Heidi Köngäs

Kirjailijaesittely
28.10.2011

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Luin Heidi Könkään esikoisteoksen ”Luvattu” heti sen ilmestyttyä vuonna 2000. Olin myyty. Kirjailija kuvaa teoksessa nuoren piikatytön tuntemuksia luonnon tapahtumien kanssa rinnakkain. 1800-luvun maalaistalon arkiset askareet tyttö hoitaa samalla, kun lukija pääsee hänen mieleensä näkemään, kuinka ajatukset kiertävät samaa rataa. Tyttö on luvattu pojalle, joka on töissä kaukana, ”seinähirsiä tienaamassa.” Pojalle, Antille, on isäntä luvannut tontin, jossa on palaneen talon kivijalka. Talon toinen piika Hilma kadehtii tyttöä, Maijaa, kun tällä on asiat niin hyvin. Maijan mielessä on kuitenkin jatkuvasti eräs toinen, varattu, toisen naisen aviomies, Joel. Teos kertoo elämästä 1800-luvun Suomessa, naisen asemasta, yksilön huonoista mahdollisuuksista vaikuttaa oman elämäänsä tuolloin ja yhteisön paineista.

Ohjaajana parhaiten tunnettu kirjailija/ohjaaja/tuottaja Heidi Köngäs on syntynyt vuonna 1954. Köngäs kirjoitti ylioppilaaksi 1974, opiskeli Helsingin Yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa 1975–1979 ja suoritti Sanoma oy:n toimittajakoulun 1979–1980. Lisäksi hän opiskeli ohjaamista Yleisradion ammattioppilaitoksessa 1980 ja suoritti televisioalan opintoja Lontoossa  1993–1994. Köngäs työskenteli Helsingin Sanomien toimittajana 1980–1984 ja on vuodesta 1984 lähtien työskennellyt Yleisradion TV 1:n toimittajana, tuottajana ja ohjaajana. Hän on ohjannut useita elokuvia ja on ollut mukana ohjaamassa myös suosittuja televisiosarjoja (esim. ”Kotikatu”). Heidi Könkään ohjaajan uraa on muistettu Venla-, KOURA- ja Telvis - palkinnoilla, vuonna 1998 Special Prix Europa -palkinto myönnettiin Könkään elokuvalle ”Liian paksu perhoseksi.”

Kirjailijan toinen romaani, ”Vieras mies” kertoo ajalle epätyypillisesti itsenäisestä naisesta, valokuvaajasta ja valokuvaamon omistaja Iiriksestä sodanjälkeisessä Suomessa. Tapahtumat on sijoitettu pieneen merenrantakaupunkiin. Kun Iiriksen liikkeeseen astuu morsiamensa perässä kaupunkiin muuttanut Vasama, tietää nainen heti palkkaavansa tämän. Polion lapsena sairastanut nainen on sairauden aiheuttaman jalkavamman takia aina jäänyt hieman ulkopuoliseksi. Vamman takia Iiriksellä ei ole koskaan ollut miestä, mutta Vasaman kanssa hän löytää itsensä myös naisena. Mies ja nainen vuorottelevat kertojan roolissa, mikä on mielestäni toimiva ratkaisu.

Kolmas romaani on nimeltään ”Hyväntekijä” Se sijoittuu nykypäivän Helsinkiin. Sen päähenkilö Alma on töissä ravintolassa ja abiturientti-pojan yksinhuoltajaäiti ja dementiaa sairastavan äitinsä omaishoitaja. Työpaikallaan Alma tapaa Juhanin, joka on lääkäri ja työskentelee hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta kriisipisteissä ympäri maailman. Kumpikin on hyväntekijä omalla tavallaan. Yhden illan jutuksi aiottu kohtaaminen johtaakin johonkin muuhun, suhteeseen, jonka muotoutumista seurataan romaanin ajan. Kaikki Könkään romaanit kertovat jollakin tapaa hieman rikkinäisistä ihmisistä. Henkilöhahmot ovat koskettavia ja monipuolisia, hyvin aidon tuntuisia.

- Minni Koroma -

 

Viimeksi päivitetty 6.5.2008
Teksti julkaistu Sanojen ajassa aikaisemmin.
Siirretty Kirjasampoon: Kimmo Leijala / 28.10.2011