Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kaksi kaupunkia

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Romaani Helsingistä, Tallinnasta, Suomenlahdelta

Kolmen erilaisen miehen kohtalot leikaavat samassa pisteessä, heidän tarinoittensa kautta peilautuvat pohjimmaiset kysymykset moraalista, uskollisuudesta, rakkaudesta, sankaruudesta, valintojen vaatimuksista ja hinnasta.
Tallinnalaisen trubaduurin kesytön pyrkimys omaehtoiseen elämään, helsinkiläisen taivaanrannanmaalarin sankaruudenkaipuu ja jykevän kalastajan peri-ihanteet miehen vastuuta imaisevat mukaansa tapahtumien virtaan Helsingin ja Tallinnan kaduille, teatterista oikeussaliin, perheidyllistä vankileirille ja Suomenlahden tyrskyihin – inhimillisiin toiveisiin ja pettymyksiin.
(takakansiteksti)


Romaani kuvaa virolaisen kapinallisen vaiheita Neuvosto- Venäjän pakkolaitoksissa 1980 -luvulla. Romaania pidetään Sirolan pääteoksena, ja varsinkin sen siperialaista vankileiriä kuvaavaa jaksoa mestarillisena. Teoksessa on vahva dokumentaarinen leima. Neuvosto-Viroa kohtaan tunnettu kiinnostus ei aikaisemmin ollut synnyttänyt yhtä paljastavaa kaunokirjallista dokumenttia Suomessa.Ilmestymisajankohta sijoittui juuri Viron itsenäistymisen hetkelle ja ehkä siitäkin johtuen kirja jäi liian vähälle huomiolle.
(Sanojen aika)


Kaksi kaupunkia julkaistiin vuonna 1991, mutta se olisi voitu julkaista viime viikolla. Niin ajankohtainen Harri Sirolan kertomus neuvostovallan raiskaamasta valtiosta on nykyisessä Ukrainan kriisin varjostamassa Euroopassa. Teos oli ilmestyessään ensimmäisiä Suomen ja Viron suhteita käsitteleviä kirjoja ja sai hyvät kritiikit. Parhaimmillaan Sirolaa verrattiin Ernest Hemingwayhin. Sirolan viisivuotisen kirjoitusprosessin aikana Virossa ehti tapahtua poliittinen mullistus, ja osa kohahduttavasta sisällöstä jäi muun Virouutisoinnin jalkoihin. Kirjan ydin perustuu virolaisen muusikon Tarmo Urbin ja hänen perheensä haastatteluihin ja sisältää autenttisia kuvauksia nuoren kapinallisen vaiheista 1980-luvun totalitaarisissa pakkolaitoksissa. Erilaiset kerrontatavat, ihmiskohtalot ja miljööt leikkaavat Sirolan teoksessa tavalla, joka tuo mieleen tämän vuosikymmenen nousevan kirjallisuudenlajin, episodiromaanin. Jälkisanana julkaistaan luontokuvaus, jonka piti alun perin ilmestyä osana Kaksi kaupunkia -romaania.
(Teos 2015)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

493

Kustantaja

Kieli

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

637

Kieli

Lisätietoja

Sisältää myös novellin Tyttö ja virta.