Alasalmi, Päivi

Kuvatiedoston lataaminen
Photograph information
© Liisa Valonen / Gummerus

 
 
Nimi
Alasalmi, Päivi
Synnyinaika
Synnyinpaikka
Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat
Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat
Koulutus tai tutkinto
Tekijän käyttämä kieli
Kansallisuus
Tekijä
Elämäkertatietoa
synt. 7.8.1966 Haukiputaalla, jossa asui vuodet 1966-1985; asuu Akaassa
yo -85, Oriveden Opiston kirjoittajalinja, yleisen kirjallisuuden opintoja Tampereen yliopistossa
päätoiminen kirjailija, myös käsikirjoittaja, luovan kirjoittamisen ohjaaja, luennoitsija, kolumnisti Aamulehdessä

Pirkkalaiskirjailijat ry:n hallituksen jäsen

palkinnot: Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto 1992, 1996 ja 2009
2. palk. italialaisessa "Jean Monnet 1995" -kirjoituskilpailussa Koskenkorvapalkintoehdokkuus 1995
Finlandia-palkintoehdokkuus 1996
Kaarlen päivän palkinto 2001 ja 2010
Nuori Aleksis -palkintoehdokkuus 2009


Päivi Alasalmi on rohkeista aiheistaan tunnettu akaalainen kirjailija. Alasalmen kaunokirjallinen tuotanto käsittää romaaneja, novellikokoelmia, satuja, kuunnelman, näytelmän, TV-sarjan käsikirjoituksen sekä tekstejä eri antologioissa. Tekstejä on käännetty EU-kielille, venäjäksi ja sloveeniksi.

Anarkistisen ja teräväsanaisen Päivi Alasalmen tie kirjailijaksi alkoi yksinkertaisesti. "Tarinoita alkoi tulla. Valitsin kirjailijan työn, koska olisin joka tapauksessa kirjoittanut."

Esikoisteos Saana (1988) herätti huomiota synkkyydellään ja kovuudellaan. "Kiihkon ja tuskan mustat kuviot ovat tuttuja jo 1980-luvun alun nuoresta suomalaisesta proosasta. Ne kertautuvat Päivi Alasalmen esikoisromaanissa Saana. Se kertoo seksuaalisesta murroksesta, joka paisuu ruhjovaksi purkaukseksi. Siinä yhdistyvät naisen vapautumisen ja tuhoutumisen aiheet." (HS 9.11.88, Vesa Karonen)

Teos Lopettajat (1990) jysäytti lukijoita nyrkillä silmään. Romaanissa pahuus purkautui väkivallaksi, maailma on mustunut entisestään. "Lopettajat on vihan, väkivallan ja yksinäisyyden kuvaus. Alasalmi kirjoittaa kaunistelemattomasti kuin Chandler: lyhytiskuiset repliikit kimpoilevat kuin luodit. Inhimillisen lämmön löytää vain rivien välistä." (KL 14.5.91, Seppo Järvinen)

Vainolassa kirjailija analysoi vihaa, petosta ja tunteettomuutta. Miljöö on kuitenkin yllättävä, romantiikasta tuttu kartanoympäristö, vieläpä maustettuna goottilaisilla kauhun kliseillä. Valinta on uhkarohkea, mutta onnistunut. "Päivi Alasalmi sukeltaa häpeilemättä melodraamaan, mutta hänen pohdintansa nostaa kerronnan itsestäänselvyyksien suosta. -- Alasalmen raikkaan aggressiivinen proosa harppaa kauas viihteen lukkiutuneista asetelmista, olkoonkin että paljon viihteellisin keinoin." (HS 7.9.96, Antti Majander)
Vainola noteerattiin kirjamarkkinoilla; se oli ehdokkaana Finlandia-palkinnon saajaksi 1996.

Vuonna 2000 ilmestyneestä Metsäläiset-romaanista on sanottu: "Vuosituhannenvaihteen nuorten aikuisten ihanteet ja asenteet ovat hänen uuden romaaninsa kiintoisinta ainesta. Puitteiltaan Metsäläiset on robinsonadi, maallemuuttajien tarina. Luonnon sylistä etsitään aitoa, parempaa elämää, kuten niin monesti ennen suomalaisessa kirjallisuudessa. -- Esikoisromaanistaan Saana (1988) lähtien Alasalmi on tutkinut tavalliseen elämään ja ihmissuhteisiin kätkeytyviä pelkoja, väkivaltaa ja epämääräistä kauhua." (HS 8.10.2000, Kaija Valkonen)
Vuonna 2002 ilmestyneessä romanissaan Ystävä sä naisien Alasalmi käsittelee vaikeita aiheita kuten väkivaltaa, kiusaamista ja uskonnollisia lahkoja. Romaanissa hyväksikäytön ja väkivallan kohteeksi joutuu arka, alistuva nainen.

Joenjoen laulu (2013) koostuu kolmesta pitkästä novellista, jotka sijoittuvat eri vuosisadoille, mutta nivoituvat teemoiltaan yhteen. "Alasalmen kieli ja kerronta virtaavat nautittavina ja kirkkaina kuin vesi Joenjoen kivien lomitse", toteaa Raija Hakala Aamulehdessä (21.10.2013). Teoksen ensimmäisessä osassa lukija saa oppaakseen 17-vuotiaan saamelaistytön, joka selittää saamelaisten tapoja. Toisen osan kertojana on Lars Levi Laestadius, hengellisen herätyksen kokeva pappi, puoliksi saamelaista sukujuurta. Kolmas osa kertoo etelässä pikkurikollisten parissa eläneestä Samista, joka synnyiseudulle palattuaan rakastuu nuoreen saamelaisaktivistiin. Jukka Koskelainen kirjoittaa arviossaan otsikolla Saamelaisten puolustus (HS 28.10.2013) seuraavasti: "Alasalmi on niin vahva kertoja, ettei asetelmallisuus pääse leimaamaan hänen romaaniaan. Ennen kaikkea ensimmäisessä osassa syntyy vaikuttava kuva saamelaisten elämästä aikana, jolloin kohtaamiset ulkomaailman kanssa olivat satunnaisia. -- Joenjoen laulussa Alasalmi loihtii yhteisön tunnun taitavasti, vie arjen puuhiin ja huoliin."

Tärkeitä kirjailijoita Alasalmelle ovat Doris Lessing, Jean Rhys ja Uuno Kailas. Teini-iässä hän koki Hubert Selbyn hengenheimolaisekseen.
Kirjoittamisensa nykyisiä lähtökohtia hän pohdiskelee: "Ihmiset ovat arvaamattomia ja heidän motiivinsa osittain selittämättömiä. Kirjoissa pitää olla samaa uskomattomuutta kuin elämässä, arjen äärimmäistä draamaa".
Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa
Päivi Alasalmen tuotanto

Romaanit:

Saana (1988)
Lopettajat (1990)
Onnellisia ihmisiä (1992)
Vainola (1996)
Metsäläiset (2000)
Ystävä sä naisien (2002), myös äänikirjana 2003
Tuo tumma nainen (2006)
Valkoinen nainen (2008)
Joenjoen laulu (2013)
Pajulinnun huuto (2015)

Taivaan tulet : punainen kukko / Kari Väänäsen TV-käsikirjoituksen pohjalta [Taivaan tulet 2] (2011)

Novellikokoelmat:

Suden hetki (1995)
Koirapäinen pyöveli (2010)

Sadut:

Turhamainen aasi (2009)
Sinnikäs meripoika (2011)
Kultainen kissanpentu (2013)

Näytelmät:

Rakas pappimme (1998)

Kuunnelmat:

Onnellisia ihmisiä (1993)

Liikaa kissoja (1997)

Kertomukset:

Ohi häpeäpaalun : novelli julkaistu Ilta-sanomien viikonvaideliitteessä kesällä 1998 ja myöehmmin antologiassa Novelleja rakkaudesta (Ilta-sanomat 2000).
Makea päiväuni : Kertomus arkiston työllistetyistä. Snobistinen, henkisesti terrorisoiva pomo herättää työllistettyjen kostonhimon.
Seitsenosainen jatkokertomus julkaistiin Helsingin Sanomissa 5.1. - 16.2.1997.
Sata (2004):
että iloni olisi tuuli joka kantaa. (toim. Terttu Härkönen) 2004, s. 38-40.
Vanhainkodissa asuva nainen muistelee elämäänsä, jonka kuluessa hän on oppinut hillitsemään kiivaan luonteensa aluksi kymmeneen laskemalla. Vanhainkodin arpajaisvoiton myötä nainen päättää, "että nyt taas, hänen iässään, hän saa avata suunsa, kun siltä tuntuu." (Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Antologiat:

Lähikuva (1988)
Loputtomat hunnut (1988)
Paperin avaruuteen (1992)
Mielen maisemat (1993)
Shakespearen sisarpuolet (1994)

Tietokirjat:

Matkalla paratiisiin (1999): Alasalmi puolisoineen tekee maailmanympärysmatkaa kahdessa eri osassa. Ensin tehdään lyhyempi reissu Puolaan, Israeliin ja Egyptiin. Toinen matka kestää kahdeksan kuukautta ja silloin todella kierretään: Ranska, Afrikka, Intia, Nepal, Thaimaa, Australia, tyynen meren saaret ja USA. Tekstiä kyydittävät valokuvat. (Satu Vähämaa/ Sanojen aika)
Loistava yksinhuoltajuus (2011): Kirja sisältää mukaansatempaavia kertomuksia yksinhuoltajuuden ihanuudesta ja haasteista. Alasalmi on haastatellut äitejä ja isiä, jotka ovat syystä tai toisesta valinneet yksihuoltajuuden. Tietopuolella annetaan ohjeita ja vinkkejä, mistä saada taloudellista apua ja toisaalta henkistä tukea, kun arkea eletään yksin lasten kanssa. (Sanojen aika)

Muu tuotanto
Onnellisia ihmisiä : tv-sarja 1995

Käännökset:

Srecni ljudje. - Ljubljana, 1995 (Onnellisia ihmisiä - sloveeni)
Des gens heureux , 1997
(Onnellisia ihmisiä - ranska)
L´Europa Racconta, antologia, 1996 (ital.)
Super short stories, 1996
(käännetty kaikille EU:n kielille)
Polars du Nord : une anthologie, 1997 (ranska)
47 moderne europaeiske noveller, 1997 (tanska)
Kärlek på finska : en antologi, 2002 (ruotsi)

Alasalmen tuotantoa on käännetty EU-kielille, venäjäksi ja sloveeniksi.
Tekstinäyte
Ote teoksesta Vainola (1996)

Aamu ei tuonut vapautusta, vaan valon joka viipaloi hänen väsymyksensä ja auttoi häntä kuvittelemaan, että sen päivän hän suorittaisi. Hän oli halukas selviytymään, hän oli hanakka toipuja, hän selvitti paksun tammioven läpi miehelleen. Hän pesi kasvonsa säteilevään päivään ja tajusi ettei hänen miehensä enää rakastanut häntä. Jo paljon aiemmin hän oli ymmärtänyt oman rakkautensa kuolleen, mutta ei ollut antanut huomiolleen suurtakaan arvoa. Hänellä ei ollut enää aikomusta reagoida tunteisiinsa. Hän oli tukehduttanut ne jo silloin, kun niiden totteleminen olisi pelastanut hänet. Sinä aamuna hän tiesi, että kuolisi.
Lähteitä ja viittauksia
- Kauhean ihanaa : lukuvimman pauloissa, Lea Rojolan artikkeli teoksessa Populaarin lumo - mediat ja arki, Turun yliopisto, Mediatutkimus, 2000.
- Kotimaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita 8, toim. Ismo Loivamaa, Avain 2012.
- Kotimaisia nykykertojia 1-2 / toim. Ismo Loivamaa (BTJ Kirjastopalvelu 2003)
- Lehtileikkeet : Päivi Alasalmi (Tampereen kaupunginkirjasto)
- Linna, Susanna: Lady Vainolan uudet vaatteet: naisesitysten intertekstuaalisuus, ironia ja parodia Päivi Alasalmen romaanissa Vainola, Helsingin yliopisto, 2001
- Mertonen, Kati: Toinen puoli : suomalaisen kauhukirjallisuuden intertekstuaalisia ja lajityyppisiä suhteita, Helsingin yliopisto, 2009.
- Paperin avaruuteen : Pirkanmaan kirjoituskilpailussa menestyneitä kirjailijoita ja heidän tekstejään / toim. Maija Kanerva et al. (Tampereen kaupunginkirjasto 1992)
- Populaarin lumo: mediat ja arki / toim. Anu Koivunen et al.(Turun yliopisto 2000)
- Putkonen, Maiju: "Pyhä yleisviha" : ihmissusi ja vieraanpelko Päivi Alasalmen teoksessa Metsäläiset, Helsingin yliopisto 2009.
- Tampereen kasvot : henkilökuvia / toim. Reijo Sippola,Jarmo Kettunen (Sanasato 1997)
Automaattisesti tuotettuja vinkkejä hakusanoihin perustuen. Nuolisymbolia klikkaamalla näet vinkkauksen perusteet.
Teosvinkki: otsikko on linkki teoksen tietoihin
Kirjailijavinkki: otsikko on linkki kirjailijan tietoihin
Hakusanavinkki: lisää hakusanalla kuvailtuja teoksia
Katso myös
Nopola, Sinikka(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Asiasana tai oma avainsana
  novellit
 • Ammatti
  lastenkirjailijat
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykykirjailijoita
 • Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat
  Tampere
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Tekijän käyttämä kieli
  suomen kieli
 • Ammatti
  kolumnistit
 • Sukupuoli
  nainen
 • Maakunta-alue
  Pirkanmaa
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  1990-luku
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  1980-luku
 • Rannela, Terhi(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Ammatti
  kolumnistit
 • Tekijän käyttämä kieli
  suomen kieli
 • Ammatti
  nuortenkirjailijat
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykykirjailijoita
 • Tekijän saamat palkinnot
  Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto: 2009
 • Sukupuoli
  nainen
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat
  Tampere
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat
  Tampere
 • Maakunta-alue
  Pirkanmaa
 • Kuivaniemi, Mirja(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  1990-luku
 • Ammatti
  nuortenkirjailijat
 • Tekijän käyttämä kieli
  suomen kieli
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Luottamustehtävät ja jäsenyydet
  Suomen Kirjailijaliitto ry
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykykirjailijoita
 • Asiasana tai oma avainsana
  novellit
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Luottamustehtävät ja jäsenyydet
  Suomen Näytelmäkirjailijaliitto ry
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Sukupuoli
  nainen
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  1980-luku
 • Liksom, Rosa(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Luottamustehtävät ja jäsenyydet
  Suomen Kirjailijaliitto ry
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  1990-luku
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  1980-luku
 • Ammatti
  lastenkirjailijat
 • Luottamustehtävät ja jäsenyydet
  Suomen Näytelmäkirjailijaliitto ry
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykykirjailijoita
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Tekijän käyttämä kieli
  suomen kieli
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Asiasana tai oma avainsana
  novellit
 • Sukupuoli
  nainen
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Vainonen, Jyrki(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Luottamustehtävät ja jäsenyydet
  Pirkkalaiskirjailijat ry
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  1990-luku
 • Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat
  Tampere
 • Luottamustehtävät ja jäsenyydet
  Suomen Kirjailijaliitto ry
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Tekijän käyttämä kieli
  suomen kieli
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Maakunta-alue
  Pirkanmaa
 • Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat
  Tampere
 • Asiasana tai oma avainsana
  novellit
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykykirjailijoita
 • Järvinen, Seppo(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat
  Tampere
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Luottamustehtävät ja jäsenyydet
  Suomen Kirjailijaliitto ry
 • Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat
  Tampere
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Maakunta-alue
  Pirkanmaa
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  1980-luku
 • Tekijän käyttämä kieli
  suomen kieli
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  1990-luku
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Synnyinpaikkakunta
  Tampere
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Luottamustehtävät ja jäsenyydet
  Pirkkalaiskirjailijat ry
 • Peltoniemi, Sari(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Luottamustehtävät ja jäsenyydet
  Suomen Kirjailijaliitto ry
 • Luottamustehtävät ja jäsenyydet
  Pirkkalaiskirjailijat ry
 • Maakunta-alue
  Pirkanmaa
 • Tekijän käyttämä kieli
  suomen kieli
 • Sukupuoli
  nainen
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Ammatti
  nuortenkirjailijat
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykykirjailijoita
 • Ammatti
  lastenkirjailijat
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Asiasana tai oma avainsana
  novellit
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Toijala, Anneli(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  1980-luku
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Tekijän käyttämä kieli
  suomen kieli
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  1990-luku
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Maakunta-alue
  Pirkanmaa
 • Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat
  Tampere
 • Sukupuoli
  nainen
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Ammatti
  nuortenkirjailijat
 • Luottamustehtävät ja jäsenyydet
  Pirkkalaiskirjailijat ry
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykykirjailijoita
 • Synnyinpaikkakunta
  Tampere
 • Mörö, Mari(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Asiasana tai oma avainsana
  novellit
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Sukupuoli
  nainen
 • Ammatti
  käsikirjoittajat
 • Ammatti
  kolumnistit
 • Ammatti
  nuortenkirjailijat
 • Tekijän käyttämä kieli
  suomen kieli
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  1990-luku
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Ammatti
  lastenkirjailijat
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykykirjailijoita
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Nousiainen, Inka(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Sukupuoli
  nainen
 • Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat
  Tampere
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Luottamustehtävät ja jäsenyydet
  Suomen Kirjailijaliitto ry
 • Ammatti
  nuortenkirjailijat
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Tekijän käyttämä kieli
  suomen kieli
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykykirjailijoita
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Ammatti
  lastenkirjailijat
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  1990-luku
 • Maakunta-alue
  Pirkanmaa
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 •