Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Peili

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Harvinaislaatuisen nautinnon tarjoava veijari- ja maailmankatsomusromaani - todellista älyn ja huumorin ilotulitusta. (WSOY)


Oiva Paloheimo - epäsovinnainen ja teräväkielinen älyniekka, joka kulkee omia teitään ja mielellään valmistaa lukijoilleen yllätyksiä - saa uudella "Peili"-nimisellä teoksellaan varmaan monen lukijan hieraisemaan silmiään ällistyksestä ja hyrisemään ihastuksesta, samalla kun hänen pureskeltavakseen heitetään lukemattomia ajankohtaisia ja elämänfilosofisia ongelmia. "Peili" on moderni veijari- ja maailmankatsomusromaani, jonka lukemisen Paloheimon hioutunut tyyli ja kirpeä, paikoin todellisina huumorin ja satiirin ilotulituksina purkautuva älykkyys tekevät nautinnolliseksi siitäkin huolimatta, ettei lukijan ole läheskään aina helppo havaita tämän näennäisesti kevyen pinnan alla piilevien syvempien ja painavampien ajatusten perimmäistä tarkoitusta. Paloheimon omalaatuinen mielikuvitus on löytänyt kerrassaan riemastuttavan aiheen eikä hän häikäile käyttää sen tarjoamia etuja vuoroin armottomasti ilkkuessaan, vuoroin nöyrästi kunnioittaessaan nykyajan ihanteetonta ihmistä, jonka tyhjyydestä heijastuu hänen "peiliinsä" sittenkin sielu.
Teos on epäilemättä omaperäisimpiä romaaneja, mitä kielellämme on viime vuosina ilmestynyt, ja siitä tullaan vielä paljon puhumaan.

(takakansiteksti)


"Paloheimon 'Peilistä' voisi poimia sitaatteja ja aforismeja kuin 'Sinuhesta'. Se on luettuna ehtymätön älykkään ja sattuvan ajatusleikin kaivo, joka rohkeudellaan ja omalaatuisuudellaan tekee vapauttavan vaikutuksen. Se on hyvin nautittava kirja, ja tarkoin luettuna siitä saa myös paljon ajattelemisen aihetta. Se on todellisen kulttuuri-ihmisen kirjoittama Peili, josta hän näyttää tämän hetken hengettömän, sokean ja ahtaan kulttuurin vääristyneet kasvot."
- Helsingin Sanomien kritiikistä 30.6.1947
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

272

Kustantaja

Kieli