Läsvärld: tappade tänder, monster och myror

Läsvärld är en bok med olika slags berättelser, av olika författare och olika illustratörer. Vissa berättelser är längre, andra kortare. En dikt är bara några rader lång. Berättelserna är avsnitt ur längre böcker. Jag länkar till de titlar berättelserna kommer ifrån (i de fall där jag kunnat hitta de ursprungliga böckerna) samt författarna. 

En myras liv (av Linn Gottfridsson) handlar om pojken Myra som vill ha en katt, men det vill inte hans mamma som är allergisk. Föräldrarna grälar och Myra går ut i trapphuset där en granne använder Myras pulka till att åka ner för trappor med.

Frostbiten: sagan om Isa (av Annika Meijer) är den längsta berättelsen i boken. Den handlar om en man som hittar en övergiven baby som han tar hem. Isa växer upp och får på sin tioårsdag veta en hemlighet av sin farmor.

Fågeln i mig flyger vart den vill (av Sara Lundberg) är en dikt om en flicka som funderar vad hon vill göra när hon blir stor.

Hejdå förskolan (av Anne-Marie Körling) handlar om en pappa och en flicka som säger adjö till förskolan för sista gången. Pappan förklarar vad raster och lektioner betyder. Och sommarlov, vad är det?

Häxor åker buss (av Ebba Forslind) är en berättelse på rim om en massa häxor som bestämmer sig för att åka buss och den stackars chauffören som jobbar långt efter att han borde slutat för dagen.

Jag heter Beata (av Katarina Kieri) handlar om en flicka som funderar över sin storebror som hon aldrig fick träffa. Storebrodern dog som liten baby. 

Leo och de lösa tänderna (av Christina Lindström). Leo ska vara dagens värd i klassen och får bland annat riva loss en lapp på kalendern och läsa vad det blir till lunch. Men Leo har ljugit för de andra, sagt att han har en lös tand, fast han inte har det.

Mitt lyckliga liv (av Rose Lagercrantz) handlar om Dunnes första dag i skolan och konsten att hitta vänner.

Monstret i natten (av Mats Strandberg) handlar om ett barn som inte kan sluta tänka på monster på kvällen. 

Tänder (av Bengt-Erik Engholm) handlar om tändernas historia; om järnålderns tatuerade tänder och om smeder som drog ut tänder med en tång.

Redaktör för boken är Anne-Marie Körling, som också skrev om förskolan. En del av illustrationerna är svartvita, andra är färgade. Boken har drygt hundra sidor och rekommenderas för 6-9-åringar.