Suomen tasavallan kansalaisia

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Jyrkästi minä kirjoitan mutta hellyyttä en kiellä”, sanoo Elmer Diktonius omista teksteistään. Diktonius kuvaa epäsankareita 1930-luvun Helsingistä: kuuluisa Janne Kuution velimies Einari Kosonen, joka auttelee Mäntsälän kapinallisia ja haaveksii tehtailijan urasta – urkuja ja kuularuiskuja! – fasistisessa Suomessa; hullu vallilalainen suutari, joka uneksii maailmanvallasta Hitlerin malliin; vätysmäinen punikinpoika, joka pakenee Neuvostoliittoon ja palaa kerta kerran jälkeen takaisin.
Diktonius kuvaa 1930-luvun Nurmijärveä, joka on muuttunut sitten ”Aleksis synkäjuuren” päivien: Ford-kärryjen ja huutokauppojen villitsemiä talollisia, syrjittyjä vanhuksia ja huutolaisia; huikeita kattotalkoita, joissa virtaa tenu ja kolina; suomalaisen kirjallisuuden mahtavinta pirtukänniä.
Diktoniuksen myötätunto on ”lyötyjen sankarien” puolella. Hänen luonnonrunoudessaan elää usko maahan. Maa on hänelle ”avaruuden äidinrinta”, ”jättinisä joka ei koskaan ehtynyt, puri sitä sitten gorillanhampaat tahansa”.
(takakansiteksti)

- - -

Rehevää ja ironista kerrontaa: ihmiskohtaloita 30-luvun Helsingistä. Diktoniuksen Medborgare i republiken Finland ilmestyi 1935 ja Medborgare, andra samlingen 1940, molemmat Schildtsin kustantamana. Marianne ja Pekka Tarkan suomennosvalikoima ilmestyi vuonna 1972 Tammen kustantamana.

Diktoniuksen omintakeinen novellikokoelma on rehevää ja ironista kerrontaa: ihmiskohtaloita 1930-luvun Suomesta. Diktonius ei lyö lyötyjä, vaan on epäsankareidensa puolella. Teos on varhaisen suomenruotsalaisen modernismin huippuja; sen kieli on kovaa ja särmikästä ja tyyli nopeaa ja tarkkaa.

“Ja käännytään ja mennään pitkin Eerikinkatua ja Fredaa ja päästään Malminkadulle ja sille talolle ja portille jossa asutaan – ja se on sama numero samalla kadulla jolla nuoruus pantiin menenmään sillä ts-ts kunnioita isääsi ja äitiäsi, mutta kyllä on eroa sillä puuröttelöllä joka siinä ennen oli ja sillä kivimuurilla joka nyt samalla paikalla komeilee; ja on eroa vanhemmilla ja itselläkin, sen puoleen. Että pappa kuoli viinaan ja mamma veti viime henkäyksensä köyhäinhoidon laskuun – sitä ei nääs voi kieltää vaikka miten hellästi sitä miettisi.”

Elmer Diktonius (1896-1961) oli sekä runoilija että säveltäjä, joka liikkui luontevasti eri instrumenttiensa välillä, sanoista säveliin – mutta myös kielten välillä, ruotsista suomeksi ja toisinpäin, myös sekoitellen kieliä tarpeittensa mukaan.

(ntamo)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

novelliadi

Ilmestymisaika

Sivumäärä

141

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä