Kirjasammon uusi hakuliittymä julkistettu

Ajankohtaista
12.10.2023

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Analyysi.kirjasampo.fi (Kirjasampo 2.0) julkistettiin 10.10.2023. Uusi sivusto toimii jatkossa vaihtoehtoisena hakuna Kirjasammon alkuperäisen teos- ja tekijähaun rinnalla. Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston SeCo-tutkimusryhmässä kehitetty prototyyppi mahdollistaa Kirjasammon sisältämien kirjallisuustietojen semanttisen haun, selailun ja data-analyysit. Se tarjoaa ensimmäistä kertaa mahdollisuuden hakea kirjoja ja tekijöitä karttanäkymässä Kirjasampoon tallennettujen paikannimien kautta. Kirjasampo 2.0:lla voit katsoa esimerkiksi, mitkä ovat yleisimmät teemat tietyssä kirjallisuudenlajissa. Palvelu näyttää kirjallisuustietoa myös kaaviokuvien ja aikajanojen muodossa.

Esimerkiksi uuden hakuliittymän ”Romaanit”-näkymässä voit hakea romaaneja eri rajauksilla, mm. nimi, tekijä, kirjallisuudenlaji, teema, alkukieli, kirjallisuuspalkinnot, päähenkilöt, paikannimi, tapahtuma-aika, sivumäärä, kustantaja, julkaisuvuosi. Voit tarkastella tuloksia taulukossa, kartassa tai kaavioiden avulla. ”Kansikuvat”-näkymässä puolestaan voit hakea kirjojen kansikuvia eri rajauksilla: kannen asiasana, kannen kuvittaja, teoksen tyyppi, teoksen kirjallisuudenlaji, teoksen teema ja teoksen asiasana.

Palvelun avulla voit hakea esimerkiksi eri paikkakuntien tai asuinalueiden nimillä (Tampere, Lissabon, Tornionlaakso, Kenia...) ja katsoa, mitkä kaunokirjalliset teokset sijoittuvat kyseisille paikkakunnille. Samoin voit tehdä hakuja vaikkapa teemoittain (seikkailu, hakkerit, murha, ongelmanratkaisu...) ja selailla karttanäkymästä, mille paikkakunnille kyseistä teemaa käsittelevät kirjat sijoittuvat.

Kirjasampo 2.0 on tarkoitus liittää osaksi Suomen Akatemian rahoittamaa kansallista FIN-CLARIAH-tutkimusinfrastruktuuria.

Kirjasampo-verkkopalvelu on kehitetty erityisesti kaunokirjallisuuden hakua varten, mutta palvelussa esitellään rajatusti myös tietokirjallisuutta. Teosten sisällönkuvailutiedot Kirjasammossa ovat erityisesti vanhemman kirjallisuuden osalta kattavammat kuin kirjastojen tietokannoissa yleensä. Palvelussa on (21.9.2023) tietoa mm. yli 84 800 romaanista, yli 7 000 novellikokoelmasta, lähes 16 000 runokokoelmasta, yli 6 200 sarjakuva-albumista, yli 64 400 kirjallisuuden tekijästä ja yli 120 000 teoksen kansikuvaa.

Lisätietoa:
Artikkeli uuden hakuliittymän teosta (englanniksi)
SeCo: Kirjasampo 2.0 – semanttinen haku, selailu ja data-analyysit

Kirjasampo 2.0-etusivu