Berätta tre saker

Veckans boktips handlar om 2020, just när coronapandemin hade brutit ut. Gymnasietjejen Liv bor med sin storasyster, eftersom mamma är död, pappa är "trasig", som Liv kallar det tillstånd pappan drabbades av när mamman dog, och mormodern bor på ett äldreboende långt borta. Liv bor i Stockholm. Storasystern Bonnie tycker Liv ska skaffa sig ett liv, få kompisar. Hon envisas med att Liv ska gå på fest, där hon råkar bli hånglad av en okänd kille, som senare ska smittas med covid-19. Liv måste tillbringa de följande 14 dagarna ensam hemma i karantän. Bonnie åker till en kille för att bo där under tiden. Mormodern på äldreboendet drabbas av covid och tas in på sjukhus. Liv oroar sig för mormor.

Liv finner sig snart sittande på golvet i hallen, lutande mot ytterdörren. På andra sidan dörren sitter en ung kille, Dag. Båda har jobbiga dagar. Liv och Dag börjar umgås allt mer, inte i verkliga livet, förstås, eftersom Liv sitter i karantän. Men genom videosamtal, eller sittande med ytterdörren mellan sig. Dag känns allt mer rätt för henne och hon ser fram emot deras små virtuella dejter. Liv får också träffa Dags kompisar, Elle och Matteo, också de träffarna sker virtuellt. Dag ser till att Liv får bevittna körsbärsblomningen i Kungsträdgården, även om det bara sker via videosamtal. Han lämnar godsaker utanför hennes dörr och tillsammans med Elle och Matteo ser de till att Liv får fira sin 17-årsdag, trots att hon sitter inne i karantän.

Liv oroar sig över situationen i Sverige, med människor som dör varje dag från covid. Men hon märker också att det är något som tynger Dag, som blir alltmer tystlåten och han ser trött ut. Han bär på en tung hemlighet och vet inte hur han ska berätta det för Liv. Elle och Matteo verkar veta vad Dag döljer, men de vill inte tala om det.

Det är en kärleksfull bok med inslag av sorg och oro. Boken har skrivits av Callum Bloodworth, född i England med bosatt sedan länge i Sverige. Det här är hans första ungdomsroman. Boken har drygt 250 sidor och rekommenderas för unga vuxna.