuin viimeistä päivää. Kun kerran on pannut toivonsa johonkin pysyäkseen hengissä, siitä on hankalaa päästä enää eroon.

 

Henriikka TaviToivo (2011)

Palkittu runokokoelma on nimestään huolimatta varsin synkkä, mutta täysin pimeydessä ei monipuolisen teoksen tekstien mukana vaelleta. Otsikon lupailema toivo on kyllä mukana kirjassa, jossa siirrytään saduista ja loruista surun ja kuoleman käsittelyn kautta lopuksi perhosniityille.

 

Tietokirjallisuus

 

Jari EhrnroothToivon tarkoitus (2014)

Ehrnrooth pohtii kirjassaan toivon merkitystä ja ihmisenä olemista ihanteet kadottaneessa ajassamme.

 

Kristiina Hanhirova: Rakkautta, rukouksia ja rauhoittavia (2014)

Sekä hauska että raadollinen kuvaus siitä, millaista on syöpäsairaan kumppanin rinnalla eläminen.

 

Pekka Hyysalo: Fight back: toinen mahdollisuus (2016)

Freestylehiihtäjä Pekka Hyysalo loukkaantui ja sai aivovamman hyppyonnettomuudessa vuonna 2010. Kirjassa Hyysalo kertoo omin sanoin kuntoutumisestaan.

 

Natascha Kampusch: 3096 päivää (2011)

Itävaltalainen Natascha Kampusch siepattiin 10-vuotiaana koulumatkalla. Sieppaaja piti häntä vankina taloonsa rakennetussa bunkkerissa 8,5 vuotta. Muistelmissaan Kampusch kertoo, millainen selviytymisstrategia lapsella on.

 

Marja Korhonen: Häivähdyksiä: erityinen elämäni (2014)

Neliraajahalvautuneen naisen koskettava selviytymistarina.

 

Martti LindqvistToivosta ja epätoivosta (2004)

Edesmennyt teologian tohtori Martti Lindqvist sanoo kirjassaan: ”Elämä on pohjimmiltaan luottamuskysymys.” Kirja käsittelee ihmistä, joka on joutunut menettämisen pelon ja muuttumisen väliin. ”Toivo on se voima, joka tekee huomisen mahdolliseksi”, kirjoittaa Lindqvist.

 

Nelson MandelaPitkä tie vapauteen (1995)

Etelä-Afrikan entinen presidentti oli kotimaassaan vangittuna yli 20 vuotta. Hän kirjoitti omaelämäkertansa vankeudessa arkki kerrallaan.

 

Kimmo Oksanen: Kasvonsa menettänyt mies (2015)

Raju herpesvirus on viedä Kimmo Oksasen hengen. Lopulta henki säilyy, mutta kasvot tuhoutuvat. Helsingin sanomien toimittaja kertoo selviytymisestään ja sopeutumisestaan toipumisen jälkeiseen aikaan.

 

Kaunokirjallisuusvinkit: Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo
Tietokirjallisuusvinkit: Helmet-kirjastojen henkilökunta