Familjen Knyckertz

Det är många som nu ser på familjen Knyckertz i julkalendern på TV. Men har ni hört om böckerna om den tjuvaktiga familjen? Jag har läst Familjen Knyckertz och Ismans hemlighet. Paul Isman som är polis berättar för flickan i familjen, Ellen (egentligen heter hon Kriminellen!), att han inte kan sova för att det spökar i hans hus! Ellen följer med in och upptäcker något märkligt. Polisen har en stor gulddiamant bredvid sängen och det är en gulddiamant som har rapporterats försvunnen. Kan polisen vara en tjuv? Man kan läsa mer om gulddiamanten i den andra boken i serien.

Ellen berättar för sina föräldrar Bove och Fia och hon gör upp en plan för att ta diamanten från Isman. De väntar tills polisen har somnat och Ellen smyger upp till sovrummet. Men både diamanten och Isman är försvunna! Vad är det som händer egentligen? Ellen är arg på Ture, sin bror, och tror att han har sagt något till Isman om Ellens plan, men han lovar att han inte har gjort det. Tillsammans med hunden Snuten börjar de leta efter Isman och diamanten. Hunden får snabbt upp ett spår som leder till en gömd, underjordisk tunnel som slutar på ett minst sagt oväntat ställe!

Det är en spännande och rolig bok, rekommenderad för åldern 6-9 år. Böckerna (som alla har ca 60 sidor) har skrivits av Anders Sparring och illustrerats av Per Gustavsson, som har skrivit och illustrerat ett stort antal barnböcker. Det finns fem böcker om familjen Knyckertz. Här är alla titlarna. En sjätte bok kommer nästa år.

- Familjen Knyckertz och födelsedagskuppen

- Familjen Knyckertz och gulddiamanten

- Familjen Knyckertz och snutjakten

- Familjen Knyckertz och Ismans hemlighet

- Familjen Knyckertz och gipskattens hemlighet