Genom tiden

Veckans boktips handlar om fyra böcker av Anna-Karin Karlsson. Det är en serie som heter Genom tiden. Syskonen Saga och Emil besöker historiska platser med sin mamma. På varje ställe åker Saga och Emil tillbaka i tiden, utan att de andra märker någonting. Barnen träffar vättar och älvor och andra som alla inte kan se. De har kommit tillbaka i tiden för att rädda personer på olika sätt. Saga och Emil är i början inte så ivriga på att besöka platserna.

I Gruvraset: Sala Silvergruva åker de tillbaka till 1500-talet. De upptäcker att gruvan riskerar att rasa och de måste försöka rädda en pojke som fastnat längst inne i gruvan innan det är för sent.

Häxön: Blå jungfrun handlar om Blåkulla som platsen också kallas. Blåkulla dit häxorna reser över påsken. Här hamnar de mitt i ett äventyr där de försöker rädda en flicka som anklagas för att vara häxa. Äventyret utspelar sig under 1600-talet när många flickor blev anklagade för att vara häxor. 

Nattjakten: Glösa handlar om stenåldern för 5000 år sedan när människorna bodde i hyddor. En liten bebis har vaknat på natten och krupit iväg mot fångstgroparna där jägarna förbereder sig för älgjakt. Saga och Emil måste rädda bebisen innan det är för sent.

Slottsbranden: Vadstena får syskonen försöka rädda en pojke som sitter fänslad i en cell, trots att han är oskyldig. De befinner sig vid Vadstena kloster och förflyttas till 1300-talet då det inte bodde nunnor på platsen, utan riddare. En brand bryter ut i slottet och det blir bråttom att rädda pojken. 

Böckerna är illustrerade av Johanna Arpiainen och varje bok är runt 50 sidor. De är lättlästa och riktar sig till historieintresserade 6-9-åringar. Varje bok har fått sin egen färg. T.ex. Slottsbranden är gul och bilderna har färgats i gult och brunt. Nattjakten går i nyanser av grönt. I slutet av böckerna finns några sidor med fakta där man kan läsa mer om händelserna och de väsen som barnen träffar. I Nattjakten förekommer det t.ex. en nattramn, som är en svart, elak fågel.