Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Alvari kananvahti

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit

Tekijä

Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Nimimerkki Aapeli olisi halunnut käyttää uuden teoksensa nimen yhteydessä tuota nykyään niin suosittua alaotsaketta ”kokeellinen romaani”, mutta asiaa tarkemmin harkittuaan hän luopui halustaan. Sillä niinhän se on, että teos kuin teos on aina kokeellinen tekijän kannalta, mikäli tekijällä on uuta etsivä mieli.
Aapelin uusi päähenkilö on nimeltään Alvari Råsten – kirjoitetaan keellä ja ulkomaalaisella olla. Aapeli itse on lausunut, että tämä henkilö on ”puhdassydäminen mutta hieman yksinkertainen”. Ja me voimme lausua, että tämä henkilö on kyllä aika erikoinen tuttavuus. Hän kiertää maata tietymättömissä hankkeissa, mm. hän paimentaa erään leskirouvan Miia-nimistä kanaa. Hänen ympärillään liikkuu varsin erikoisia ihmisiä – Julku, joka toimii taidealalla, herra Simsetti, jota ei näy juuri missään, mutta jonka mielipiteitä Alvari usein lainailee. Ja jännittävää on se, että Alvarillakin on suuri salaisuutensa…
(takakansiteksti)

- - -

Vossikkakuskina ollut Alvari pettyy rakkaudessa ja hevonen myydään alta. Hän kuljeskelee ja etsii veljeään. Matkallaan hän mittelee kolme päivää henkistä kanttia maalaistalon isännän kanssa. Ruokapalkalla töihin lupautuneelle Alvarille annetaan järjettömiä töitä mm. tyhjän tahkon pyöritystä ja kananpaskan erottelua. Hän saisi jäädä taloon, mutta lähtee. Alvari tutustuu Julkuun, taulukauppiaaseen, josta tulee hänelle kuin veli. He majoittuvat poliisinlesken ullakolle ja Julku järjestää Alvarille töitä lesken kanan, Miian, vahtina. Yhteinen taival Julkun kanssa päättyy. Alvari palaa kotikaupunkiinsa, jossa hänelle vakuutetaan ettei mitään veljeä ole koskaan ollutkaan.

Yksinäinen Alvari etsii veljeään, mutta samalla myös itseään ja paikkaansa maailmassa. Sivullisuus on Alvarin kohtalo, eikä hän tunnu kuuluvan mihinkään. Hän sepittää menneisyyttään kuulijansa mukaan ja ajattelee kolmannessa persoonassa. Muiden mielestä Alvari on hullu, tyhjäntoimittaja ja ehkä vaarallinenkin. Hänen maailmansa on silti idylli: asiat näyttävät aina järjestyvän. Hänellä on herra Simsetiltä omaksuttu monimutkaisuutta välttävä elämänfilosofia. Samaisen Simsetin mukaisesti Alvari ei luovu haaveistaan, vaan uskoo tulevaan. Kauko Kareen mukaan teos oli 1960-luvun alussa moderni tutkielma sivullisen, taiteilijan, mielikuvitusihmisen ongelmasta.

(Tuhannet tunteet, Kuopion kaupunginkirjasto - Pohjois-Savon maakuntakirjasto)

- - -

Puhdassydämisen mutta yksinkertaisen kulkumiehen tarina.

Tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Muistelisinko elämääni? Ei, en nyt. Sitä on kartettava. Kerran minut houkuteltiin kertomaan lapsuudestani. Kerroin kasvaneeni lastenkodissa, jonka vuoksi olen sellainen kuin olen. En ollut saanut osakseni tarvittavaa määrää rakkautta. Siitä tuli synkkä kertomus, mutta se sopi kuin tehty senkertaiselle kuulijalle.

---

Niin kuin huomaatte, hyvä herrasväki, puhelen mieluusti ja olen joltinenkin kuvittelemaan. Nyt kuitenkin muistan varhaisen sunnuntaiaamun ja toripöydät ja herra Simsetin ja panen kuvittelut lukkojen taakse. Jatkan vain kävelemistä.

Oikein, kävelemistä. Minusta käveleminen on jotakin. Juna on hyvä ja linja-auto on hyvä, jos on kiire ja tietää minne menee. Mutta tie on parempi, kun ei sada.

En kehu käveleväni huvin vuoksi vaan siksi, että on käveltävä. En myöskään väitä nauttivani erityisemmin luonnosta ympärillä. Suoraan sanoen en huomaa tuossa luonnossa paljoakaan, jonkin väriläikän siellä, jonkin hajun täällä. Nekin jäävät monasti huomaamatta, ellei ole ketään, jonka kanssa huomaisi. On jääty osattomaksi niissä seikoissa.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

160

Kustantaja

Kieli