Tapani Bagge

Kirjailijaesittely
18.10.2011

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

”Kirjoitan rankkaa, humoristista toimintajännitystä, mutta haluan myös tehdä henkilöistäni eläviä ihmisiä ja istuttaa heidät todelliseen maailmaan ja yhteiskuntaan. Eniten minua kiinnostavat juuri rosvot, miksi heistä on tullut sellaisia kuin he ovat ja miksi he tekevät niin kuin tekevät. Sitä paitsi on välillä vapauttavaa kirjoittaa ihmisistä, jotka joko toimivat ennen kuin ajattelevat tai sitten ajattelevat ihan omalla tavallaan.”, on Bagge sanonut eräässä haastattelussaan.

Tapani Bagge on kirjoittanut yli 20 vuotta ammatikseen. Hän on ollut tuottelias dekkareiden kääntäjä, mm. Lawrence Block, Jonathan Latimer, Donald Westlake ja Elmore Leonard ovat kääntyneet englannista suomeksi. Bagge on toimittanut ja kirjoittanut lähemmäs 100 Jerry Cottonia ja FinnWestiä. Hän on myös kirjoittanut kuunnelmia, näytelmiä, TV-sarjoja sekä toiminut Hämeen Sanomien kolumnistina. Tuottelias lasten- ja nuortenkirjailija on kirjoittanut myös muutamia aikuisten jännityskirjoja. Paljon enää monipuolisemmaksi ei voi kirjailijan tuotanto muuttua.

Baggella on erinomainen taito kirjoittaa erityyppisiä tekstejä. Hänen nuorten jännärinsä kuuluvat sarjaan Kylmä hiki, niitä ovat mm. Korhonen ja kadonnut faija sekä Korhonen ja kuoleman haju. Korhos-kirjat ovat toimintajännäreitä, joiden tapahtumapaikkana on Kerava ja Helsinki. Lapsille tarkoitetut Aleksi-sarjan kirjat taas ovat herkkiä ja hellyttäviä, jopa vanhanaikaisia höyryvetureineen ja perinteisine perheineen. Myös maalainen tunnelma ja vuodenajat ovat niissä keskeisellä sijalla. Vuodenajoissa näkyy myös Aleksin kasvu ja kehittyminen. Lastenkirjoissa Baggen huumori on hyväntuulista ja lämminhenkistä.

Aikuisten dekkarit taas ovat tiukkaa toimintaa. Ne sijoittuvat pääasiassa Hämeenlinnaan ja pikkurikollisten maailmaan. Myös aikuisten kirjoissa on huumoria mukana, muttei kovinkaan lämminhenkistä, vaan lähinnä pisteliästä kollegoiden välistä nälvintää ja tragikoomisia piirteitä omaavia hahmoja, jotka naurattavat. Aiheet voivat pinnalta katsoen näyttää heppoisilta, mutta kirjojen taustalla näkyy yhteiskuntakriittisyys, joka tuo esille todellisia ongelmia: syrjäytymistä, huumeita, itsemurhia, hyväksikäyttöä.

Juuri roistojen kuvaajana Bagge on parhaimmillaan. Toiset rosvoista ovat sympaattisempia kuin toiset, toiset taas ovat ajautuneet huonoille teille kuin sattumalta. Jokainen on oman onnensa seppä, ja hyvin harvaa heistä voi sanoa syntyjään pahaksi. Monesti sitä jää toivomaan, että rosvolle ei kävisi kuinkaan, niin inhimillisiä he ovat.

Esittely on julkaistu aiemmin vuonna 2005.

- Laura Pitkonen -

 

Viimeksi päivitetty 5.2.2008
Teksti julkaistu Sanojen ajassa aikaisemmin.
Siirretty Kirjasampoon: Kimmo Leijala / 18.10.2011