Familjen Skurk

Den här veckan tänkte jag tipsa om en nybörjarserie för barn 6-9 år. Det är Anna Hansson som skrivit om Familjen Skurk, som består av mamma, pappa, barnen Flora och Mozart och dinosaurien Rex. Familjen Skurk kommer från en annan planet; de liknar människor men har tio tår på varje fot. Och deras blod är inte rött, utan lila. Människorna på jorden har ju inte dinosaurier till husdjur, så Rex måste låtsas att han är en hund när de går ut. Rex bor på balkongen. 

Serien följer familjens första tid på jorden när de upptäcker mycket nytt och många missförstånd uppstår. T.ex. i boken Familjen Skurk köper ett växthus, vill mamman ha ett växthus för hon har hört att allt växer där. Men går det verkligen att få chokladkakor eller dinosaurier att växa genom att "plantera" dem i en kruka med jord och vattna? Familjen Skurk och monsterinvasionen handlar om Halloween när det ringer på dörren och olika spöken och monster vill ha godis eller göra bus. 

I serien finns också en adventsbok (Familjen Skurk och den magiska julkulan) med 24 korta kapitel som man kan läsa i december, i väntan på julen. Jul firas inte på familjens hemplanet och de vet inte riktigt vad julen är för något men vill ändå fira den. 

Böckerna, som illustrerats i färg av Jonas Olsson, har ca 30 sidor var, men adventsboken har betydligt fler, runt 180 sidor. Man behöver inte läsa i rätt ordning, men man kan börja med Familjen Skurk flyttar till Jorden så får man veta hur familjens barn fick sina namn. Familjen är inga skurkar, men väldigt klantiga, vilket man kan förstå. Det är inte lätt att flytta till en ny planet med nya vanor.

Här är en bokhylla med alla titlar:

Familjen Skurk