Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Elämäni Pythagoraana¹

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Pythagoras on geometrian tunneilta laajoille joukoille tuttu nimi. Fredrik Lång valaisee nyt tämän kiehtovan miehen elämää legendojen, tiedonkatkelmien ja oman näkemyksensä pohjalta niin, että lukijalle aukeaa huima näköala Kreikan historiaan ja kreikkalaiseen luonnon- ja mielenmaisemaan.
Pythagoras on ihminen ihmisten joukossa, vaikka hän tarun mukaan olikin Apollonin ja poika. Hänen maallinen isänsä on Mnesarkhos, rahanpainaja ja kaivertaja, äiti samoslainen Parthensis, jonka sanottiin olleen neitsyt lapsen syntyessä. Jo tässä on yhtymäkohta myöhempään opettajaan, Jeesukseen. Eikä Lång kiistä yhteyttä tarinan edetessäkään. Pythagoras kiertelee Välimeren rannikoita, hankkii tietoa ihmissuhteista, juonittelusta, käsityöläisammateista, hengenelämästä. Hänen päässään alkaa hahmottua lukuihin ja harmonisiin suhteisiin perustuva filosofia. Harmoninen maailmankuva kuitenkin särkyy, kun hänen koulukuntansa piiristä nousee Hippasos, “juudas”, joka osoittaakin, että myös irrationaaliluvuilla on sijansa maailman selittäjinä. Yhtymäkohdat Jeesuksen elämään täydentyvät edelleen.

Rakenteellisesti ja filosofisesti mielenkiintoinen on ajatus Pythagoraasta aina uudestaan syntyvänä, mistä myös kirjan monimielinen nimi Elämäni Pythagoraana. Jatkumoon asettuvat lukuisten eri inkarnaatioiden edustajana itsensä kirjailijan lisäksi myös yksi kirjan kertojista, Zalmoksis, Pythagoraan orja. Orjuuden pohdinta onkin romaanin ydinmehua, josta pusertuu mielenkiintoisia kysymyksiä: Elääkö ihminen elämänsä orjana, kenen tai minkä orjana, voiko vapautta edes olla ja jos on, missä määrin ja millä ehdoin. Ja mihin johtaa tuo Pythagoran esittämä harmoninen maailmankuva?

Lång pyrkii selittämään ihmistä myös sipulimetaforan avulla, kuorii hänet kerros kerrokselta, Kirja itsessäänkin on kuin sipuli, josta lukija voi kuoria kerroksen toisensa jälkeen. Tasoja riittää arjen mehevästä kuvauksesta ja ihmisen raadollisuudesta aina jännitystarinaan, rakkaustarinaan ja syvälliseen ja viisaaseen filosofiseen pohdiskeluun.
(Tammi)
Suomennettu käsikirjoituksesta

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

348

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

316

Kustantaja

Kieli