Neuvostokalevalainen runous

Tyyppi

runokokoelmat
tietokirjat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kirja johdattaa neuvostokalevalaisen runouden maailmaan.

Karl Marx sinivalkoisessa kalottilakissa, tulta syöksevä traktori, Stalin-kasvoinen Lemminkäisen äiti. Nämä ristiriitaiset kuvat heijastavat hyvin neuvostoaikana syntynyttä erityislaatuista ilmiötä, neuvostokalevalaista runoutta, jossa perinteiseen karjalaiseen runoaiheistoon upotettiin painava sosialistinen kerros.

Folkloristi Joonas Aholan Neuvostokalevalainen runous – Perinne ja propaganda Neuvosto-Karjalassa 1937–1963 -kirja valottaa kansanperinteen alaa, joka on Suomessa aiemmin jäänyt tutkimuksen piirissä lähes huomiotta. Neuvostokalevalainen runous hyödynsi perinteistä karjalaista runomittaa ja -aineistoa, mutta korosti sosialistista maailmankuvaa. Karjalaiset runonlaulajat esittivät runoja neuvostojärjestelmän ja sen johtajien ylivertaisuudesta, reippaasta työläiskansasta ja teknologisen kehityksen autuudesta.

Teoksen näyttävästä visuaalisesta ilmeestä on vastannut graafikko Karstein Volle, jonka kuvituksissa kalevalaiset teemat sekoittuvat sosialistisen realismin ikonisiin symboleihin. Niiden voimallisessa ilmaisussa on sosialistisen realismin kaikuja, jotka kuitenkin jännittävällä tavalla rikkoutuvat.

Stalinistinen propaganda voi kuulostaa ristiriitaiselta perinteen kielellä ja runonlaulajan suusta, mutta se heijastaa yhteiskuntaa, joka oli ristiriitojen kyllästämä. Kalevalamittaisen runoperinteen sopeutuminen uusiin oloihin kertoo ihmisten ja kulttuurin selviytymiskamppailusta oloissa, missä lukemattomia ihmisiä ja monta vähemmistökulttuuria tuhoutui lopullisesti.

Neuvostokarjalainen todellisuus voi tuntua tämän päivän suomalaisesta vieraalta, mutta olemme enenevästi disinformaation saartamia, totalitarismi valtaa maailmassa alaa, ja nyky-Venäjä muistuttaa yhä enemmän stalinistista Neuvostoliittoa. Meillä voi olla menneisyydestä opittavaa. Kulttuurin, luovuuden ja ihmisyyden sinnikkyyttä äärimmäisissä oloissa kannattaa ihailla juuri tänään.

(KSS)
Runot (sivut 255-422).
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

perinne ja propaganda Neuvosto-Karjalassa 1937-1963

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

451

Kustantaja