Carmen

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922–88 (vuosina 1908–21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.

Teoksen kuvailutiedot

Ilmestynyt numerossa

1/1960
9/1984

Teosarvio

Carmen on tunnetumpi Bizet’n oopperana kuin Mériméen novellina ja mielestäni oikeutetusti. Novellin kehyskertomuksessa ranskalainen tiedemies tutustuu ja kiinnostuu Espanjan mustalaisiin, viimeinen luku on lähes kansatieteellistä kuvausta mustalaisheimon kielestä ja tavoista. Tupakkatehtaan työläinen ja tanssijatar Carmen on Espanjan mustalaisia, häneen kohtalokkaasti rakastuva Don José puolestaan baskilainen. Rakkaus Carmeniin tekee Don Josésta rikollisen ja lopulta hän surmaa myös Carmenin, joka ei enää rakasta häntä. Novellissakin näkyy se intohimo ja veren syke, joka Carmen-oopperassa on puhjennut täyteen kukkaan. (1984)
Eroottisen demonismin, rikosten ja veren sakea tuoksu leimaa tätä Prosper Mériméen (1803-1870) novellia, joka kuuluu maailmankirjallisuuden pienimuotoisiin helmiin. Bizet'n samanniminen ooppera on tehnyt novellin juonen tunnetuksi mutta vain juonen, sillä väärentämätön, ’tuoksu’ on säilynyt vain tässä alkuperäisessä tarinassa, joka tri Hakamiehen suomennoksena tarjotaan nyt toistamiseen suomenkielisille lukijoille. Naisen mieletöntä ja mielettömäksi tekevää mahtia on kuuluisa kirjailija halunnut tässä elämyksellisen väkevässä novellissaan tulkita. Kun tekijä samalla oli oppinut historioitsija ja hyvä Espanjan-tuntija, on hänen oppineita mietteitään upotettu sinne tänne kerronnan menoon - mm. viimeinen luku on pelkästään tiedemiehen kynästä. Koska novelllin päähenkilö on Espanjan mustalaisia, seuraa tästä mm. monia mietteitä, jotka sivuavat mustalaisten luonnetta ja elintapoja. Väkivallanteosta vankilaan joutunut mustalaiskaunotar Carmen voittaa vartioivan sotilaan puolelleen naisellisin keinoin, pääsee näin vapaaksi ja johdattaa alttiin miehen salakuljetuksen, maantierosvouden, jopa tappojen tielle. Mies tunnustaa onnettoman elämänsä ranskalaiselle kirjailijalle vankilassa, jonne tämä tulee pidätettyä suurrikollista tapaamaan - siinä novellin juoni. Piirroskuvitus on aitoa Espanjaa! (1959)