Neiti Brander

Tyyppi

sarjakuva-albumit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Valokuvaaja Signe Branderin (1869–1942) ja sarjakuvataiteilija Timo Mäkelän (s. 1951) useita töitä yhdistää vuosisadan takainen Helsinki, jolloin vanhojen puukortteleiden tilalle nousi jykeviä Jugend-tyylisiä kivilinnoja. Vuonna 1906 perustettu Muinaismuistolautakunta – nimi saattaa kertoa jäsenistä siinä missä tehtävästäkin – uskoi yllättäen kaupunkikuvan suurista muutoksista kertovan kuvausurakan neiti Branderille. Naisia toki toimi jo tuolloin valokuvaajina, mutta nyt vaadittu raskaan kuvauskaluston siirtely ei ollut verrattavissa studiotyöhön.

Sopimus irtisanottiin ilman tiedossa olevaa syytä vuonna 1913, mutta kuuden vuoden aikana ehti syntyä yli 900:n taidokkaan valokuvan kokoelma, joiden tallentamaa miljöötä Mäkelä on monissa teoksissaan hyödyntänyt. Nyt hän tekee sarjakuvallaan kunniaa valokuvaajalle itselleen.

Mäkelän piirtämä neiti Brander ei ole uhriutuja. Hän on voimakastahtoinen, nokkela, huumorintajuinen ja myös sosiaalisesti taitava ammattilainen, joka taivuttelee paikalle sattuneet konstaapelitkin järjestelemään kaduntallaajia tarkoin harkittuihin sommitelmiin. Vaikka Signe Brander kuoli köyhyydessä, hänen uransa ei hiipunut vielä Helsinki-toimeksiannon päättymiseen. Myöhemmin hän ehti kuvata muun muassa noin kaksi tuhatta kartanoa eri puolilla Suomea.

(Arktinen Banaani)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

48

Kustantaja

Kieli