Sagostund: På rymmen

Bokhylla

6 böcker

29.3.2016
|Alla bokhyllor

Att rymma hemifrån är ett ganska vanligt tema i barnlitteraturen genom tiderna. Att gå vilse och hitta hem igen likaså. Det är någonting maktgivande och spännande i tanken om att rymma - att för ögonblicket själv få bestämma över sitt liv och lämna allt det tråkiga bakom sig. Gemensamt för dessa teman i barnlitteraturen är hemkomsten: att vara på rymmen är ett tillfälligt tillstånd som avslutas med att man återvänder hem. Likaså brukar de vilsna hitta hem igen. Rent teoretiskt ligger barnlitteraturens karnevalistiska karaktär som förklaring i bakgrunden: den traditionella barnboken börjar alltid i det trista hemmet, fortsätter med avbrott och äventyr och avslutas i hemmets trygghet utan att någon förändring egentligen har skett. Det tillfälliga avbrottet och äventyret är spännande och barnet får prova på sina gränser, men det är viktigt att kunna återvända hem efter äventyret.

På sagostunden läste vi först en dikt ur Rassel prassel puss: Tandkrämen rymmer. Dikten fungerade som en rolig inledning till temat. De två första bilderböckerna handlar om barn som gått vilse: lilla grisen Fia och den lilla ugglan. Båda hittar sin mamma i slutet av äventyret - mamman som har letat och letat. Spyflugan Astrid och Lill-gruffalon visar däremot lite mera eget initiativ när de rymmer hemifrån och möter farorna i sin omgivning. Men även de återvänder hem nöjda efter allt de upplevt.

Av de kända barnvisorna funkar faktiskt Ekorrn satt i granen bra med temat, där skuttar ju ekorren hem till mamma för att bli omplåstrad efter sitt våghalsiga äventyr - och dessutom finns den i både Lilla kotten sjunger (passar bra med Kotten, grisen...) och som Ellen och Olle sjunger, båda två med härliga illustrationer.

Sista sången/boken inspireras av den stora stygga musen som Lill-gruffalon möter. Den stora stygga musen fick representeras av en liten leksaksmus som bosatt sig i sagohatten. En lagom avslutning på en rolig och fartfylld sagostund.