Julräddarna

Veckans boktips handlar om barn på ett barnhem. Här bor bland annat Saga och hennes lillasyster Nora. Deras föreståndare Anna blir utbränd och de får vikarien Berta, som bestämmer att julen är inställd i år! Anna måste vila så mycket som möjligt och Berta vill inte ordnar med en massa julstök. Alla barnen blir ledsna, speciellt de yngre. Jul är ju något de alla längtar efter hela året. 

Saga och hennes kompisar Wilma och Milo bestämmer sig för att försöka ordna julstämning på barnhemmet. Men de måste göra det i smyg för att inte göra de andra barnen besvikna. Det visar sig vara ganska svårt att ordna med allt som barnen önskar sig inför julen; pepparkakor, lussebullar, julklappar, julmat, godis och allt möjligt. Saga, Wilma och Milo måste vara kreativa och hitta på alternativa lösningar. Bland annat gör de en adventsljusstake av trolldeg som de ställer i hyllan. De sjunger julsånger på torget för att försöka få ihop pengar till julklappar. Strax innan jul upptäcker de att julklapparna har försvunnit från gömstället! Vem är det som är så elak, att stjäla julklappar från barn?

Det här är en adventsbok, vilket betyder att den har 24 kapitel, ett för varje dag med början 1 december. Kapitlen är korta och passar bra som högläsning. Men man kan naturligtvis läsa hela boken på en gång. Boken har ca 90 sidor och riktar sig till 9-12 åringar. Camilla Dahlson heter författaren. Hon har skrivit många andra böcker också. Det är en mysig julbok att läsa och man vill verkligen att barnen ska få uppleva en jul trots allt. 

Här finns en bokhylla med andra adventsböcker ifall ni vill läsa andra böcker om julen:

Adventsböcker