Docventures 2015 kirjavinkit, viikko 2: The Red Chapel

Teema
2.9.2015

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky


 

Docventuresin kolmannen tuotantokauden tunnuslause on Tutki enemmän, luule vähemmän! Kirjasampo ja HelMet-kirjasto suosittelevat dokumenttien aiheisiin liittyvää kirjallisuutta, ja joka viikko esiin nostetaan kyseisellä viikolla esitettävään dokumenttiin liittyvä vinkkilista.

Kaunokirjallisuuden tekijät ja teokset on linkitetty Kirjasammon tietoihin, tietokirjat puolestaan Finna-palveluun.

Lue enemmän!

 

Viikko 2: The Red Chapel / sananvapaus

 

Kaunokirjallisuus

 

Guy DelislePjongjang (2009), alkuteos Pyongyang (2003)

Kanadalainen sarjakuvataiteilija ja animaattori Guy Delisle matkusti kahdeksi kuukaudeksi työskentelemään Pohjois-Korean pääkaupunkiin. Hän teki kokemuksistaan tämän sarjakuvakirjan, joka tuo esille maan uskomattoman propagandan, alkeelliset olosuhteet ja ihmisten säädellyn käyttäytymisen. Tarkoista rajatarkastuksista huolimatta Delisle saa kuljetettua maahan George Orwellin totalitarismia kuvaavan dystopiaklassikon Vuonna 1984, jonka kuvaama maailma on Pohjois-Koreassa vahvasti läsnä. 

 

Pentti HaanpääIlmeitä isänmaan kasvoilla (1956-1958)

Haanpään jo vuonna 1933 kirjoitetun novellikokoelman tekee mielenkiintoiseksi myös se, että kirjailija oli tuolloin ollut julkaisupaitsiossa jo kolmatta vuotta. Poliittinen ilmapiiri oli ahdas ja sananvapaus Suomessa vain haave. Haanpään novellien ilmeet muodostuvat lamakauden lamauttamien talonpoikien, riehuvien oikeistoradikaalien ja sosialistien toimista. Kertomukset ovat ajankohtaisia myös nykypäivänä, kun laman vaikutukset ja syrjäytyminen näkyvät eri tavoin maassamme. Kokoelman novellit julkaistiin yksiin kansiin koottuna ensi kertaa 2013.

 

Yahya HassanYahya Hassan (2014), alkuteos Yahya Hassan (2013)

Palestiinalaistaustainen tanskalaisrunoilija Yahya Hassan oli vain 18-vuotias, kun hänen omaa nimeään kantava kokoelmansa julkaistiin ensimmäisen kerran. Voimakkaan hyökkäävät runot, jotka on kirjoitettu lisäksi isoilla kirjaimilla, siivittivät teoksen massiiviseen myyntiin Tanskassa ja muissakin Pohjoismaissa. Runojen aiheet ovat erityisen arkoja käsitellessään islamia ja väkivaltaisia vanhempia, mikä on tuonut nuorelle miehelle jopa tappouhkauksia. Sananvapauskeskustelu on tämän myötä ollut Tanskassa suurin Muhammed-pilakuvien jälkeen.

 

Viktor MartinovitšParanoia (2013), alkuteos Paranojâ (2009)

Valkovenäläisen kirjailijan jännäri sensuroitiin hänen kotimaassaan nopeasti sen ilmestyttyä. Kirjailijan ja turvallisuusministeriön johtajan rakastajattaren romanssi johtaa salaisen poliisin vainoon ja naisen katoamiseen. Totalitaarinen yhteiskunta ja sen harjoittama kontrolli ulottuvat kaikkialle. Teoksen maailman esikuvana on selkeästi nykypäivän Valko-Venäjä. Yhdysvalloissa kirjan kääntäjä sai palkinnon sananvapauden edistämistä ajavalta PEN-järjestöltä.

 

Tietokirjallisuus

 

Hannah Arendt: Totalitarismin synty (2013)

Filosofinen tutkielma totalitarismin olemuksesta ja totalitarististen järjestelmien toiminnasta. Arendt käy läpi etenkin natsisimin ja stalinismin ydintä. Klassikko vuodelta 1951 on suomennettu vasta muutama vuosi sitten.

 

Barbara Demick: Suljettu maa – elämää Pohjois-Koreassa (2011)

Journalisti kertoo kuuden loikkarin tarinan. Barbara Demick on asunut Soulissa ja haastatellut maasta paenneita Kiinassa ja Etelä-Koreassa vuodesta 2001 lähtien.

 

Paul Fisher: Rakastettu johtaja ylpeänä esittää (2015)

Tositarina eteläkorealaisen filmitähden Choi Eun-heen ja hänen miehensä, ohjaaja Shin Sang-okin kidnappauksesta ja työstä Kim Jong-ilin alaisuudessa.

 

Magnus Bärtås & Fredrik Ekman: Hirviöidenkin on kuoltava: ryhmämatka Pohjois-Koreaan (2014)

Koomisiakin piirteitä saava kurkistus suljetun maan kulissien taakse. Kirjan lähtökohtana on edellä mainittu filmitähti-ohjaajapariskunnan kidnappaus. Toimittajakaksikko seuraa sittemmin maasta paenneen pariskunnan jalanjälkiä osallistumalla absurdille turistimatkalle Pohjois-Koreaan. Silminnäkijähavaintoja tukevat vahvat taustatiedot maan historiasta ja yhteiskunnasta. Matkalaisia ja maan normaalia elämää erottavaa lasimuuria kukaan ryhmästä ei pysty puhkaisemaan. Lisänä hyödyllinen lähdeluettelo.

 

Kenji Fujimoto: Diktaattorin keittiömestari: japanilaiskokki Pohjois-Korean hovissa (2014)

Pohjois-Korean edellisen johtajan Kim Jong-Ilin japanilainen kokki 11 vuoden ajalta kirjoittaa salanimellä uskomattomia tarinoita diktaattorin hovista.

 

Luke Harding: Mafiavaltio – miten tavallisesta toimittajasta tuli uusbrutaalin Venäjän vihollinen (2012)

Guardianin kirjeenvaihtajan kokemuksia Moskovan-pestistään. Harding kertoo muun muassa toistuvista murroista hänen ja hänen perheensä kotiin. Kirja sivuaa myös venäläisten toisinajattelijoiden kohtaloita. Hardingin työlupaa Venäjällä ei uusittu neljän vuoden rupeaman jälkeen.

 

Jouni Hokkanen: Pohjois-Korea – Siperiasta itään (2014)

Kattava ja yleistajuinen tietopaketti Pohjois-Korean nykytodellisuudesta suomalaisin silmin. Hyvää, tiivistä ja omakohtaisesti tutkittua faktaa virallisesta ja epävirallisesta Pohjois-Koreasta ja varsinkin kulttuurisesta kuvastosta ja sen tarkoituksista. Täydentää ja syventää hyvin kahta edellä mainittua kirjaa.

 

Sheila Miyoshi Jager: Brothers at war: the unending conflict in Korea (Profile Books 2013)

Korean sodan historia 1940-luvulta tähän päivään. Ajantasainen, asiantunteva ja informatiivinen perehdytys Korean niemimaan konfliktiin.

 

Jin-Sung Jang: Dear Leader (2014)

Pohjoiskorealainen Jin-Sung Jang oli maan kuuluisimpia hovikirjoittajia ja johdon suosiossa runoilemansa propagandan ansiosta. Jang loikkasi maasta vuonna 2004 eikä ole sen jälkeen voinut olla yhteydessä perheeseensä. Nykyään hän on yksi Pohjois-Korean hallinnon äänekkäimmistä kriitikoista.

 

Eunsun Kim: Pohjois-Korea: yhdeksän vuoden pakomatka helvetistä (2014)

Omaelämäkerrallinen kirja perheestä, joka pakeni nälänhätää Pohjois-Koreasta kahteen kertaan, joutui ihmiskaupan uhriksi ja vankileireille ennen lopullista pääsyä vapauteen.

 

Suki Kim: Without you, there is no us: my secret life teaching the sons of North Koreas elite (Rider 2015)

Amerikkalaisen englanninopettajan muistelmat niistä kuudesta kuukaudesta, joiden aikana hän opetti kieltä pohjoiskorealaiseen eliittiin kuuluville pojille ja näki läheltä suljetun maan sensuurin ja henkilöpalvonnan. Suki Kim työskenteli pjongjangilaisessa yliopistossa 2011, vuonna, jona Kim Jong-Il kuoli.

 

Juha Kurvinen: Sirkus Pjongjang: Keikka Pohjois-Koreaan (2013)

Turkulaisen jonglöörin ainutlaatuiset kokemukset esiintymismatkoilta suljettuun valtioon. Länsimaiseen vapauteen tottunut joutuu jatkuvan tarkkailun kohteeksi ja pakotetuksi osaksi propagandakoneistoa. Osittain samoja teemoja ja kokemuksia kuin Bärtåsin ja Ekmanin kirjassa: absurdiuden ja kulissien takaa erottuu ontto ja synkkä todellisuus. Hyvä havainto: ihmiset uskovat vilpittömästi sen, mitä heille on koko ikänsä uskoteltu.

 

Juha Kieksi: Opas Koreaan (2009)

Opas Pohjois-Koreaan hieman erilaisesta näkökulmasta. Julkaisijana suomalainen yhdistys, jonka tarkoituksena on levittää tietoa pohjoiskorealaisesta sosialismista ja ylläpitää ystävällisiä suhteita ”Korean demokraattiseen kansantasavaltaan”. Yhdistyksen näkemyksen mukaan esimerkiksi Amnesty International ei ole luotettava eikä riippumaton tietolähde Pohjois-Korean asioissa.

 

Natasha M. Ezrow, Erica Frantz: Dictators and Dictatorships: Understanding Authoritarian Regimes and Their Leaders (2011)

Yleistä teoriaa diktatuurien muodostumisesta ja autoritaarisen hallinnon rakenteista. Esimerkkeinä lukuisia tapaustutkimuksia eri puolilta maailmaa.

 

Kaunokirjavinkit: Kirjasampo.fi/Tuomas Aitonurmi
Tietokirjavinkit: HelMet-kirjastojen työryhmä

Kuva: Docventures

Kommentit

Leiri 14 : pako Pohjois-Koreasta  http://www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512087945/leiri-14/