Meja och Barca-bollen

Veckans boktips handlar om Meja, som älskar att spela fotboll. Hon har en egen personlig tränare. Bruno från grannhuset övar med henne. Men hon har också börjat spela i kompisen Linns lag. 

En dag när Meja kommer för att träna med Bruno, har han en fin blålila fotboll som han fått av sin pappa. Pappan har sagt att sådana fotbollar spelar de med i Barca, det spanska fotbollslaget i Barcelona. Meja tycker det är jättehäftigt. Men Bruno vill öva på olika finter och när Meja blir trött på det skjuter hon hårt iväg bollen, som flyger över staketet ut på bilvägen. En buss råkar komma och de hör hur luften går ur bollen. Bruno blir ledsen över att Barcabollen nu är förstörd. Meja är också ledsen. 

Meja ser inte Bruno på flera dagar och hon vill inte träna. Hon låtsas att hon har ont i magen och är förkyld. Hon ser inte Bruno på flera dagar. Linn och hennes kompisar är elaka mot Meja under träningen och till slut får Meja höra sanningen. Att Bruno skadat sig, fått åka till sjukhus i ambulans. Meja tycker det är hennes fel. Hon söker upp Brunos pappa utanför fabriken där han jobbar och får veta någonting intressant om Barcabollen.

Meja tar mod till sig och går hem till Bruno för att se hur det är med honom. Han ligger i sängen och har ont i huvudet. Meja lovar att spela nästa match för Brunos skull, trots att hon inte vill träffa Linn och de andra som är elaka mot henne i Berga United.

Det är en bok med många känslor, skriven av Helena Lund-Isaksson och illustrerad i färg av Bettina Johansson. Boken handlar om skuldkänslor, mod, utanförskap m.m. Boken rekommenderas för 6-9 år och har drygt 120 sidor, så det behövs en viss läsvana. Det är ganska mycket text. Det finns en till bok om Meja, den första boken som heter Meja och de magiska fotbollsskorna. Man kan nog läsa böckerna i oordning, men i den första boken får man läsa om när Meja ska börja i fotbollslaget Berga United och inte har råd med fotbollsskor. Mejas föräldrar är skilda och hon bor hos båda, en vecka hos pappa, en vecka hos mamma. 

Jag har läst boken som e-bok, och jag gillade den mycket. Läs gärna även andra böcker av Helena. Klicka på hennes namn i stycket ovan. Hon har skrivit andra böcker om bl.a. fotboll.