Kesälukemista 2015: 20 uutuusromaania

Kirjahylly

20 kirjaa

1.6.2015
|Kaikki kirjahyllyt

Kesällä ehtii lukea paremmin, kun lomaillessa pitkiäkin tarinoita ehtii ahmaista vaikka päivässä! Tällöin on hyvä olla iso pino kirjoja, jotta luettavaa riittää. Tässä kirjahyllyssä on 20 tänä vuonna julkaistua romaania, niin kotimaisia kuin käännöskirjallisuuttakin. Näin kaunokirjallisuusverkkopalvelun toimittajana työhöni kuuluu myös uutuuksien tietojen läpikäynti, jolloin vastaan tulee paljon kiinnostavaa. Jotkut kirjat puolestaan nousevat esille kirjallisuustapahtumien, -palkintojen ja muun julkisuuden ansiosta. Lista on subjektiivinen näkemykseni siitä, mikä on ollut kiinnostavaa, mutta uskoisin siitä löytyvän jokaiselle jotakin, mihin tarttua. Ohessa on pienet luonnehdinnat kustakin kirjasta.

Hyvää kesää!

 

Selja Ahava - Taivaalta tippuvat asiat

Paikoin varsin surumielinen mutta lopulta toiveikaskin romaani nivoutuu yhteen neljän kertomuksen kautta. Todennäköisyys, onni ja onnettomuus sekä elämän ihmeet ja ihmellisyydet ovat teoksen pääteemoja. Ahava käsittelee tarkkuudella erityisesti lapsen maailmaa.

Lena Andersson - Vailla henkilökohtaista vastuuta

August-palkitun Omavaltaista menettelyä -romaanin itsenäinen jatko-osa kertoo Esteristä, joka taas on päätynyt toivottomalta vaikuttavaan rakkaussuhteeseen, tällä kertaa naimisissa olevan näyttelijän kanssa. Andersson esiintyi toukokuun lopussa Helsinki Lit -festivaalilla ja keskusteli kirjastaan Jörn Donnerin kanssa.

Anthony Doerr - Kaikki se valo jota emme näe

Doerrin historiallinen sota-aikaan sijoittuva romaani voitti juuri suomennoksen ilmestymisen aikoihin Pulitzer-palkinnon. Vaikka aihe saattaa kuulostaa jo monta kertaa käsitellyltä, Doerrin kirja vetoaa lukijakommenttien perusteella kauniilla kielellään ja kerronnallaan. Teosta on kuvailtu myös mainioksi lukuromaaniksi, mittaa on yli 500 sivua.

Helen Garner - Vierashuone

Australialaisen Garnerin romaanissa aihe on synkkä: nainen tarjoaa vierashuoneestaan majapaikan ystävälleen tämän syöpähoitojen ajaksi ja päätyy niin sairaanhoitajaksi, avustajaksi kuin psykologiksi. Aikaa ei ole paljon, mitä kuolevan ystävän on hankala ymmärtää. Kirja ei kuitenkaan ole niin synkkä kuin tästä voisi päätellä, sitä kuvataan rakkaudella kirjoitetuksi.

Maija Haavisto - Sisimmäinen

Kirjassa huomioni kiinnittivät mielenkiintoiset teemat: transsukupuolinen hahmo ja eläinaktivismi. Oli piristävää lukea taidolla kirjoitettuna aikuisesta, korjatussa sukupuolessaan jo jonkin aikaa eläneestä ihmisestä. Tämä tekee juttua eläinaktivistiryhmästä, joka väittää voivansa lukea lampaiden ajatuksia. Erikoinen aihe pysyy hyvin kasassa loppuun saakka.

Elina Hirvonen - Kun aika loppuu

Hirvonen kirjoittaa romaanissaan lähitulevaisuudesta: mihin suuntaan mahdollisesti olemme menossa, mitä siitä voi seurata niin yksittäisille ihmisille kuin laajemminkin? Hirvosen kirja vertautuu Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät -kirjaan, mutta on kirjoitettu hyvin eri tyylillä (ja lyhyemmin). Teosta on ylistetty arvosteluissa jo paljon.

Emma Hooper - Etta ja Otto ja Russell ja James

Sympaattinen muusikko-kirjailija vieraili myös Helsinki Litissä kertomassa kirjastaan, jonka kauniin pinnan alta Hooperin kanssa keskustellut Maija Vilkkumaa löysi kuitenkin surua. Pitkiin ihmissuhteisiin kun mahtuu kaikenlaista. Erikoisuutena pitkälle vaellusretkelle lähteneen kahdeksankymppisen Ettan seurassa nähdään puhuva kojootti.

Peter Høeg - Susanin vaikutus

Tanskalaiskirjailija oli selkeästi Helsinki Litin odotetuimpia esiintyjiä ja hurmasi yleisön tarinankerronnan lahjoillaan. Nyt niihin pääsee tutustumaan myös uuden kirjallisen teoksen muodossa. Trilleriä ja perhedraamaa yhdistävä kirja kertoo fyysikosta, joka päätyy mm. tappamaan rakastajansa ja sotkeutumaan valtionsalaisuuksiin...

Pekka Jaatinen - SS-mies valo

Tämä kirja käsittelee arkaa teemaa: nuorta suomalaista SS-miestä toisen maailmansodan edetessä loppumetreilleen. Kirjan ihmisiä voi yrittää ymmärtää, vaikka ei heidän toimiaan hyväksy. Fanaattisuus, rakkaus ja mielenterveyden murtuminen ovat vahvoja teemoja.

Anneli Kanto - Pyöveli

Myös Pyöveli on historiallinen romaani rankasta aiheesta. Vaikka tapahtuvat asiat ovat varsin brutaaleja, kuvaus pysyy kuitenkin sellaisena ettei se saa lukijaa voimaan pahoin. Kirja toimiikin tehokkaasti etenevänä lukuromaanina, jonka tapahtumia kuvataan pyövelin, apteekkarin ja tuomarin näkökulmista.

Juha-Pekka Koskinen - Kuinka sydän pysäytetään

Koskinen kirjoittaa myös sodasta, mutta hyvin eri tavalla kuin yleensä. Tapahtuma-aika sijoittuu Suomen sisällissodan ja talvisodan välille. Tuona aikana kuljetaan pitkä matka kohti hyvitystä. Päähenkilö päätyy diplomatian ja vakoilun keskelle, mutta yrittää elää myös tavallista elämää, rakastaa ja tulla rakastetuksi.

Jari Nissinen - Paha mieli

Kirjassa kerrotaan narsistisesta mielestä hyytävästi. Näyttelijä nousee parrasvaloihin nopeasti, mutta kuuluisuudella, rahalla ja ihmisillä on vain välinearvoa. Lopullinen missio hänelle on luoda taideteos, joka kohottaa taiteen uudelle tasolle. Mikään ei saa tulla tämän mission tielle.

Aki Ollikainen - Musta satu

Erittäin suositun Nälkävuosi-esikoiskirjansa jälkeen Ollikainen on nyt julkaissut odotetun kakkosromaaninsa. Melko nopeasti luettava kirja sisältää Ollikaiselle ominaista kaunista kieltä ja kulkee kahden aikatason välillä. Nykyhetken lisäksi kuljetaan 1930-luvulle ja merkittävässä osassa on Tattarisuo, karmeista rikoksistakin tunnettu paikka.

Tiina Raevaara - Yö ei saa tulla

Pelottavia sävyjä sisältävä jännäri on saanut innoitusta E.T.A. Hoffmanin (1776-1822) novellista Nukuttaja (Nukkumatti). Johannes saa vieraakseen Antin, vanhan ystävänsä, joka aikoo kostaa sisarensa Aalon kuoleman. Aalo on ollut myös Johannekselle rakas. Tästä päädytään omituisiin ja pimeisiin kuvioihin, joihin kietoutuu unettomuuden piina.

Rein Raud - Rekonstruktio

Virolaisen Rein Raudin kirjan kertojalla on puoli vuotta elinaikaa, ja sitä ennen hän haluaa selvittää tyttärensä kuoleman taiteilijayhteisön joukkoitsemurhassa. Ikävästä lähtökohdasta huolimatta teoksessa ei ole katkeruutta, liian tummia sävyjä tai moralisointia. Helsingin Sanomien arvion mukaan kirja on syvä ja mestarillinen.

Michael Ridpath - 66° pohjoista leveyttä

Englantilaiskirjailija on sijoittanut tarinansa finanssikriisin vaivaamaan Islantiin. Kaksi islantilaista pankkiiria tulee murhatuksi ja Magnus Jonson alkaa selvittää tapauksia. Selvitystyön ohella hän tutkii islantilaisperheen historiaa ja löytää jotain, jolla saattaa olla tekemistä hänen oman isänsä kuoleman kanssa.

Mihail Šiškin - Neidonhius

Helsinki Lit -ohjelman ensimmäisenä esiintyjänä Sofi Oksasen kanssa keskustellut Šiškin kirjoittaa jo 2005 alun perin julkaistussa kirjassaan pakolaistulkista. Kipeän teeman lisäksi tarina etsii sodan ja rakkauden salaisuutta kulkien arjesta historiaan ja myytteihin, Roomasta Moskovaan. Kuuluisaa laulajaakin käsitellään.

Salla Sivula - Veren jäljet

Esikoisdekkari alkaa räjähdyksellä esihistoriallisen kalliomaalausseinämän vieressä. Onnettomuustutkija tapaa miehen lapsuudestaan. Sitten mukaan tulee meksikoilaisia öljy-yhtiön agentteja ja poliisin virkakoneisto hiillostaa onnettomuustutkijaa. Aika mysteerin ratkaisemiseksi alkaa lopulta käydä vähiin.

Petri Tamminen - Meriromaani

Surumielisen humoristisessa Meriromaanissa on todella epäonninen kapteeni: tämä on upottanut laivoja toisensa jälkeen. Surullisen hahmon ritari kokoaa itsensä kuitenkin aina uudelleen ja lähtee kohti uusia vastoinkäymisiä. Kertomus nousee "vertauskuvaksi lähes kaikelle".

John Williams - Stoner

Tekijän sukunimen mukainen aakkosjärjestys jätti Stonerin viimeiseksi, mutta vähäisin se ei todellakaan ole, lähinnä päinvastoin! Romaanin julkaisusta tulee 50 vuotta, ja se nousi tapaukseksi vasta viime vuosina. Yksinkertaisesti voisi todeta, että kirja kertoo erään melko tavallisen oloisen miehen tarinan, mutta todellisuudessa tarina on suuri kertomus elämästä! Stoner jättää lukijan sanattomaksi ja jää mieleen pitkäksi aikaa.

 

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo