Överlevarna

Veckans boktips är en serie som heter Överlevarna. Just nu finns det fyra böcker på svenska. Alla böcker har olika författare men det de har gemensamt är fyra flickor som överlever olika historiska händelser. En liknande serie är Jag överlevde av Lauren Tarshis (den har jag tipsat om tidigare).

Tara på Titanic (av Nikki Shannon Smith) handlar om Tara som ska åka med sina föräldrar till Amerika, i hopp om ett bättre liv där. Det är år 1912. Tara åker i andra klass. Hon blir vän med en flicka från tredje klass, Paulina. Tillsammans går de på upptäcktsfärd på det stora skeppet. Men de måste akta sig. Första klassens passagerare gillar inte att lägre klasser besöker deras utrymmen. Paulinas pappa jobbar ombord. Hon har ingen mamma. Tara ger Paulina en av hennes klänningar så att hon ska kunna komma till andra klassens matsal och äta. Där är det bättre än i tredje klass. Men Taras föräldrar blir arga när flickorna blir ertappade med vad de håller på med. Så en natt krockar Titanic med ett isberg. Tara och föräldrarna skyndar ut på däck, där det råder kaos. Barn och kvinnor ska räddas först med de livbåtar som finns. Men Tara vill inte lämna fartyget utan Paulina. Kommer hon att hitta Paulina innan det är för sent?

Alice och attacken (av Mayumi Shimose Poe) handlar om japanernas attack mot Pearl Harbor i Hawaii under andra världskriget. Året är 1941. Alice ska gå och handla när bomber plötsligt faller från himlen. Hon blir livrädd och springer längs gatorna. Hon får se en blodig kvinna och ett livlöst barn. Alice förstår inte varför de bombar Pearl Harbor. Hur ska hon klara sig undan?

Emmi i staden som brann (av Salima Alikhan) handlar om år 1871 när en stor del av staden Chicago i USA brann. Emmi har kommit med sin pappa från Tyskland. Emmi vaknar av människor som skriker i panik, luften är full av glöd och aska och fruktansvärd hetta. Pappa har inte kommit tillbaka. Han skulle se om ryktena om branden stämmer. Emmi är ensam. Hon öppnar dörren och får se en våg av eld som kommer närmare och närmare. Hur ska hon klara sig ur situationen och var är pappa?

Sara och spanska sjukan (av Julie Gilbert) handlar om år 1918 när världen drabbades av den farliga sjukdomen som kallades Spanska sjukan. Lite som dagens pandemi med covid-19. Spanska sjukan gjorde att ca 50 miljoner människor dog. Sara får höra att hennes bästa väns familj har blivit sjuka. Tänk om det är spanska sjukan som kommit till deras stad? Sara vill hjälpa sin bästa kompis, men hon vet att hon kan bli smittad om hon besöker familjen. Det kan vara riktigt farligt. Hur ska hon göra?

Böckerna har en bra blandning av historia, spänning och action. De rekommenderas för 9-12-åringar och är en bra grund för diskussioner i klassrummen eller hemma. Av dessa böcker har jag bara läst Tara på Titanic, men ser fram emot att snart läsa de andra böckerna i serien.  Böckerna har runt 80-100 sidor var. Illustratörer är Matt Forsyth och Alessia Trunfio