Sagostund: Ät eller bli uppäten!

Bokhylla

5 böcker

3.5.2016
|Alla bokhyllor

Förvånansvärt många barnböcker handlar om att bli uppäten. Det kanske hänger ihop med barnets orala stadium eller den klassiska sagans varnande budskap om faror som lurar omkring oss. I vilket fall som helst är det lätt att hitta böcker - både nya och gamla - som anknyter till temat eat or be eaten, eller ät eller bli uppäten.

Temat i sig kan te sig makabert och skrämmande, men jag valde ett lite skämtsamt tillvägagångssätt och böcker som skojar till det. Det finns ju både de som följer konventionen och de som svänger på den.

Vi började med Bockarna bruse, både boken och sången, som fungerade som en bra inledning till temat. Därifrån var det lätt att bygga åsnebryggor till de övriga böckerna. De tre sista handlar dessutom om böcker som försvinner (Äts upp? Nej, men man kan ju spekulera!) och böcker som äter upp saker - eller åtminstone bits. En rolig sagostund som i slutändan handlar mindre om att en del av oss faktiskt äter andra och mer om att hej, så här kan man ju också svänga på saken.