Marjatta Kurenniemi

Kirjailijaesittely
7.11.2011

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Tiedätkö, kuka kirjoitti kirjaansa lasten leikkikehässä? Vastaus on kirjailija Marjatta Kurenniemi, jolle ”oma huone” löytyi näin kekseliäästä paikasta, kirjailijantyönsä alkutaipaleella, pienten lasten äitinä hän joutui aina raivaamaan omaa tilaa kirjoittamiselleen..

Tärkeitä lapsuuden joulujen lukukokemuksia olivat Marjatta Kurenniemen Onneli ja Anneli -kirjat. Muistatte varmaan tuon haikeansuloisen tunteen, jonka hyvän kirjan lukeminen voi tuottaa – kun kirjan loppu häämöttää, mieleen hiipii tietoisuus kokemuksen ainutkertaisuudesta, jostakin sellaisesta mihin ei aivan samalla tavalla voi enää koskaan palata. Helsingin Sanomien vuonna 2004 tekemä kysely lastenkirjasuosikeista osoitti, että Onnelin ja Annelin tarina on ollut monen pikkutytön unelma. Kyselyyn vastanneita viehätti juuri se, että kahdelle aivan tavalliselle tytölle voi tapahtua jotakin niin ihmeellistä. Ystävykset löytävät kirjekuoren, jonka päällä lukee ”Rehellinen löytäjä saa pitää” ja sen sisältä kaksi silkkinauhalla sidottua setelinippua, joilla tytöt sitten ostavat itselleen oman talon. Ja kuinkas sattuikaan, Rouva Ruusupuulta hankittu talo on varta vasten kahdelle pikkutytölle suunniteltu: vaatekomerossa riippuu kaksi sadeviittaa ja olkihattua, on ruusutapetit ja kaksi lintuhäkkiä, joissa molemmissa visertelee kaksi sitruunankeltaista undulaattia. Talon yksityiskohtien elävästä kuvailusta sisutuslehtien toimittajat voisivat ottaa oppia. Joku lukijoista muistelee ajelleensa polkupyörällä ympäri kotikaupunkiaan ja etsiskelleensä yhtä ihanaa taloa. Onnelia ja Annelia leikittiin viikkokausia yhteen menoon, rakenneltiin tulitikkulaatikoista ja muista tykötarpeista Vaaksanheimon perheelle kotia.

Kurenniemen maailmaa on joskus syytetty keskiluokkaisuudesta ja sukupuoliroolien perinteisyydestä vaikka maailma on myös selvästi anarkistinen. Marjatta Kurenniemi on kirjailijantyössään välttänyt vetämästä tiukkaa rajaa lasten ja aikuisten kirjallisuuden välille, tähän varmaan osittain perustuu hänen vankka klassikonasemansa. Kurenniemi itse on määritellyt tuotantonsa keskeisimmiksi teemoiksi luonnon ja mielikuvituksen. Suurimman osan Kurenniemen tuotannosta kuvittanut Maija Karma onnistui hienosti kuvittaessaan kirjailijan suomalaisia luonto- ja satuhahmoja. Kielenkäytön taiturillisuus ja mielikuvituksen rikkaus tuovat mieleen anglosaksisen kirjallisuuden lastenkirjatradition, esimerkiksi meillä muutoin aika harvinaisen nonsensen. Onnelin ja Annelin naapurit Tingelstiina ja Tangelstiina hoitavat aivan ihmeellistä tingelistangelispuutarhaa, missä kasvaa joulukuusennauhoja, vappuhuiskuja, paukkuserpentiinejä ja tikkareita. Tangelstiinan kanat munivat yllätysmunia, joiden sisältä voi saajan toiveen mukaan ilmestyä ihan mitä vain.

(Esittely on julkaistu aiemmin vuonna 2005.)

- Sinikka Koskinen -

 

Viimeksi päivitetty 1.8.2008
Teksti julkaistu Sanojen ajassa aikaisemmin.
Siirretty Kirjasampoon: Kimmo Leijala / 7.11.2011