Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Pakolaiskeskusteluja

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Pakolaiskeskusteluja, Brechtin monella tapaa persoonallisin kirja, on kirjoitettu Suomessa. Keskustelut käydään Helsingin Asemaravintolassa, jossa Ziffel ja Kalle istuvat pohtimassa maailman menoa. Ziffel on työtön fyysikko, Kallella on metallityöläisen kädet, pakolaisia he ovat molemmat. Keskustelut koskevat mitä erilaisimpia ikuisia ja ajankohtaisia asioita: passeja, suurten aatteiden murheellista kohtaloa, Aleksis Kiven patsasta, hyvän käsitettä, natsien hirmutekoja, demokratiaa. Kirja on yhdellä kertaa ironisen leikkimielinen ja kuolemanvakava, omaelämäkerrallinen ja yleinen, eurooppalainen ja helsinkiläinen.
Bertolt Brecht (1898-1956) tuli Suomeen toukokuussa 1940 odottamaan viisumia päästäkseen Amerikkaan. Hänellä oli tuolloin jo takanaan monivuotinen maanpako. 1933 hän natsien päästyä valtaan oli paennut kiertotietä moneksi vuodeksi Tanskaan, sieltä Ruotsiin ja Suomeen, maahan jossa ”vaikenee kansa kahdella kielellä”. Suomesta hän lähti toukokuussa 1941 Moskovan kautta Vladivostokiin ja edelleen Yhdysvaltoihin. Siellä hän viipyi vuoteen 1947, asui sitten jonkin aikaa Zürichissä ja Pariisissa, kävi ohjaamassa Itä-Berliinissä ja asettui sinne 1949: vuosisatamme ehkä suurin teatterin uudistaja sai vihdoin oman teatterin. Samana vuonna hän oli hakenut Itävallan kansalaisuutta. Hän sai sen 1950 mutta asui Itä-Berliinissä kuolemaansa saakka.
Yhdysvalloista lähtöä edeltävänä päivänä Brechtiä kuulusteltiin epäamerikkalaisesta toiminnasta. Häntä kiitettiin hyväksi todistajaksi. Tämän kuulustelun pöytäkirjat on julkaistu kommentoituna tämän niteen liitteenä.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

149

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Alanimeke

sekä dokumentaatio Bertolt Brecht ja epäamerikkalaista toimintaa tutkiva komitea

Ilmestymisaika

Sivumäärä

157

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä