Bit ihop!

Sidospårets Tips
16.9.2022

Information om verket: Bit ihop!

Fler tips

Det här boktipset handlar om Bill, som just har flyttat till Sverige från USA, tillsammans med pappa och lillasyster Alice. Mamman har dött. De har flyttat från Nashville, Tennessee. Bills pappa är den legendariske Mackan "Big Mac" Åström, som vunnit Stanley Cup (NHL mästerskapet), VM och mera. Allt började när Mackan vann Annandagsmatchen nästan trettio år tidigare. Och nu är det Bills tur att skina som en stjärna på isen. Bill tränar tillsammans med Björnbyns IK. Med sig har han bästisen Ludde som spelar i samma lag. Annandagsmatchen den 26 december är höjdpunkten för Björnbyns IK när de ställs mot Stenbackens HC. 

Pojkarna som spelar i P12-laget tränar hårt men Bill skadar handen och det är oklart om han hinner bli bra till annandagen. Mackan och mor- och farföräldrarna och hela bygden talar om Björnbyns stora stjärna Bill. I Stenbacken spelar Bills fiende nr 1, Frank, som är sitt lags stora stjärna. Ludde och Bill blir osams när Ludde inte blir utvald till laget som får spela på annandagen. Ludde tror att Bill fick platsen bara för att han är Mackans son. Ludde undviker Bill och börjar umgås med andra. Bill tar hjälp av Alice för att träna skott och öva upp hastigheten. 

Ju närmare matchen de kommer, desto sämre mår Bill. Han deltar motvilligt i intervjuer. Han vill ju leva upp till förväntningarna som alla har på honom, men samtidigt måste de ju inse att Bill är Bill, han är inte Mackan, även om han är Mackans son. I Nashville var det ingen som brydde sig om vems son man var. Det som räknades där var hur bra man spelade. Ishockey ska vara roligt att spela. Det säger ju Mackan själv. Tänk om Bill inte längre vill spela ishockey? Hur ska det gå i matchen som är så viktig för hela samhället? 

Boken har skrivits av Ida Björnstad tillsammans med Marie Oskarsson. Boken har ca 200 sidor och en åldersrekommendation på 9-12 år. Bills och Björnbyns fortsättning kan man läsa om i boken Lägg av!