Docventures 2015 kirjavinkit, viikko 8: Hymyjen maa

Teema
2.9.2015

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Docventuresin kolmannen tuotantokauden tunnuslause on Tutki enemmän, luule vähemmän! Kirjasampo ja HelMet-kirjasto suosittelevat dokumenttien aiheisiin liittyvää kirjallisuutta, ja joka viikko esiin nostetaan kyseisellä viikolla esitettävään dokumenttiin liittyvä vinkkilista.

Kaunokirjallisuuden tekijät ja teokset on linkitetty Kirjasammon tietoihin, tietokirjat puolestaan Finna-palveluun.

Lue enemmän!

 

Viikko 8: Hymyjen maa / myötätunto

 

Kaunokirjallisuus

 

Helen GarnerVierashuone (2015), alkuteos Spare Room (2008)

Australialaiskirjailijan romaanissa nainen tarjoaa vierashuoneestaan majapaikan ystävälleen tämän syöpähoitojen ajaksi ja päätyy niin sairaanhoitajaksi, avustajaksi kuin psykologiksikin. Aikaa ei ole paljon, mitä kuolevan ystävän on hankala ymmärtää. Voimakastahtoisten naisten välillä sattuu välillä yhteentörmäyksiä. Missä menee auttamisen raja ja onko elämään – tai kuolemaan – oikeutta ystävän puuttua? Kirja on kaikesta huolimatta täynnä myötätuntoa, viisautta ja lämpöä.

 

Graham GreeneInhimillinen tekijä (1978), alkuteos The Human Factor (1978)

Monet lukijat ovat pitäneet kirjoittajansa parhaana tätä romaania, joka kertoo kaksoisagentti Castlesta. Miehen motiivi toiminnalleen on rakkaus vaimoon ja halu auttaa tämän vanhojen kotiseutujen ihmisiä Etelä-Afrikassa, jota uhkaa tuhoisa atomisuunnitelma. Castle kavaltaa suunnitelman ja joutuu pakenemaan. Vihan ja koston ohella kiitollisuus ja rakkaus ovat suuria voimia. Myötätunto elää kirjassa vahvasti.

 

Veikko HuovinenKoirankynnen leikkaaja (1980)

Huovisen kertomus sodassa haavoittuneesta Mertsi Vepsäläisestä on ennen kaikkea tarina välittämisestä ja yhteisvastuullisuudesta. Sotavuosien jälkeisessä Suomessa oli paljon eri tavoin vammautuneita sotainvalideja, jollaisiin oli jo totuttu ja ihmiset auttoivat heitä eteenpäin, jotta he pärjäisivät elämässään edes jotenkin. Mertsi on apulaisena kirvesmiehelle, joka kertoo humalapäissään tälle koirastaan, jonka takakäpälien kannukset kaipaavat välillä leikkaamista. Tästä Mertsi sitten innostuu ja päättää lähteä matkalle leikkaamaan koiran kynnet…

 

Mikko RimminenNenäpäivä (2010)

Kirjassa keski-ikäisen Irman ihmisseuran kaipuu johtaa siihen, että hän päätyy esittämään kyselytutkimuksen tekijää päästäkseen ihmisten asuntoihin rupattelemaan. Irma haluaa kovasti auttaa haastateltaviaan ja kiintyy heihin, mutta tulee hössöttäessään jopa pahentaneeksi asioita. Lopulta haastateltujen keskuudessa herää kuitenkin epäilyksiä Irman selitysten todenperäisyydestä ja tämä hätääntyy: mitä ihmiset nyt ajattelevat? Finlandia-palkitun, yhtä aikaa surullisen ja hauskan teoksen tarinassa on paljon lämpöä ihmisten välillä.

 

Tietokirjallisuus

 

Marko Aho: Iskelmäkuninkaan tuho: Suomi-iskelmän sortuvat tähdet ja myyttinen sankaruus (2003)

Tutkija pohtii romahtavien tähtien myyttejä, sitä miten laulajien yhteneväiset kohtalot loivat alkoholiin sortuneista legendoja. "Juominen kiteyttää taiteiljoiden inhimillisyyden ja tekee heistä tavallisille ihmisille samastuttavia."

 

Mika Arramies, Tuulikki Hakkarainen: Viimeinen pisara: toipumisen avaimet - tietoa alkoholismista ja läheisriippuvuudesta (2013)

Kirjoittajien mukaan päihderiippuvuuden hoidossa tulee ottaa mukaan myös läheiset. Arramies on Avominne-päihdeklinikan toiminnanjohtaja.

 

Tanja Hirschovits-Gerz: Suomalaisten riippuvuuksia koskevat mielikuvat. Väitös. (2014)

Mitä suomalaiset ajattelevat erilaisista riippuvuuksista ja miten riippuvuuksia koskevat mielikuvat kytkeytyvät todellisuuteen? Tutkimuksen mukaan naiset uskoivat miehiä enemmän hoidon tehoon  riippuvuuksista eroon pääsyssä, miehet taas omin avuin selviämiseen.

 

Marja Holmila ja Janna kanotla (toim.): Pullonkauloja: kirjoituksia alkoholistien läheisistä (Stakes 2003)

 

Jaakko Hämeen-Anttila: Trippi ihmemaahan: huumeiden kulttuurihistoria (2013)

Huumeet tulivat Eurooppaan paljon ennen hippiliikettä. 1800-luvun Englannissa oopiumi oli yleislääke, ja sillä jopa terästettiin olutta pubeissa. Erilaiset kivut ja kolotukset, astma ja unettomuus, järkytys ja hermovaivat ja jopa eläinten sairaudet hoidettiin huumeilla. Edullisilla huumeilla rauhoitettiin niin kitisevät lapset kuin äiditkin. Jaakko Hämeen-Anttila valottaa huumeiden historiaa keskiajan islamilaisesta kulttuurista 1960-luvun Eurooppaan.

 

Vilma Hänninen, Oili-Helena Ylijoki: Muuttuuko ihminen? (Tampere University Press 2004)

Näkökulmia ihmisen muuttumiseen ja yksilön muutosprosesseihin, erityisesti riippuvuuksista vapautumisen kannalta.

 

Kikka Isoviita: Paha tyttö: koukussa viinaan, miehiin ja työhön. Eija Nyman-Janatuisen selviytymistarina (2011)

 

Lilli Loiri-Seppä (toim.): Selviämistarinoita (2010)

Alkoholismismin kanssa kipuilleiden ihmisen koskettavan rehellisiä kertomuksia elämästään ennen ja nyt. Haastattelukirja. Teoksen pohjalta on tehty näytelmä jota esitettiin Helsingissä Kansallisteatterissa 20.3.–10.9.2014

 

Robert J. Meyers, Brenda L. Wolfe: Rakkaasta raitis: vaihtoehtoja nalkuttamiselle, anelulle ja uhkailulle (2007)

Ohjeita siihen, miten läheistä voi auttaa irti riippuvuudesta myönteisen intervention keinoin.

 

Teuvo Peltoniemi: Terassilta tiputukseen: puheenvuoroja päihteistä (2009)

Asiantuntijan moralisoimattomia ja näkemyksellisiä kirjoituksia päihteistä, päihdepolitiikasta ja päihderiippuvaisten hoidosta.

 

Jonna Pulkkinen: Kieltolaki: kielletyn viinan historia Suomessa (2015)

Kirja esittelee Suomessa olleita erilaisia alkoholirajoituksia kautta maan historian, keskittyen kuitenkin vuosien 1919–1932 kieltolakiin ja sen seurauksiin.

 

Jan-Henry Stenberg, Helena Service, Salla Saiho, Satu Pihlaja, Eero-Matti Koivisto, Matti Holi, Grigori Joffe: Irti alkoholista (2014)

Irti alkoholista -kirjan sisältämät harjoitukset auttavat juomishimon voittamisessa. Kirjan edustama alkoholin liikakäytön hoito-ohjelma perustuu ihmisen oppimista ja ajattelua koskevaan kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan, joka on tehokas hoito alkoholin liikakäyttöön.

 

Piia Sumupuu, Jussi Kinnunen, Tommi E. Virtanen: Vapaa valitsemaan: tositarinoita raitistumisesta (2015)

Kun alkoholisti raitistuu tai suurkuluttaja lopettaa juomisen, myös suhteet läheisiin muuttuvat. Ihmissuhteet muokkautuvat, vahvistuvat tai jopa syntyvät uudelleen. Kirja tuo lukijan eteen erilaisia kohtaloita ja ihmissuhteita sekä raitistuneen että läheisen näkökulmasta.

 

Abraham J. Twerski: Riippuvuusajattelu: itsepetoksen ymmärtäminen (2014)

Päihdepsykiatrian klassikon uudistettu laitos avaa päihderiippuvaisten ajatusmaailmaa.

 

Katariina Warpenius, Marja Holmila, Christoffer Tigerstedt: Alkoholi- ja päihdehaitat läheisille, muille ihmisille ja yhteiskunnalle (2013)

Ajantasaista tutkimustietoa päihderiippuvaisten ympäristölleen aiheuttamista haitoista.

 

Kaunokirjavinkit: Kirjasampo.fi/Tuomas Aitonurmi
Tietokirjavinkit: HelMet-kirjastojen työryhmä

Kuva: Docventures